У Маріанській западині знайшли бактерії, що живляться нафтою

У Маріанській западині знайшли бактерії, що живляться нафтою

Укрінформ
В найглибшій частині океанів були виявлені незвичайні мікробні популяції, які харчуються вуглеводневими сполуками, що зустрічаються в нафті та природних газах.

Про це повідомляє Naked Science.

"Вчені з Університету Східної Англії (UEA) виявили унікальні бактерії, які харчуються олією, в найглибшій частині земних океанів — в Маріанській западині", - йдеться в повідомленні.

Вивченням організмів, що населяють цю екосистему, займалися лише кілька експедицій. Одна з них була організована і проведена морським дослідником і лауреатом Американської академії кінематографічних мистецтв і наук, режисером Джеймсом Кемероном.

Доктор Джонатан Тодд з UEA пояснює, що ці типи мікроорганізмів, по суті, харчуються сполуками, схожими на ті, що присутні в нафті, а потім використовують їх в якості палива. Команда виявила, що у Маріанській западині найвище на Землі співвідношення бактерій, що розкладають вуглеводень.

Дослідники з'ясували, що вуглеводні існують вже на глибині шести тисяч метрів від поверхні океану і, ймовірно, навіть глибше. Значна їх частина, ймовірно, пов'язана з забрудненням поверхні океану.

Біологічно вироблені вуглеводні також виявили в океанічному осаді на глибині западини. Це передбачає, що в цьому середовищі вуглеводні виробляє унікальна мікробна популяція.

Читайте також: У NASA розповіли, як космос впливає на людину - порівняння близнюків

Вчені вважають, що ці вуглеводні можуть допомагати мікробам виживати за нищівного тиску на дні Маріанської западини. Також вони можуть служити джерелом їжі для інших мікробів, які можуть поглинати і забруднюючі вуглеводні, які досягають океанського дна.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-