“Вечір франко-українського балету” відбудеться 14 квітня в Національній опері

“Вечір франко-українського балету” відбудеться 14 квітня в Національній опері

Укрінформ
Національна опера України в межах фестивалю "Французька весна" вперше стане місцем, де український глядач зможе познайомитися з цілим сузір'ям артистів балету Паризької опери. 

Разом з київськими колегами 14 квітня вони подарують ексклюзивний спільний Гала-концерт “Вечір франко-українського балету”, повідомили Укрінформу в прес-службі Національної опери.

“Ідея показу на одній сцені двох балетних шкіл виникла ще під час гастролей балетної трупи Національної опери України в Парижі. А ініціатором спільного проекту з артистами Паризької національної опери виступила громадська організація “Культурний Вектор” на чолі з Богданом Вовканічем”, - ідеться в повідомленні.

Читайте також: Кіноквітень: Гільйотина, автомати Калашникова і херсонський бермудський трикутник

До реалізації проекту приєднався Франсуа Алю — прем'єр Паризької Національної опери, який, на думку французької преси, вирізняється надзвичайною технікою, яскравою індивідуальністю, а його танець порівнюють з торнадо. Також з французької сторони запрошені як молоді, так і більш досвідчені артисти, які здатні повною мірою передати ауру сьогоднішнього Паризького театру: Леонора Болак (статус “етуаль” (зірка) з 2016 року, після спектаклю “Лебедине озеро” у постановці Рудольфа Нурієва), Поль Марк, Лідія Варею, Франческо Мора, Селія Друї.

Програма Гала-концерту дуже різноманітна, оскільки виконавці з обох сторін демонструватимуть фрагменти класичних і сучасних постановок. Французи готують фрагменти з “Лебединого озера”, “Жизелі”, “Сильфіди” і сучасні хореографії таких постановників, як Вільям Форсайт. Франсуа Алю разом з добре відомою Катериною Ханюковою (English National Ballet) виконають сцени з “Дон Кіхота” і “Корсара”.

Читайте також: Мінкультури нагородило лауреатів і дипломантів премії імені Гоголя

Українська трупа представить: па-де-де з третього акту “Сплячої красуні” (Анастасія Шевченко - Денис Недак); па-де-де “Діана і Актеон” з балету “Есмеральда” (Станіслав Ольшанський - Юлія Москаленко), а також велику сцену з балету “Цезар” (Тетяна Льозова - Микита Сухоруков), включену до програми на прохання французької сторони.

Як зазначає художній керівник балетної трупи Національної опери Аніко Рехвіашвілі, участь у програмі такого зоряного ешелону робить її надзвичайно цікавою, адже відбувається свого роду змагання двох шкіл, зароджуються хороші перспективи співробітництва двох театрів.

“Ми, безумовно, зацікавлені в тому, щоб цей проект розвивався – щоб ми могли частіше запрошувати французьких колег до України, гастролювати у Франції, і, можливо, в майбутньому поставити спільний балетний спектакль, який побачать глядачі обох країн”, - поділилася планами Рехвіашвілі.

Як повідомляв Укрінформ, наприкінці березня в Україні розпочався 16-ий фестиваль “Французька весна”, який охоплює десять міст країни. Ознайомитися з програмою фестивалю можна на сайті Французького інституту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-