Омелян презентував арт-потяг ГогольTrain на залізничному вокзалі в Києві

Омелян презентував арт-потяг ГогольTrain на залізничному вокзалі в Києві

Фото
Укрінформ
Арт-потяг ГогольTrain, який повезе до Маріуполя учасників та гостей фестивалю Гогольfest, презентували у п’ятницю на залізничному вокзалі «Південний» у Києві.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Об'єднання культури та інфраструктури – це ключовий каталізатор розвитку сучасної українського мистецтва, громадянського суспільства та децентралізації, і прецедентом цьому є ГогольТрейн», - сказав в коментарі Укрінформу креативний директор «ГогольTrain» Денис Угорчук.

За його словами, це перший в країні та й в усій Європі арт-потяг, для пасажирів якого фестиваль починається ще в дорозі.

«В роботі над зменшенням культурної дистанції між регіонами країни життєво важливою є підтримка держструктур, зокрема розвиток взаємодії з Міністерством інфраструктури України та Укрзалізницею. І ГогольTrain – прекрасний прецедент такої взаємодії. Цей приклад - модель взаємодії для будь-якої культурної події в будь-якій точці України. Міста і люди будуть ставати значно ближче одне до одного, що веде за собою появу діалогу, рівності та різноманіття водночас», - підкреслив Угорчук.

Читайте також: У Білій Церкві з'явиться бульвар "живих" скульптур

Угорчук розповів, що досвід вийшов «феєричним», і цього року вони «замахнулись» на цілий потяг, що об'єднує міста, людей та мистецтво, і є платформою для культурної мобільності.

Організатори зазначають, що на відміну від фестивальних потягів, ГогольTrain не просто чартер до фестивальної локації, а сам по собі івент і культурне явище на колесах. Серед пасажирів – музиканти, артисти, режисери, художники, митці, культурні та громадські діячі, фахівці креативних індустрій і всі, хто хоче долучитися до мистецтва. Плюс – атмосфера, що стимулює до співтворчості, синхронізації та інтеграції агентів та агенцій змін в Україні: вагон зі сценою, вагон-ресторан від подільського бару «Хвильовий», перформанси та виставки на борту.

«Щодо розфарбування потяга ззовні, всі ескізи і спосіб нанесення малюнків на вагонах будуть погоджуватися з керівництвом АТ «Укрзалізниця» у встановленому порядку. Оздоблення вагонів зсередини проводитиметься тільки предметами та наклейками, які не пошкодять поверхню стін та не будуть суперечити естетичним нормам. Всі місця у вагонах будуть забезпечені новими комплектами білизни. Всі пасажири потраплять у документальну стрічку від подільського режисера Степана Кулини про ГогольTrain. Робота над стрічкою вже почалася, до неї увійдуть підготовка, дорога і сам фестиваль”, - поінформував Угорчук.

Презентація спільного проекту Гогольfest та Укрзалізниці - Гоголь Train / Фото: Тарасов Володимир. Укрінформ

У свою чергу міністр інфраструктури Володимир Омелян повідомив, що арт-потяг ГогольTrain вирушить 26 квітня з Київського вокзалу на ІІ Міжнародний міждисциплінарний фестиваль StartUp ГогольFest.

“Маріуполь — це наш форпост. Це той бастіон, який стримує російську навалу. Тому кожен українець повинен бути в цьому місті... Мені особливо приємно, що ми це робимо саме в Маріуполі і що 26 квітня з цього вокзалу, віддаючи шану великому українцеві Гоголю, люди поїдуть на Маріуполь. Цей арт-потяг буде подорожувати всією Україною, таким чином її об’єднуючи, даючи чіткий сигнал, що код України — це довга велична історія, якій тисячі років, і ніщо нас ніколи не переможе”, - підкреслив Омелян.

Він також зазначив, що зараз завершується оформлення поїзда, але це - тільки початок арт-залізниці.

Читайте також: ГогольFest: У Маріуполі "висадять" металеві дерева

“Ми плануємо в подальшому співпрацю з відомим скульптором Олегом Пінчуком. Ми хочемо перетворити аероекспрес “Київ — Бориспіль” так само на арт-потяг. Ми хочемо його прикрасити репродукціями відомої української художниці Марії Приймаченко. І це буде правильний меседж для усіх — і для українців, і для туристів, і для бізнесу”, - сказав Омелян.

Міністр додав, що на Маріуполь мають курсувати якісні і швидкі потяги, а також поінформував про подальші плани розвитку інфраструктури.

“Наприкінці березня ми запустили новий, комфортний, сучасний потяг сполученням Київ — Маріуполь. Потяг іде менше 15-ти годин, він користується великою популярністю. Ми плануємо цього року, максимум наступного, відкрити летовище в Маріуполі для того, щоб було повноцінне не тільки залізничне, а й авіаційне сполучення. Ми інвестували як уряд через дорожній фонд 1 млрд 200 млн грн. на відбудову траси Запоріжжя — Маріуполь. Це всі ті проекти, які були ще неможливі буквально рік-два тому, але стають реальністю сьогодні”, - наголосив Омелян.

Як повідомлялося, 26 квітня о 19:00 з Києва вирушить незвичайний потяг до Маріуполя, щоб доправити киян, вінничан та дніпрян на мультидисциплінарний фестиваль Startup ГогольFest.

Минулого року команда ГогольTrain вже експериментувала з Укрзалізницею, домовившись про два додаткові вагони для київських фестивальників.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-