В ООН показали уривки нового фільму HBO про ліквідаторів аварії на ЧАЕС

В ООН показали уривки нового фільму HBO про ліквідаторів аварії на ЧАЕС

Фото
Укрінформ
У штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку відбувся тематичний захід на пошану ліквідаторів аварії на ЧАЕС, у рамках якого були вперше продемонстровані уривки нового міні-серіалу виробництва студій HBO (США) та Sky (Велика Британія) “Чорнобиль”.

Захід був організований представництвами Ірландії, Білорусі та України, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

“Розповідаючи історію Чорнобиля, я хотів показати всьому світові неймовірний дух, мужність та силу волі людей, мотивованих обов’язком, честю, відданістю своїм близьким, сусідам та своїй Батьківщині”, - сказав перед презентацією фільму сценарист Крейг Мезін.

Мезін розповів, що коли сталася аварія на ЧАЕС, він був 15-річним американським підлітком, який зростав у часи Холодної війни та сприймав СРСР лише як систему, яка несла смертельну небезпеку для США, а не людей. Коли сталася Чорнобильська катастрофа, він вперше відчув співчуття до простих українців та білорусів, які мешкали в Радянському Союзі. 

“Сотні тисяч українців та білорусів втратили домівки або захворіли. Такі самі люди, як ми. У тому числі, підлітки мого віку. Декого з тих підлітків із нами більше немає”, - розповів він.

Читайте також: Єльченко розповів у ООН, як Україна і партнери долають наслідки Чорнобиля

Крейг додав, що сподівається на те, що робота над фільмом дозволить назавжди залишити в історії пам’ять про подвиг ліквідаторів. Він виголошував промову англійською, але у цьому місці додав два слова українською: “Вічна пам’ять”. 

“Вони кинули себе у відкритий ядерний реактор. Вони зустрілися з ним обличчям до обличчя, вони летіли понад ним, пливли під ним, копали тунелі під ним.  Багато з них віддали йому своє життя, і цим вчинком врятували життя багатьох інших. Вся Європа та весь світ у боргу перед ліквідаторами”, - зазначив він.

В ООН показали уривки нового фільму HBO про ліквідаторів аварії на ЧАЕС / Фото: Георгій Тихий, Укрінформ

На заході також виголосили промови постійний представник України при ООН Володимир Єльченко, постійна представниця Ірландії при ООН Джеральдін Бірн Нейсон, постійний представник Республіки Білорусь при ООН Валентин Рибаков. 

Захід модерувала відома громадська діячка, голова Міжнародного фонду “Діти Чорнобиля” Аді Роше. Одразу ж після аварії у 1986-му році вона допомагала вивозити до Ірландії з СРСР дітей, які постраждали від катастрофи, а 1991-го року заснувала свій фонд.

“Цей чудовий, новий, творчий міні-фільм допомагає нам всім заново поглянути на Чорнобиль, бути готовими почути дещо нове, з відкритим серцем та готовністю до розуміння, з новим співчуттям та солідарністю”, - зазначила вона.

Читайте також: Прип'ять: в пам'ять Чорнобильської катастрофи запалили 33 свічки

Роше додала, що складно сповна усвідомити подвиг ліквідаторів, які пожертвували найдорожчим, своїм життям, задля того, щоби стримати радіацію, яка розповсюджувалася у Європі, “іноді вони робили це голими руками та лопатами”. 

На заході також були присутні акторка Джессі Баклі, яка зіграла головну роль у серіалі, режисер фільму та екс-гендиректор HBO Кері Антоліс, знімальна група. 

Читайте також: Суспільне покаже фільм про операторів УТ-1, які знімали аварію на ЧАЕС

Ввечері 26 квітня допрем’єрний показ перших двох серій телесеріалу “Чорнобиль” запланований також на фестивалі незалежного кіно “Трайбека”, який нині триває у Нью-Йорку.

HBO - американський кабельний телеканал, який є одним з найпопулярніших у світі виробників телесеріалів. Sky - один з найпопулярніших британських телемовників та виробників телефільмів.

“Чорнобиль” (2019) - британсько-американський історичний телесеріал, прем’єра якого запланована на 9 травня 2019 року. Події фільму розгортаються після вибуху реактора на ЧАЕС у 1986 році. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-