Посол Литви розповів, як оволодів українською мовою

Посол Литви розповів, як оволодів українською мовою

Відео
Укрінформ
Марюс Януконіс є послом Литовської Республіки в Україні з 2015 року, за цей час він оволодів українською мовою та вільно говорить нею, не боючись робити помилок.

Про це пише "Радіо Свобода".

«Ви знаєте коли я починаю спілкуватись українською, люди починають розуміти по акценту, що ти не місцевий і намагаються перейти на англійську чи російську. Вони не розуміють, що можеш вільно говорити і це стає для них сюрпризом», – пояснює посол.

Читайте також: Фінляндія допоможе створити "нову українську школу"

У Януконіса дійсно гарна українська з невеличким акцентом. Коли не може згадати слово українською, може використати російське. Іноді відразу ж себе виправляє. При цьому говорить вільно і краще, ніж деякі українські високопосадовці.

«Взагалі це був природній процес, я не можу сказати, що я намагався, вивчати цю мову, брати лекції, працювати з викладачем. Я більше слухав радіо, дивився телебачення і читав книги. І крок за кроком почав спілкуватись. Так прийшла українська мова», – згадує посол.

Читайте також: Українська мова ввійшла до трійки найпоширеніших в Естонії рідних мов

За його словами, питання мови в Литві не стоїть і уявити такої ситуації, щоб посадовці не володіли державною – неможливо, бо ситуація інакша.

«Навіть у радянські часи, до 1990 року у нас не було питання мови. Ми всі розмовляли і спілкувались виключно литовською, в переважній більшості шкіл навчання було на рідній. Тому ми не втратили мову, і це велике досягнення, яке допомогло відновити незалежність», – зазначає Марюс Януконіс.

Фото: Олександр Хомнко (RFE/RL)

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-