9 квітня: народний календар і астровісник

9 квітня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Кого зустрічає Мотря, з ким взаємодіятиме сонце і чи надовго вистачить запалу в Юпітера

Цього дня Церква вшановує святу Матрону Солунську, яка загинула мученицькою смертю на межі ІІІ-ІV століть в грецьких Салоніках. Вона була рабинею дружини одного з місцевих воєначальників. Господиня мала важкий характер і суворо забороняла Матроні сповідувати християнство. Втім, рабиня продовжувала таємно відвідувати церкву й молитися. Дізнавшись про те, вельможна жінка оскаженіла від люті: вона почала бити і всіляко знущатися з рабині. Зв’язувала її мотузками, залишала на декілька днів у тісній темній комірчині без їжі та води. Але ніщо не допомагало: Матрона продовжувала молитись Ісусові й дивним чином звільнялась від пут. Зрештою жорстокій феміні вдалося таки вбити Матрону. Тіло святої мучениці вона скинула з високої скелі, сказавши, що та, начебто, загинула в результаті нещасного випадку.

В давнину вважалося, що на Матрони завершується приліт ранніх птахів. “Мотря вийшла з хати пташок зустрічати”, - казали колись. Між іншим, в Асканію Нову вже прилетіли сірі журавлі — декілька тисяч птахів радіють поверненню на батьківщину. Але степ, через посуху, ще вповні не прокинувся. Прикметно, що двох особин журавля сірого було на днях помічено і на території національного парку “Мале Полісся” на Хмельниччині. Ці червонокнижні птахи охороняються Бернською і Боннською конвенціями.

Іменинники сьогодні Матрона, Іван, Феодосій.

3-4-ий місячні дні. З 5 по 19 березня Сонце взаємодіятиме одразу з трьома планетами-гігантами: Юпітером, Сатурном і Плутоном. Контакт світила з двома останніми планетами означає надзвичайно напружену боротьбу, гострий конфлікт, протистояння, тиск. Юпітер значно посилюватиме всі ці процеси, надаючи їм позитивного змісту. Його енергія в рази посилює те, що зветься амбіціями і азартом, але вплив цієї енергії короткотерміновий. Те, що несподівано швидко й яскраво спалахне, так само швидко й згасне — видихнеться. Не обов’язково за тиждень — два — але швидко. Гасло тижня - “Геть консерватизм!” Що ж, головне, щоб наступним не стало “Геть сором!” Хоча це ми теж колись проходили...

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1896 році: –5,1, а найтеплішим у 1972 - +23,8.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-