21 квітня: народний календар і астровісник

21 квітня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Вербна неділя; що робили наші пращури, щоби нечиста сила не правувала і на кого очікують кардинальні зміни

Сьогодні католики святкують Великдень, а в нас — Вхід Господній в Єрусалим або Вербна неділя. Цього дня Ісус верхи на сумирному віслюку тріумфально в’їхав в Єрусалим. Місцевий люд радо вітав Ісуса, встилаючи Йому дорогу пальмовим гіллям. Щоправда, через тиждень ті ж самі люди несамовито волали до Пілата: «Розіпни Його!»

В Україні пальма не росте, тому цілком логічно, що наші пращури замінили її на вербу, яка власне й стала одним із головних символів цього свята. Люди зранку йшли до храмів, аби посвятити вербу, бо вірили у цілющу властивість освячених гілочок. Це дерево сповіщало про прихід весни, мало багато лікувальних властивостей. Першими намагалися взяти гілочки діти, адже кому дістанеться найбільша, «той буде найщасливішим». При цьому годилося відщипнути пухнастого котика і проковтнути, «щоб горло не боліло і не наростали в ньому гулі». Кому дісталась суха гілка, то значило, що у господарстві не вестимуться вівці. Повертаючись з церкви, селяни встромлювали більші галузки біля дороги чи на городі, «щоб освячене дерево пустило глибоке коріння». Посвячені галузки верби клали не тільки біля ікон, але й затикали у хліві та стайні, «щоб нечиста не правувала, а шутка захищала хату, хлів, двір од грому й пожежі». А ще прутиками освяченої верби злегка били дітей, щоб були здорові, один одного («щоби ніжки не кульгали, щоб голівка не боліла»), худобу, землю.

Іменинники сьогодні Сергій, Іван Родіон.

16-ий місячний день, Місяць залишає Скорпіона і переходить до пильного Стрільця. Сонце нещодавно увійшло до знаку Тільця і аж до 29 квітня знаходитиметься під дестабілізуючим і збуджуючим впливом Урана, тож «лихоманитиме» всіх по повній. За весь той місяць, відколи Уран перебуває в секторі Тільця, він майже не впливав на нас, адже не взаємодіяв із жодною з планет. Хіба що раз на тиждень Місяць скидав на нас його нервові вібрації. А тут, вау, — саме Сонце! До початку травня стане цілком зрозуміло, кого зачеплять «революційні процеси», а кого помилують. Чималі зміни в житті чекатимуть усіх, хто народився в третій декаді квітня. Як кажуть, не відвертітися, не відхилитися. Надвечір, попри все, настрій поліпшиться.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1893 році: –3,9, а найтеплішим у 1950 - +27,9.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-