17 березня: народний календар і астровісник

17 березня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Хто сьогодні торжествує, кого пригнав Герасим, чи буде мокрим літо і про користь  компліментів

В першу неділю Великого посту Церква святкує Торжество Православ’я, згадуючи перемогу над іконоборством і відновлення шанування ікон у 843 році в Константинополі. Зв’язок цього свята з Постом – символічний: перше офіційне святкування Торжества Православ’я відбулося саме в першу неділю Великого посту. В Україні чин вшанування Торжества Православ’я запровадив в ХІ столітті преподобний Феодосій Печерський. Наприкінці Літургії священики здійснюють молебень посередині храму перед іконами Спасителя і Богородиці, молячись до Господа щодо утвердження в вірі православних християн і навернення на шлях істини всіх тих, хто відступив від Церкви.

А ще сьогодні вшановується пам’ять преподобного Герасима Йорданського — святого V століття, засновника славетної лаври, того самого, який приручив лева. На іконах преподобний Герасим зображується завжди з цим звіром.

В Україні леви не водяться, тому наші пращури називали цей день Герасимом-граківником, вважаючи, що «…на Герасима граки прилітають», «Герасим граків пригнав», «Грак на горі – весна на дворі». Якщо граки прилітали й дружно сідали на торішні гнізда, то весна мала бути теплою і дружною, а якщо прилітали пізно, то холодною, затяжною і голодною. Якщо граки прилетіли до середини березня – літо буде мокре.

З іменинами вітайте Данила, Павла, Юлію, В’ячеслава.

11-12 місячні дні. Цілком гожий день з пасивною енергетикою. Його осереддя – тиша, поміркованість, мудрість. Бурхлива діяльність, багатослів’я, імпульсивність – не на часі. Ангел-охоронець цієї місячної доби – Ломадор – ангел прийдешнього. Якщо вам хронічно не вистачає часу – красненько просіть його, можливо додасть зайву (найпотрібнішу) хвилинку. Або ж просто зупиніться, переведіть дух, озирніться навкруги, дослухайтеся до власного серцебиття – і суєта, знітившись, хоч трішечки відступить. Від далеких подорожей краще відмовитись. Тож насолоджуйтеся цим березневим вихідним! І не забувайте про компліменти — кажучи близьким щирі слова, ви, тим самим, підіймаєте і власний настрій.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1917 році: –8,1, а найтеплішим у 1990 -  +17,1.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-