У Маріуполі відкрилася виставка

У Маріуполі відкрилася виставка "Деком. Пропаганда"

Фото
Укрінформ
У Маріуполі відкрилася експериментальна виставка під назвою «Деком. Пропаганда», організована мистецькою арт-платформою “ТЮ” спільно з місцевим краєзнавчим музеєм.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Головна мета нашої виставки — спонукати маріупольців до рефлексії та спробувати показати комуністичну символіку під іншим кутом», - розповіла у коментарі агентству кураторка арт-платформи “ТЮ” Діана Берг.

На виставці «Деком. Пропаганда» представлено понад 200 експонатів, основою стали предмети з фондів краєзнавчого музею. В якості арт-об’єктів команда використала агітаційні плакати, значки, предмети побуту та навіть погруддя вождів пролетаріату. Одне з центральних місць експозиції займають три ідоли пов’язані червоним мереживом – Сталін, Ленін та Жданов. Ім’я останнього партійного функціонера місто Маріуполь носило впродовж сорока років.

Виставка "Деком. Пропаганда" в Маріуполі / Фото: Іванов Станіслав, Укрінформ

Експонати виставки розташовані нестандартно - не за периметром залу, а хаотично загромаджуючи весь простір, створюючи штучні перепони. На думку організаторів, такий неординарний хід має символізувати ті перепони і бар’єри, які комуністичне суспільство ставило перед людиною.

Берг переконана, що подібна виставка - це дієва спроба поставити питання і поговорити на тему, яка зараз табуйована.

Організатори пропонують відвідувачами виставки замислитися над тим, де знаходиться межа, за якою культурна спадщина стає комуністичною пропагандою? Що нам робити з цим надбанням сьогодні? Адже процес переосмислення символів та риторики радянської пропаганди в Україні триває вже давно, але він досі сприймається досить неоднозначно, провокуючи бурхливу полеміку, особливо це стосується східних регіонів.

Читайте також: У Києві відкрилася виставка "В'язні Кремля"

Як повідомляє регіональний кореспондент Укрінформу, попри те, що символіка СРСР наразі під забороною, в Маріуполі її можна побачити й поза межами музею: на центральній вулиці досі лишається меморіальна дошка революціонеру Варганову, а в Приморському районі - пам’ятник комсомольцям.

Виставка триватиме у Маріупольському краєзнавчому музеї до 20 травня 2019 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-