20 березня: народний календар і астровісник

20 березня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні день весняного рівнодення; кому крапатиме, хто кого цапатиме, та де місяць, а де — сонце

Сьогодні день весняного рівнодення, початок астрономічної весни — сонце здійснює перехід із Південної півкулі в Північну, а день майже рівний до ночі. Щоправда, унікальне, хоч і звичне для нас явище відбудеться о 23:58 за київським часом — на межі між 20 і 21 березня, тож можна сказати, що астрономічна весна розпочинається саме з 21 березня. В сиву давнину, коли не було жодних календарів, весну визначали саме за сонцем. Наші пращури також вважали, що саме з дня весняного рівнодення розпочинається оновлення в природі: перше зелене листячко, перші весняні квіти, перший грім, перші птахи прилітають із вирію... За народними прикметами, цього дня «весна обличчя показує», а зима «зуби ховає». Але «усміхатися» весна буде аж на теплого Олекси.

Також нині Павла-крапельника. Як можна здогадатися, нині має щось крапати: або зимові бурульки, якщо вони є, або дрібний весняний дощик. «Зі стріхи крапає, а за ніс цапає», — казали наші пращури. Українські бурульки вже давно розтанули, тому якщо й може щось нині капати, то лише весняний дощ. А ще сьогодні Міжнародний день щастя, а в Японії розпочинається фестиваль цвітіння і милування квітами сакури.

Іменинники сьогодні Павло, Єфрем, Євген.

День весняного рівнодення, Місяць у Діві, а Сонце в неспокійному Овні! 14-15-ий місячні дні. Розпочинати щось нове немає жодного сенсу. Пориньте у звичне і раптом станеться диво, рутина обернеться казкою, засяє і чимось несподівано здивує... Втім, для декого це критичний час перед повним місяцем. Не можна сваритися, гніватися, відповідати на зло злом. Отож, найбільш кепсько вестиметься сьогодні емоційно розхристаним людям. Буде достатньо єдиної іскри, аби вони спалахнули. Тож тримаймо себе в руках, дотримуймося законів і правил, і неодмінно будьмо ввічливими!

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1942 році: -19,0, а найтеплішим у 1990 — +22,4.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-