В Естонії помер режисер, керівник Нарвського театру

В Естонії помер режисер, керівник Нарвського театру "Ільмаріне" Юрій Міхальов

Укрінформ
На 72 році після важкої хвороби пішов з життя засновник Українського товариства в Нарві, засновник і беззмінний керівник Нарвського театру "Ільмаріне" Юрій Міхальов.

Про це повідомили Укрінформу в Конгресі українців Естонії.

Прощання з Міхальовим відбудеться 14 березня в культурному центрі "Ругодів" (Нарва) з 9 до 10 ранку, а поховають керівника "Илмарине" в Таллінні на цвинтарі Метсакальмісту (Лісовий цвінтар), де поховані видатні естонські діячі. «Це, здається, чи не перший українець, якого поховають на Метсакальмісту», - розказала президент Конгресу українців Естонії Віра Коник.

Юрій Міхальов народився 28 червня 1947 року в місті Швентой (Литва). Закінчив Чернівецький державний університет за спеціальністю "російська філологія", а також режисерське відділення Ленінградського державного інституту культури. До Естонії (Нарва) переїхав у 1978 році, був режисером і художнім керівником Нарвського народного театру, який в 1989 році отримав назву "Ільмаріне". На посаді режисера театру здійснив постановки 75 вистав, у тому числі і спектаклі за мотивами українських казок, написав 48 п'єс. За дві вистави нагороджений естонською театральною премією імені Сальме Реек.

У 1994 році Міхальов заснував Нарвський філіал Українського земляцтва Естонії і тривалий час був його керівником. Це товариство у 2000 році було зареєстроване як Українське земляцтво м.Нарва.

Юрій Міхальов отримав естонське громадянство за заслуги в сфері культури. У 2011 році він був удостоєний нагороди Президента Естонії - Ордена Білої Зірки V ступеня за заслуги в розвитку місцевої культури.

Метсакальмісту, де поховають Міхальова, — міський цвинтар Таллінна, на якому поховані відомі письменники, художники, скульптори, архітектори, ветерани війни за незалежність та політичні діячі Естонії. З 1995 року цей цвинтар визнаний в країні пам'яткою національного значення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-