Сюмар: Якби Maruv озвучила в Ізраїлі тези пропаганди РФ, то принизила б всю країну

Сюмар: Якби Maruv озвучила в Ізраїлі тези пропаганди РФ, то принизила б всю країну

Укрінформ
Голова Комітету ВР з питань свободи слова та інформполітики Вікторія Сюмар вважає, що озвучування співачкою Maruv тез російської пропаганди у кулуарах міжнародного пісенного конкурсу “Євробачення” могло би негативно вплинути на репутацію України як держави.

Таку думку політик висловила в інтерв'ю Укрінформу.

“Я підтримала Суспільне в історії з Євробаченням, зокрема стосовно Maruv. Її інтерв'ю (коментар виданню Тelegid — ред.) про те, як вона оцінює воєнні дії, які Україна змушена вести, бо на неї напали і анексували частину її території, і якщо це називається “трахаться за мир”... Я не настільки космополітична особа, я би сказала, що треба мати повагу до своєї країни, до тих родин, які втратили на цій війні синів і батьків, бо Україна сьогодні харкає кров'ю — об'єктивно, і ця земля вже полита кров'ю дуже сильно. І це не наша була воля, а Росії — зробити тут війну. І не захищати свою землю?.. Інакше я не можу коментувати висловлювання Maruv. Я собі уявляю, що могло би бути, якби такі заяви прозвучали на міжнародній арені, наприклад, в Ізраїлі з “обнімашками” і подібними закликами припинити умовну “громадянську” війну... Ви можете собі це уявити? Приниженою була би вся країна! А так негатив на себе взяло Суспільне. Тобто для того, щоб країна не була приниженою, напевно, це був правильний крок,” — пояснила Сюмар.

При цьому вона зауважила, що “Євробачення” — пісенний конкурс, який “не варто перетворювати на політику”.

“Якби та ж Maruv була абсолютно аполітична, то заради Бога: хай би їхала собі. Від неї ж ніхто не вимагав патріотичної позиції. Просто лізти в політику в антидержавницькому форматі — от це, напевно, було ключовим. Тому хай культура лишається культурою, але при цьому поважає свою країну та своїх громадян”, — зазначила політик.

За її словами, представники Російської Федерації могли би використати політичну позицію виконавиці та влаштувати провокації щодо України в рамках “Євробачення”.

“Я впевнена, що у цьому випадку йшлося навіть не про гастролі в Росії як такі. Це було, певно, теж зачіпкою. Ішлося про можливу провокацію, яку Росія могла влаштувати, зважаючи на політичну позицію Maruv. Нічого не маю проти неї особисто. Але висловлені нею погляди — це абсолютні тези російської пропаганди, які вона точно вже використала і використала би в рази більше, якби Maruv була офіційною представницею від України. І якби вона поважала свою країну, то не дала би підстави себе використати”, — уточнила Сюмар.

Разом з тим народний депутат висловила переконання, що організаторам нацвідбору варто було домовлятися з іншими учасниками, які потенційно могли би представляти Україну на “Євробаченні” цьогоріч.

“Із іншими учасниками нацвідбору таки треба було домовлятися, бо там були непогані виконавці. Напевно, треба було шукати аргументи, щоб їх переконати”, — сказала Сюмар.

Як повідомляв Укрінформ, у фіналі нацвідбору Євробачення-2019 перемогла співачка Maruv (Ганна Корсун), яка отримала найбільшу кількість балів серед шести конкурсантів.

Читайте також: Вікторія Сюмар, голова Комітету ВР з питань свободи слова та інформаційної політики

Переможниця національного відбору мала підписати договір із Національною суспільною телерадіокомпанією Україною. Одна з умов угоди – відмова від гастролей у РФ, які співачка запланувала на квітень. Однак Національна суспільна телерадіокомпанія України та команда Maruv не дійшли згоди щодо умов контракту, і співачка відмовилася їхати на конкурс.

Окрім того, у відео-коментарі виданню Тelegid Maruv з використанням ненормативної лексики заявила, що вважає, що з Росією слід домовлятися про встановлення миру.

Гурти Freedom-jazz та KAZKA, які посіли, відповідно, друге і третє місця в нацвідборі, також відмовилися від участі в міжнародному пісенному конкурсі.

27 лютого Національна суспільна телерадіокомпанія України відмовилася від участі в Міжнародному пісенному конкурсі Євробачення-2019, а 28 лютого голова НСТУ Зураб Аласанія заявив, що Україна не братиме участі в “Євробаченні” у наступному році в разі перемоги Росії на "Євробаченні-2019".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-