Письменниця Марія Ткачівська презентувала роман про нелегку долю заробітчан

Письменниця Марія Ткачівська презентувала роман про нелегку долю заробітчан

Укрінформ
У Києві відбулася презентація нового роману відомої письменниці з Прикарпаття Марії Ткачівської «Тримайся за повітря», який вийшов друком у видавництві «Клуб сімейного дозвілля».

У центрі сюжету книги – історія дівчини Соломії, яка поїхала до Португалії на заробітки, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Письменниця розповідає про нелегку працю за кордоном, нелюдські умови проживання, зневіру, а також порушує тему родової пам’яті.

За словами письменниці, у житті людини важливими є родинні зв’язки. У головної героїні є записник, котрий їй залишала бабуся перед смертю і котрий супроводжує її протягом усього її життя.

Читайте також: У Мадриді представили нову збірку поетеси Валентини Гуменюк

«У романі дуже важливий пласт пам’яті, який проходить від початку до кінця книжки. У романі є фраза: “Раптом перервалася ниточка. В’яжи, не в’яжи – нічого не допоможе”. Цей записник стає своєрідною сіткою, що підхоплює і не дає впасти у прірву в скрутних життєвих ситуаціях», – розповіла автор.

Під час презентації Ткачівська згадала про інший свій роман – «Голос перепілки» – написаний на основі реальних подій з життя героїв. Крізь призму історії дитини авторка порушує низку соціальних проблем, серед яких – проблеми родинних стосунків, неповних сімей, людського осуду.

Модератор презентації – письменниця Роксолана Сьома – підштовхнула Ткачівську розповісти маловідомі факти з її життя, щоб присутні мали змогу більше дізнатися не тільки про книжки письменниці, а й про саму авторку.

Читайте також: Україна має працювати над презентацією свого потенціалу за кордоном - Кубів

«У моєму житті була історія, коли мене після закінчення університету направили працювати до школи-інтернату. По своїй натурі я можу підійти до людини, пригорнути її. Але коли я вперше підійшла до дитини з інтернату і вирішила її погладити по голові, вона від мені відсахнулася. Я дуже здивувалася цьому. Для мене було загадкою, чому дитина втекла… Виявляється, в інтернаті били. Мені завжди було шкода цих дітей. Тому, мабуть, на рівні підсвідомості у моїх книжках часто порушується тема сирітства», – поділилася письменниця.

Марія Ткачівська – українська письменниця і поетеса, викладачка і науковиця. Член Національної спілки письменників України, лауреатка премії імені Івана Франка (2006), премії ім. Василя Стефаника (2010), конкурсу «Коронація слова 2007» (номінація «Романи»), конкурсу «Коронація слова 2012» (номінація «Дитяча проза»), «Коронація слова 2014» (номінація «Пісенна лірика»), «Коронація Слова 2015» (номінація «Кіносценарії»). Лауреатка Всеукраїнської літературної премії ім. Леоніда Череватенка (2017) та Міжнародної літературної премія імені Миколи Гоголя «Тріумф» (2018). Також Ткачівська є кандидаткою філологічних наук і завідувачкою кафедри іноземних мов і перекладу Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-