10 квітня: народний календар і астровісник

10 квітня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Нині весняного Євстратія; що віщують ранковий туман, спів жайворонка і чи варто сьогодні “качати права”

Цього дня Церква вшановує пам’ять Євстратія Печерського, в Ближніх печерах. А ще сьогодні ввечері здійснюється утреня четверга з читанням Великого покаянного канону преподобного Андрія Критського — так зване “стояння Марії Єгипетської”. Відправа ця досить довга, супроводжується чималою кількістю поклонів (майже 1 000) й є своєрідною генеральною підготовкою вірян до Страсної седмиці. Великий канон святого Андрія власне відкривав піст —  тоді він читався частинами — ми, так би мовити, лише “входили” в простір посту, звикали до нього, а нині канон читається цілком.

Також на відправі читається житіє Марії Єгипетської. Марія, мало не з дитинства, з власної волі була повією. Вона нічого в житті не знала крім крайньої розпусти, але, усвідомивши глибину свого падіння, - покаялась, пішла жити в сувору Йорданську пустелю й там на самоті досягла такої міри святості, що залишила далеко позаду багатьох святих отців – учених-аристократів, ченців-аскетів, освічених і зразкового життя чоловіків. Марії Єгипетській належить одне з чільних місць протягом усього Посту. Її ім’я лунає і в перші дні першої седмиці, їй присвячена п’ята неділя посту і ця особлива служба — Маріїне стояння. На прикладі Марії Єгипетської ми бачимо, як остання грішниця шляхом покаяння, завдяки “зусиллю воскресіння” змогла повернути собі “образ і подобу Божу”. Згодом, на Страсній седмиці з’явиться ще один великий зразок покаяння — Марія Магдалина.

Ранковий туман цього дня віщує ясну погоду. Жайворонки зранку не співають — на дощ.

Іменинники нині Іларіон, Степан.

5-6 місячні дні. Де Місяць? У вимогливих Близнюках. Багато що залежатиме не від протекції, не від “попутного вітру” вдачі, а від власних можливостей і умінь. Ось і перевіриться, які вони насправді: фейкові, дуті, чи справжні, вартісні. В результаті декому доведеться змінити або ж суттєво підкорегувати спосіб власної експансії. Майже за принципом: забіг (чи занесло) не туди. Корисно працювати, ретельно виконуючи покладені обов’язки і в жодному разі не нарікати на затримку реалізації блискавичних планів. 

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1929 році – -7,2, а найтеплішим у 1973 -  +24,1.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-