До України повернулися книжки з особистої бібліотеки Хоткевича

До України повернулися книжки з особистої бібліотеки Хоткевича

Укрінформ
У фонді Харківського літературного музею книги почесне місце зайняли книжки Гната Хоткевича. У роки Другої світової війни їх вивезла за кордон донька письменника, а тепер вони повернулися до України за її заповітом.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ці книги - 6 томів - привіз до Харкова Грегорі Жульєн, радник із питань політики Європейського парламенту, який підкреслив, що донька Гната Хоткевича присвятила своє життя збереженню української культури та популяризації її у Франції. Вона дуже хотіла, щоб книги батька повернулися в Україну. До того ж особисто голова Харківської ОДА Юлія Світлична відвідувала посольство в Брюсселі, де обговорювались усі деталі", - розповіла директор літературного музею Ірина Григоренко.

За її словами, понад 10 років тому музей отримав листа від Галини Хоткевич, яка мешкала у французькому Греноблі, про те, що незабаром книжки, які були власністю її батька, буде повернуто до України.

"Тоді ми не отримали ніяких контактів, адрес, але вірили, що це станеться. 10 років ми чекали, і ось нарешті цей скарб передано до нашого музею", - зазначила Григоренко.

Читайте також: У Харкові розпочався Всеукраїнський конкурс юних бандуристів

Як повідомляв Укрінформ, у селищі Високому під Харковом у колишньому будинку сім'ї Гната Хоткевича діє кімната-музей, де зібрані експонати, що розповідають про життя універсального таланта, як говорили про Хоткевича його друзі. Він був інженером за фахом і разом з тим письменником, поетом, драматургом, режисером, диригентом, композитором, істориком, бандуристом-віртуозом та творцем академічної школи гри на бандурі - за покликанням.

У 1938 році Гната Хоткевича розстріляли як "німецького шпигуна". Його поховали разом із сотнями інших жертв більшовицького режиму на українсько-польському кладовищі у Харківському лісопарку.

Донька Хоткевича, Галина, у роки війни виїхала за кордон, оселилася у французькому Греноблі, та неодноразово приїжджала на батьківщину. Вона померла у 2010 році, їй був 81 рік.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-