14 лютого: народний календар і астровісник

14 лютого: народний календар і астровісник

Укрінформ
Кому Валентин, а кому – Трифон; чи буде весні довга дорога і що знайде Марс у Тільця 

«На Валентина я прийду / Із раннього рана, / Глянь, Валентина жде твоя / Обіч твого вікна. / Устав юнак, убравсь будь-як / Та й двері відчиняв; / До себе дівчину впустив, / А жінку проводжав», - співає Офелія на межі божевілля в шекспірівському «Гамлеті». Згадки про святого Валентина є також і в поемі «Пташиний парламент» Джеффрі Чосера і в «Декамероні» Бокаччо. Але якщо хтось думає, буцімто сьогодні католицька церква вшановує святого Валентина – той помиляється. Католики згадують нині святих Кирила і Мефодія. Походження Дня всіх закоханих досить темне. Начебто був такий собі римський священик Валентин, якого стратили у 269 році під час гонінь на християн за імператора Клавдія. В 469 р. папою Геласієм був встановлений день пам’яті цього святого (14 лютого), але в 1969 р. дата була викреслена з календаря, оскільки Валентина визнали постаттю легендарною. Тобто вигаданою. Так чи інакше, але в кінці середніх віків в Англії з’явився звичай у день святого Валентина надсилати коханій записку з освідченням у коханні. Такі послання почали називати «валентинами», і дівчата навзаєм відповідали коханим, називаючи їх Валентинами. Не в останню чергу це було пов’язане зі стародавнім повір’ям, що саме 14 лютого птахи розбиваються на пари. Згодом вигадали ще одне пояснення: начебто у стародавньому Римі був звичай серед підлітків писати імена своїх коханих на записках, які присвячувалися богині «лихоманкової любові» Фебруата Юноні (Juno Februata), хоча насправді нічого подібного не було. Так чи інакше, але звичай обмінюватися «валентинками» зберігся і по сьогодні. Тож якщо хтось хоче вірити у легенду, а тим більше, дарувати якісь подарунки, то, як кажуть, на здоров’я!

Православні ж згадують сьогодні мученика Трифона. Йому моляться, якщо прагнуть змінити роботу й отримувати більшу зарплатню. Прикмета дня: «Якщо на Трифона зоряно – весні довга дорога. Якщо в цей день вітряно, то літо буде мокрим».

Іменинники сьогодні Трифон, Петро, Микола.

10-11 місячні дні. Марс залишає дім своєї сили Овен і переходить до Тільця; Венера, яка перебуває в Козерогу, поєднається з Сатурном, до того ж, на нас незабаром очікує повня в Діві. Тож тема землі, земного, раціонального і навіть прагматичного посилюватиметься. Настає час ретельної, рутинної праці – і це за умов, коли сил бракуватиме… Чим більш реалістичними і чесними будуть проекти, чим більше докладатиметься зусиль для їхнього виконання – тим більш вірогідно, що вони будуть утілені в життя. Різко зміниться характер космічної енергії – дехто почуватиметься не надто добре. Може не тільки зіпсуватися настрій, але й погіршитися стан здоров’я. Наріжним каменем взаємин стане компроміс. Агресія заховається глибоко всередину, але до пори до часу.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1911 році: - 27,5, а найтеплішим у 1975 – + 8,5.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-