19 березня: народний календар і астровісник

19 березня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Ченстоховської ікони Богородиці; до чого стукає дятел, коли прилетить ластівка і чекаємо на рівнодення

Сьогодні Церква вшановує Ченстоховську ікону Божої Матері. Цей образ є не тільки головною святинею Польщі, але й чи не всієї Центральної Європи. За переказами, авторство ікони належить євангелістові Луці, а через темний лик її називають ще «Чорною Мадонною». Ікона зберігається в монастирі паулінів Ясна Ґура, розташованому в польському місті Ченстохова. Ченстоховська ікона згадується в піснях українських лірників.

У Богородиці Ченстоховської просять допомоги в різних життєвих складних ситуаціях, зціленні від хвороб. Митці звертаються до неї за натхненням. Цікаво, що чудотворна ікона «Цариця Карпат», що знаходиться у Гошівському монастирі є копією Ченстоховської ікони.

А ще цього дня мученика Костянтина. Якщо цього дня чути стукіт дятла – найближчі тижні буде холодно, а тепло затримається. Діти закликали ластівок, аби ті скоріш поверталися з теплих країв до рідних гнізд. Ластівки в Україну прилетять ще не скоро, а от качки і гуси вже повертаються з вирію — на днях чималий клин гусей було помічено над Києвом.

З іменинами вітайте Костянтина, Федора, Аркадія.

13-14-ий місячні дні. Що ж, наближаємось до дня весняного рівнодення — надзвичайно важливого і відповідального часу для багатьох. Чимало планів, сподівань і невикористаних шансів доведеться утилізувати, натомість націлитися на щось абсолютно нове. Для декого цей процес буде дещо болісним. Весна — не тільки час оновлення в природі, але й період загострення хронічних хвороб і психологічних криз. Місяць переходить до Діви, тож посилюються практичність і прагматизм, а також авторитарні замашки, прагнення диктувати і керувати. Слабкі особистості, ті, ким легко керувати, будуть до четверга чудовими і надійними виконавцями.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1928 році – 16,4, а найтеплішим у 1990 -  +20,2.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-