Епіфаній нагадав, що піст – це не лише обмеження в їжі

Епіфаній нагадав, що піст – це не лише обмеження в їжі

Укрінформ
Великий піст, який розпочинається 11 березня, є не стільки обмеженням в їжі, скільки часом праці людини над собою.

Про це йдеться у зверненні предстоятеля Православної церкви України митрополита Київського і всієї України Епіфанія, оприлюдненому на сайті ПЦУ.

"Раніше ми вже згадували, що піст – це не тільки і не стільки обмеження в їжі, як час цілісної праці людини над собою, а така праця для християн не можлива без духовної складової посту – без молитви, покаяння та причастя Святих Тіла і Крові Христових. І якщо приписів посту щодо їжі не всі можуть дотримуватися однаковою мірою, то духовну складову посту ніхто не повинен відкидати", - зазначив владика.

Водночас він підкреслив, що кожна справа, яку розпочинає людина, має певну мету. Так само її має і Великий піст.

"Ця мета – через стриманість душі й тіла, через спілкування з Богом у молитві, в таїнствах покаяння і євхаристії досягнути зміни свого духовного життя на краще", - наголосив очільник ПЦУ.

За словами митрополита Епіфанія, церковна традиція настановляє у цей особливий період відмовитися від продуктів тваринного походження, зменшити кількість їжі. Цим добровільним самообмеженням люди привчають себе до тілесного стримання, щоб задовольнятися простим і необхідним, не дозволяючи вибагливості та надмірності заволодіти нашим серцем. Проте не всі можуть поститися.

Читайте також: У християн східного обряду починається Великий піст

"Низка об’єктивних причин дають привід для послаблення суворих правил постового харчування. Однак якщо ці обставини є, то найкраще не відмовлятися зовсім від постування, а разом зі своїм духівником, із парафіяльним священиком порадитися та знайти такий спосіб виконання постових правил, який, з одного боку, буде відрізняти час святої Чотиридесятниці від звичайних днів, а з іншого – не завдаватиме шкоди здоров’ю", - зазначив митрополит.

Він побажав вірянам корисного й плідного постування - тілесного й духовного.

Цьогорічний Великий піст триватиме з 11 березня по 27 квітня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-