Кінофестиваль

Кінофестиваль "Молодість" оголосив учасників конкурсних програм

Укрінформ
48-ий Київський міжнародний кінофестиваль “Молодість” оголосив перші десять картин-учасників Міжнародного та Національного конкурсів, а також назвав фільми з позаконкурсної програми “Українські прем’єри”.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Маємо перші десять повнометражних ігрових фільмів, які будуть змагатися за Гран-прі фестивалю від партнера “Лото-Забава”. Ми ще додамо два”, - сказав програмний директор КМКФ “Молодість” Ігор Шестопалов.

У “десятці” Міжнародного конкурсу він назвав фільми “Її робота”, режисер Нікос Лабо (копродукція Греція, Франція, Сербія); “Ніна”, Маріа Вінтер Олсен (Данія, Фарерські острови); “Маленький товариш”, Моніка Сімец (Естонія); “Наступного дня мене не стане”, Німрод Ельдар (Ізраїль, Франція); “Руйнівниця системи”, Нора Фіншайт (Німеччина); “Дикий”, Камій Відаль-Наке (Франція); “Колібрі”, Кім Бо-Ра (Південна Корея); “Подорож до материної кімнати”, Селія Ріко Клавельїно (Іспанія); “Сусіди”, Гігіша Абашидзе (Грузія); “Julia Blue”, Роксі Топорович (США, Україна). Кращий фільм Міжнародного конкурсу отримує 10 тис. доларів США та статуетку “Скіфський олень”.

У Національному конкурсі, до участі в якому приймаються українські короткометражні стрічки будь-якого жанру, теж відома перша “десятка”. Це “Йоргос і Поля”, режисер Поліна Мошенська (копродукція Україна, Греція); “FOMO”, Влад Красинський; “Колір фасаду: синій”, Олексій Радинський; “Понад Стіксом”, режисерка монтажу Марія Стоянова; “Молодий, але це минеться”, Настя Фещук; “Знебарвлена”, Марина Степанська; “ПЖ”, Ксенія Кравцова; “Людина з фотоапаратом”, Віталій Кікот; “Крокодил”, Катерина Горностай; “Психро”, Олександр Фразе-Фразенко. Режисера найкращого фільму буде нагороджено премією “Скіфський олень” і грошовим призом у розмірі 50 тис. грн.

“Серед “Українських прем’єр”, які ми покажемо в цьому році, буде фільм Олександра Шапіро “Тут і тепер”, також документальний фільм “Рубіж. Грубешівська операція” Олесі Моргунець-Ісаєнко, монтажний фільм “365 днів, також відомі як рік” Дмитра Бондарчука та фільм “Рушковці. Шлях Майстра” Олександра Парфьонова”, - повідомив Шестопалов.

Як додав генеральний директор КМКФ “Молодість” Андрій Халпахчі, це лише частина прем’єр, до них додасться щонайменше чотири.

“Так що це не все, будуть сюрпризи. Ми звертаємо увагу, що сьогодні рівень українських стрічок такий, що вони можуть потрапити на найпрестижніші фестивалі. І Локарно, і Венеція, і Карлові Вари вимагають абсолютної міжнародної прем’єри. Тому, безумовно, ми надаємо шанс цим режисерам, щоб вони могли в першу чергу бути представлені за кордоном”, - підкреслив Халпахчі.

Читайте також: “Молодість” відкриють відреставрованою копією “У джазі тільки дівчата”

Як зазначалося, буде продовжена конкурсна секція “Молодість” - дітям”. У ній відбудеться прем’єра українського фільму “Пекельна хоругва, або Козацьке Різдво”, який відкриватиме секцію.

У позаконкурсній програмі цьогоріч будуть дві нові секції - це “Нічні покази” фільмів за різною тематикою і “Канадський фокус”. Серед традиційних програм — “Скандинавська панорама” та “Фестиваль фестивалів”.

“Буде також класика, якій ми приділяємо дуже велику увагу. Але класика найдорожча, бо це вже раритети. Не так дешево було отримати і фільм “Дехто любить гаряченьке”, що відкриватиме фестиваль. Ми завжди робимо нашу класичну програму, прив’язуючи її до сторіччя. Цього року, наприклад, 100 років виповнилося би Джеку Пелансу — українській фігурі в Голлівуді, актору, який отримав “Оскар”. Це і видатний оператор Саша Верні, який працював з такими видатними режисерами, як Ален Рене, Пітер Грінуей. Це і французький кінематографіст-комедіограф Жерар Руї — і ми пам’ятаємо його “Велику прогулянку”. Це і відомий французький актор Ліно Вентура”, - зазначив Халпахчі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-