У Києві видали вибрану прозу та публіцистику Максима Рильського

У Києві видали вибрану прозу та публіцистику Максима Рильського

Укрінформ
Книжка вибраної прози та публіцистики класика української літератури Максима Рильського побачила світ до його 125-ліття. 18 квітня у Києві відбудеться презентація цього видання.

Про це Укрінформу повідомили в благодійній організації “Фонд Максима Рильського “Троянди й виноград”.

“І розіллється знов медами…” - цим рядком з героїчної поеми Максима Рильського “Слово про рідну матір”, написаної в трагічний 1941-й рік, названо збірку його вибраної прози та публіцистики, презентація якої відбудеться 18 квітня о 17.00 в Національному музеї літератури”, - йдеться в повідомленні.

Як зазначається, книжку представляють видавництво “Ярославів Вал” та родинний фонд Максима Рильського “Троянди й виноград”.

“Книжка, яку підготовлено до 125-річчя класика, що відзначатиметься навесні наступного року, є гідною відзнакою ювілею світоча нашої культури”, - наголошує директор фонду, ініціатор проекту - онук поета Максим Георгійович Рильський.

За його словами, при підготовці збірки приміряли до сьогодення твори Максима Тадейовича 40-60-х років минулого століття, щоб переконатися, наскільки вони автобіографічні та звернені до нас, нащадків.

У статтях, нарисах, репортажах, есе - в усьому розмаїтті жанрів - Максим Рильський порушував питання моралі, ставлення до природи, виховання молоді, що хвилювали суспільство і є актуальними дотепер. Починаючи від ранніх ідилій, фантазій, оповідань 16-18-річного юнака, надрукованих у часописі “Українська хата”, до циклу публікацій початку 1960-х у газеті “Вечірній Київ”.

Читайте також: До ювілею Стефаника відремонтують дороги у його рідному селі на Прикарпатті

Києву, який Рильський любив пристрасно все життя, присвячено чимало творів у книжці. Зокрема, вона містить стенограму хвилюючої промови “Київ в історії України”, виголошеної ним в листопаді 1943 року на урочистих зборах, присвячених визволенню міста.

Саме він написав патетичну передмову “Мати руських міст” до фотоальбому “Київ”, що вийшов 1961 року українською, російською та англійською мовами і представляє не тільки дати та події, а справжнє сузір’я видатних людей, життя й діяльність яких пов’язані з Києвом.

Саме Рильський у листопаді 1960 року, напередодні відкриття першої лінії Київського метрополітену, коли ще не працювали ескалатори, першим здійснив подорож підземними станціями і захоплено їх описав у циклі “Вечірні розмови”, що друкувався в суботніх випусках “Вечірки” і мав шалений попит. У півсотні цих публікацій Максим Тадейович торкався актуальних питань життя міста, розвою літератури і мистецтва, ділився спогадами про видатних діячів культури, висловлював думки про виховання творчої зміни. Спілкування з громадою через газету, виступи на радіо Максим Рильський вважав обов’язковими для письменника, і сьогодні класика згадують як першого українського блогера, бо він виявив себе справжнім літописцем епохи, вибагливим і невтомним журналістом.

Видання збірки здійснено за підтримки Держкомтелерадіо. При її упорядкуванні використано 20-томне видання творів Максима Рильського, що побачило світ у видавництві “Наукова думка” у 1983 - 1990 рр.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-