Календар на всю голову. 24 березня

Календар на всю голову. 24 березня

Укрінформ
Цього дня 2001 року Володимир Кличко виграв технічним нокаутом бій проти Дерріка Джефферсона

24 березня 1401 року вождь монголо-тюркського племені барласів, великий емір Тамерлан (він же - Тимур) захопив Дамаск.

24 березня 1494 року в місті Глаухау (Цвіккау, Німеччина) народився Георгіус Агрікола - німецький вчений, філософ, геолог, мінералог, хімік, гірник, металург і лікар, автор першої європейської гірничо-металургійної енциклопедії. Будучи вченим епохи Відродження, він домігся видатних досягнень в галузі освіти, медицини, метрології, філософії та історії.

24 березня 1524 року в місті Альштедт, Німеччина, натовп місцевих жителів, збуджений проповідями Томаса Мюнцера, зруйнував каплицю Святої Марії, щоб покласти край "язичницькому шануванню неживих предметів".

24 березня 1603 року сорокарічний полководець Токугава Ієясу найближчий сподвижник і послідовник Оди Нобунаги і Тойотомі Хідейосі, став сьогуном Японії і заснував нову династію, в якій титул передавався у спадок до 1867 року.

"Дворик в Делфті", 1658 р.

24 березня 1684 року в Амстердамі, Нідерланди, помер Пітер де Гох - один з найбільших представників голландського жанрового живопису, вперше звернувся до теми повсякденності, відкривши світ своєрідної поезії в картинах про життя приватної людини. Гох заглянув у внутрішні дворики, на кухні, в спальні, ошатні вітальні і наповнив їх світлом, повітрям, гармонією і спокоєм.

24 березня 1721 року німецький композитор Йоганн Себастьян Бах закінчив шостий останній в знаменитому циклі концерт. Цей твір відомий, як "Бранденбурзькі концерти" (BWV 1046-1051). Сьогодні ці концерти зазвичай виконуються камерним оркестром зі значною струнної групою.

24 березня 1776 року в Лондоні, Велика Британія, помер Джон Гаррісон - англійський винахідник, годинникар-самоучка. Він винайшов морський хронометр, який дозволив вирішити проблему точного визначення довготи під час тривалих морських подорожей. Проблема вважалася настільки важкою і нагальною, що Парламент Великої Британії призначив нагороду за її рішення в розмірі £20 тис. (за нинішнім курсом - $4,72 млн).

24 березня 1773 року в Лондоні, Велика Британія, помер Філіп Дормер Стенхоуп, 4-й граф Честерфілд - англійський державний діяч, відомий дипломат свого часу, автор "Листів до сина".

24 березня 1785 року в селі Борський-Мікулаш, Словаччина, народився Ян Голий - словацький поет. Автор епічних творів на сюжети з давньослов'янської історії. Серед ліричних творів виділяються цикл ідилічних віршів "Селанкі", в якому він прославляє словацьку природу і сільське життя, ода «Словакам», пройнята ідеєю співдружності слов'янських народів.

24 березня 1809 року в місті Сент-Омер, Франція, народився Жозеф Ліувілль - французький математик. Систематично досліджував розв'язність низки задач, давши строге означення поняття елементарної функції і квадратури.

24 березня 1818 року в Ессексі, Англія, помер Гамфрі Рептон - відомий англійський садівник, ландшафтний архітектор, представник третього і останнього покоління майстрів англійського пейзажного парку. Садівнича практика Рептона добре відома завдяки його власним монографіям, а також факсимільного відтворення його рукописів, виданих в чотирьох томах у 1970-х рр.

24 березня 1822 року англієць Вільям Черч першим запатентував друкарську складальну машину. До цього часу, починаючи з винаходу друкарства, набір проводився вручну. Тим часом, в машині містера Черча друкована форма набиралася з заздалегідь завантажених в пенали окремих літер, які, в разі потреби, шукалися і подавалися шляхом натискання на потрібну кнопку.

