На Чернігівщині відзначили ювілей музичного майстра Олександра Корнієвського

На Чернігівщині відзначили ювілей музичного майстра Олександра Корнієвського

Укрінформ
У місті Корюківка Чернігівської області пройшли заходи з відзначення 130-ї річниці від дня народження видатного й до сьогодні неперевершеного музичного майстра, творця сучасної української бандури і кобзаря Олександра Корнієвського.

Про це кореспондентові Укрінформу повідомив спеціаліст відділу освіти, культури, молоді та спорту Корюківської міськради Олександр Стельмах.

"Після покладання квітів на могилу Корнієвського відбулося відкриття меморіальної дошки на будинку, де майстер жив 5 років. Звідти всі пішли в історичний музей на виставку музичних інструментів та тематичний захід "В рокотанні-риданні бандур", - розповів він.

Пізніше у Корюківській школі мистецтв ім. О.С.Корнієвського провели захід для дітей "Український Страдіварі - наш земляк", а в міському будинку культури - концерт за участі творчих колективів області. Зокрема, капели бандуристів ім. Остапа Вересая та зразкового ансамблю хлопчиків-бандуристів "Соколики" з Чернігова.

Як повідомив директор Чернігівського обласного історичного музею ім. В.В. Тарновського, у них експонується єдина у світі бандурина, виготовлена Корнієвським. А його ліру й бандуру з фондів музею тимчасово передали в Корюківку на ювілейну виставку.

Олександр Корнієвський народився 21 березня 1889 року в селі Данилівка нині Менського району Чернігівщини. Перший музичний інструмент - маленьку дитячу скрипочку - виготовив у 7-річному віці. Коли підріс, здобув фах столяра-червонодеревника. Ще навчаючись у ремісничому училищі, удосконалив зіпсований інструмент легендарного кобзаря Терентія Пархоменка. Після цього став отримувати замовлення від найвідоміших виконавців і уславлених колективів.

Читайте також: У Чернігові стартував міжнародний фестиваль класичної музики

У сталінські часи за виготовлення бандур та підтримку української культури Корнієвський був репресований, 10 років провів у далекосхідних таборах. Але й там не покинув улюбленої справи, виготовив собі бандуру і давав у таборах концерти. Після звільнення 14 років прожив у місті Бійську Алтайського краю і лише в 1962 р. повернувся на батьківщину.

За свій довгий вік, а прожив майстер майже 99 років, він виготовив тисячі інструментів - скрипок, лір, арф, віолончелей, гітар, цимбалів, мандолін, балалайок. Та головним його витвором стала бандура, яку він, постійно удосконалюючи, із примітивної, діатонічної кобзи підніс на рівень концертного мистецтва. Останню, 180-ту двогрифну бандуру "Ювілейну" Корнієвський зробив у дев’яносторічному віці.

Останні десятиріччя свого життя майстер прожив у Корюківці, де облаштована його меморіальна кімната, є вулиця його імені. Помер Корнієвський 31 січня 1988 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-