24 березня 1834 року в Волтемстоу, Англія, народився Вільям Морріс - англійський поет, прозаїк, художник, видавець, соціаліст. Найбільший представник другого покоління "прерафаелітів", неофіційний лідер "Руху мистецтво і ремесло".

Надгробок дітей Понінських у Львівській галереї мистецтв. Автор - Бертель Торвальдсен
Надгробок дітей Понінських у Львівській галереї мистецтв. Автор - Бертель Торвальдсен

24 березня 1844 року в місті Копенгаген, Данія, помер Бертель Торвальдсен - датський художник, скульптор, яскравий представник пізнього класицизму.

24 березня 1869 року в селі Фільварки (нині - Тернопільська область) народилася Олена Кисілевська - українська письменниця, журналістка, редактор і видавець, громадсько-політична та культурно-освітня діячка.

24 березня 1874 року в Будапешті, Угорщина, народився Гаррі Гудіні (власне - Еріх Вайс) - американський ілюзіоніст, філантроп, актор і маг. Він прославився викриттям шарлатанів і складними трюками з пагонами і звільненнями від будь-яких пут.

24 березня 1882 року в Берліні, Німеччина, німецький мікробіолог Роберт Кох оголосив про відкриття збудника туберкульозу. Через рік дослідник виявив і збудника холери. Завдяки виявленню бактерії, що викликає туберкульоз, вчений досяг найбільшого за всю життя тріумфу. Тоді це захворювання було однією з головних причин смертності. У 1905 році йому присудили Нобелівську премію з фізіології і медицини «за дослідження і відкриття, що стосуються лікування туберкульозу".

24 березня 1882 року в місті Кембридж (Массачусетс, США) помер Генрі Лонгфелло - великий американський поет і перекладач. Автор поем "Пісня про Гайавату" ("The Song Of Hiawatha"; 1855), "Tales Of The Wayside Inn", "Three Books Of Song", "Golden Legend", "Birds Of Passage", "Ultima Thule" і ін .

24 березня 1883 року в Знам'янці (тепер - Кіровоградська область) народився Віталій Товстоніс (псевдоніми: В.Таль, Забагай-Товстонос, Аргус і ін.) - український прозаїк і драматург.

24 березня 1884 року в місті Маастріхт, Нідерланди, народився Петер Дебай - нідерландський фізікохімік, лауреат Нобелівської премії з хімії. Він запропонував модель твердого тіла, на основі якої пояснив поведінку питомої теплоємності при низьких температурах (характерна температура, нижче яку істотного значення набувають квантові ефекти, отримала назву температури Дебая). Він теоретично описав вплив теплових коливань кристалічної гратки на дифракцію рентгенівських променів (фактор Дебая - Валлера), спільно з Паулем Шеррером розробив порошковий метод рентгеноструктурного аналізу і використовував методи рентгенівського розсіювання для дослідження структури рідин і окремих молекул.

24 березня 1893 року в місті Шрёттінгхаузен, Німеччина, народився Вальтер Бааде - німецький астроном і астрофізик. У 1933 році спільно з Фріцом Цвіккі він передбачив існування і виникнення нейтронних зірок і космічних променів в результаті вибухів наднових, що згодом блискуче підтвердилося. У 1943 році Вальтеру вдалося розкласти на зірки центральну частину спіральної галактики Андромеди і її супутника - еліптичну галактику.

24 березня 1898 року в США продан перший американський автомобіль, модель "Уінтон" за $1 тис., 70-річному гірському інженеру Роберту Еллісону з міста Порт Карбон, Пенсільванія. На дорогу покупку він зважився, побачивши в журналі "Scientific American" рекламу безкінного транспортного засобу зі шкіряним дахом і газовими ліхтарями. Після смерті Роберта Еллісона компанія "Winton Motor Carriage Company" викупила автомобіль назад і подарувала його музею.

24 березня 1904 року в Лондоні, Велика Британія, помер сер Едвін Арнольд - англійський письменник, поет, журналіст і видавець вікторіанської епохи. Всі значні його поетичні твори і в першу чергу найвідоміше з них - "Світло Азії" ("The Light оf Asia"; 1879; життєпис Будди) пов'язані з індійською культурою. Останні роки життя літератор провів в Японії, де одружився втретє. У своїх творах - "Моря і землі" (" Seas and Lands "; 1891) і " Японіка ("Japonica"; 1892) автор дав цікаві замальовки японського суспільства і побуту.

24 березня 1905 року в місті Ам'єн, Франція, помер Жуль Верн - французький географ і письменник, класик пригодницької літератури, один з основоположників жанру наукової фантастики. Член Французького Географічного товариства. За статистикою ЮНЕСКО, книги Жюля Верна займають друге місце в світі серед книг, перекладених на інші мови, поступаючись лише творами Агати Крісті. Справжньою класикою давно стали романи автора "П'ять тижнів на повітряній кулі", "Подорож до центру Землі", "Із Землі на Місяць", "Діти капітана Гранта", "Навколо Місяця", "Двадцять тисяч льє під водою", "Навколо світу за вісімдесят днів", "Таємничий острів", "П'ятнадцятирічний капітан" та ін.

24 березня 1911 року в Нью-Йорку, США, народився Джозеф Барбера - американський аніматор, художник мультиплікації, художник сценарного відділу кіностудії, режисер, продюсер і співзасновник, разом з Вільямом Ганною, компанії "Hanna-Barbera", творець мультсеріалу "Том і Джеррі ", який отримав сім" Oscar ".

24 березня 1918 року прийнятий Закон Центральної Ради про введення української мови у банківській і торговій сфері. У ньому зокрема вказувалося: «Всякого роду написи, вивіски ... повинні писатися державною українською мовою ...». У пункті 3 проголошено: «мовою в діловодстві має бути державна українська».

24 березня 1919 року в місті Йонкерс (Нью-Йорк, США) народився Лоуренс Ферлингетти - американський поет біт-покоління. Автор понад 30 поетичних збірок. Насправді він був художником різних талантів: писав експериментальний роман "Її" ("Her"), експериментальну драму, мемуари, перекладав з французької ("Слова" Жака Превера), оформляв книги, писав маслом, брав активну участь в різних громадських рухах.

24 березня 1926 року в Чикаго (шт. Іллінойс, США) помер Альбіон Вудбері Смол - американський соціолог і педагог, який зіграв важливу роль у створенні і розвитку соціологічної науки і професії соціолога в Сполучених Штатах. Цей вчений вважається фактичним "батьком" американської соціології. Засновник і головний редактор "American Journal Of Sociology" (1895-1926).

24 березня 1932 року в Берліні, Німеччина, відбулася прем'єра фільму "Блакитне світло" в якому дебютувала Лені Ріфеншталь. У детективній драмі, знятою в жанрі модного тоді "німецького гірського кіно", сама постановниця зіграла одну з головних ролей - сільську красуню, що живе біля підніжжя гори. Стрічка була удостоєна срібної медалі на Венеціанському бієнале.

24 березня 1938 року в місті Брентвуд (Ессекс, Велика Британія) народився Девід Ірвінг - британський історик, письменник. Автор книг, що містять нетрадиційний погляд на історію II Світової війни, зокрема, заперечують Голокост. Літератору забороняли в'їзд до Німеччини, Австрії, Канади, Австралії та Нової Зеландії. В 2006 році австрійський суд засудив англійця до 3 років тюремного ув'язнення за заперечення Голокосту.

24 березня 1950 року в Кам'янець-Подільському народився Юрій Теплінський - український математик. Доктор фізико-математичних наук, професор, заслужений працівник освіти України, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки.

Фото: Carmencitta Magazine
Фото: Carmencitta Magazine

24 березня 1951 року в місті Елмайра (Нью-Йорк, США) народився Томмі Хілфігер - американський модельєр, засновник бренду "Tommy Hilfiger". У березні 2010 року його корпорація була продана за $3 млрд гігантові "Phillips-Van Heusen Corporation", якому вже належали торгові марки "Calvin Klein", "Timberland", "DKNY" і т.д. Найбільший китайський виробник взуття "Huajian", який виготовляє продукцію для "Tommy Hilfiger", в 2013 році відкрив перший завод в Ефіопії, а на сьогодні штат африканських працівників компанії налічує понад 2000 осіб.

24 березня 1955 року в місті Радехів, Львівська область, народився Ігор Білозір - український композитор і виконавець, народний артист України, лідер ВІА "Ватра".

24 березня 1956 року в місті Детройт (Мічиган, США) народився Стів Балмер - американський мільярдер, генеральний директор корпорації "Microsoft" (2000-2014). У 2013 році він будучи найманим працівником, мав статки в $15,2 млрд, що за даними журналу "Forbes", відповідає 51-му місцю в списку найбагатших людей планети і першому в списку найбагатших людей, які не є власниками бізнесу або їх родичами.

24 березня 1958 року найяскравіша зірка рок-н-ролу, 23-річний американський співак Елвіс Преслі загримів до армії США. Незважаючи на прийняте рішення ніяк не виділяти співака з безлічі інших призовників, в Мемфісі була влаштована гучна прес-конференція, присвячена проводам "Короля" до лав збройних сил.

24 березня 1962 року в місті Лозанна, Швейцарія, помер Огюст Пікар - швейцарський дослідник космічних променів, фізик, винахідник стратостата і батискафа, конструктор батискафа «Трієст», яка вчинила рекордне занурення в Маріанську западину. На його честь названа гора Піккар на Плутоні.

24 березня 1968 року в Нью-Джерсі, Франція, померла Аліс Гі-Блаше - французька сценаристка, одна з перших жінок-режисерів у світі, автор першого фантастичного фільму. У 1906 році колишня секретарка зняла свій перший повнометражний художній фільм "Життя Христа". У цьому ж році вона також зняла фільм "Весняна фея", один з перших фільмів, коли-небудь знятий в кольорі.

24 березня 1979 року в селі Соколова, Вінницька область, народився Віктор Бронюк - український музикант, автор пісень, лідер групи "ТІК".

Фото: 23-59.com.ua
Фото: 23-59.com.ua

24 березня 1982 року в Хмельницькому народився Олександр Педан - український шоумен, телеведучий Нового каналу, резидент "Comedy Club Ukraine".

24 березня 1984 року на вищій сходинці англійського хіт-параду став американський соул-співак і композитор Лайонел Річі з піснею "Hello".

24 березня 1994 року в Києві помер Юрій Скирда - український художник кіно, режисер-мультиплікатор. Член Спілок художників і кінематографістів України. Він малював картини "Микита Кожум'яка", "Маруся Богуславка", "Тяв і Гав", "Котигорошко", "Зустріч, що не відбулася", "Бегемот та сонце", "Пригоди капітана Врунгеля" та ін.

24 березня 1989 року біля берегів Аляски танкер "Ексон Вальдез" наштовхнувся на риф і в океан витекло близько 10,8 мільйонів галонів нафти.

24 березня 1993 року в Кі-Весті (Флорида, США) помер Джон Херсі - американський письменник, журналіст. Перший роман автора "Дзвін для Адано" був відзначений Пулітцерівською премією.

24 березня 1999 року в результаті пожежі в Монбланскому тунелі, що тривав 53 години, загинуло 39 осіб (один з них - пожежний), 10 серйозно постраждали, а автомобільний тунель довжиною 11,6 км, під горою Монблан, що з'єднував Францію і Італію, був сильно пошкоджений і закрився на реконструкцію.

24 березня 2001 року в Мюнхені, Німеччина, Володимир Кличко виграв технічним нокаутом бій проти Дерріка Джефферсона.

24 березня 2016 року в Києві помер Анатолій Авдієвський - український хоровий диригент, композитор, педагог. Академік Академії педагогічних наук України, дійсний член (академік) Академії мистецтв України, голова Національної всеукраїнської музичної спілки.

Олександр Рудяченко

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-