Супрун розповіла про шкідливість радикалів (вільних)

Супрун розповіла про шкідливість радикалів (вільних)

Укрінформ
Уляна Супрун, відсторонена від виконання обов'язків міністра охорони здоров'я, дала українцям поради, як позбутися вільних радикалів.

Про це вона написала у Facebook.

У своєму дописі Супрун зазначила, що зараз мова піде про ті вільні радикали, які завдають шкоди нашому організму, "але боротися треба з обома видами".

"Вільні радикали забирають електрони в молекул, і тим самим пошкоджують оболонки клітин, ДНК, складових хряща. Це називається вільнорадикальна ланцюгова реакція. Вона відбувається, наприклад, при розвитку атеросклерозу, старіння шкіри, запалення і пухлинного росту. Спрощено кажучи, вільні радикали це інфаркти, інсульти, зморшки і біль в суглобах", - наголосила вона.

За словами Супрун, інколи вільних радикалів стає забагато, і розпочинаються ланцюгові реакції, і поштовхом для цього можуть бути: куріння, радіоактивне випромінювання, промислове забруднення довкілля і вихлопні гази, озон, де-які ліки та пестициди, запалення та значні фізичні навантаження (наприклад, марафон).

Читайте також: Супрун розповіла про “шкідливі та правильні” бутерброди

"Вільні радикали слід нейтралізувати, інакше ланцюгові реакції відбирання електронів в сусідніх молекул триватимуть вічно, і вестимуть до хронічних хвороб чи навіть раку. На щастя, в нашому тілі та в їжі є речовини, здатні "гасити" вільні радикали – антиоксиданти, тобто "ті, що спиняють окислення", - написала вона.

Супрун порадила, щоб допомогти своєму організму захиститися від атак вільних радикалів, їсти:

- Томати, морква, абрикоси, гарбуз, червоний перець — тобто все оранжеве і червоне. Цей колір дають пігменти-каротиноїди. В нашому тілі вони вловлюють вільні радикали, та стають вітаміном А і його похідними. Важливо вживати ці овочі та фрукти разом із жирами (рослинною олією або сметаною) — без них каротиноїди не засвоюються в кишківнику.

- Ожина, малина, смородина, чорниця, лохина, синій виноград, тобто темні ягоди. В них багато флавоноїдів. Вони ефективно захищають судини та нейрони від ушкоджень вільними радикалами і хронічних хвороб. (https://goo.gl/u5nu22, https://goo.gl/VWmSxm)

- Буряк. В ньому є кілька типів антиоксидантів: фенольні кислоти, вітамін С та каротиноїди, і речовина бетаїн, що бере участь в обміні жирів. На честь буряка (beet) бетаїн свою назву і отримав. Крім цього, рідний нам коренеплід сприяє утворенню в тілі закису азоту NO – сполуки, що розширює судини і знижує тиск. Пийте буряковий сік, квас, та їжте печені буряки. (https://goo.gl/EK93Ym)

- Зелень: шпинат, петрушка, кропива, листкова капуста кейл, броколі, зелений горошок. В них також багато каротиноїдів, але за зеленим пігментом хлорофілом їх не видно. Всі зелені продукти багаті на магній, вітаміни В1 та В9. Вони, хоч і не антиоксиданти, але все одно нам потрібні. (https://goo.gl/4RgoSi)

- Скумбрія, оселедець, лосось, форель — джерело омега-3-поліненасичених жирних кислот та вітамінів А і Д. Вони посилюють антиоксидантні можливості організму, особливо після інфарту. (https://goo.gl/ac47VL)

- Зелений чай, кава, какао. Вони містять різноманітні поліфенольні сполуки: хлоригенові кислоти, дитерпени, теафлавони. Вони спиняють вільнорадикальні реакції в судинах та атеросклеротичних бляшках. (https://goo.gl/GYYd8p, https://goo.gl/hv9snR)

- Олії: соняшникова, ріпакова, кукурудзяна, оливкова, навіть цільна пальмова. Вони містять багато вітаміну Е, а він є потужним антиоксидантом. (https://goo.gl/uADwj4) Їжте олії сирими і не нагрівайте їх, бо висока температура знищує антиоксидантні властивості олій і робить їх шкідливими. Якщо ви все ж смажите на олії, додавайте до неї спеції, наприклад, орегано. Там також є антиоксиданти, які захищають від псування жири при нагріванні. (https://goo.gl/JQzSSP, https://goo.gl/kyp7oF)

- Сирі горіхи та насіння льону, гарбуза і соняшника. В них ви знайдете вітамін Е, а в гарбузовому насінні – мікроелемент селен. Він входить до складу ферментів, що спиняють вільнорадикальні процеси. (https://goo.gl/v7BMzE, https://goo.gl/b2rT8v)

- Ківі, цитрусові, солодкий перець, обліпиха - в них багато вітаміну С. Це - найвідоміший антиоксидант. Але все добре в міру — коли вітаміну С стає забагато, він може сприяти утворенню каменів в нирках. (https://goo.gl/9oNC61, https://goo.gl/CzmTmm).

"Не дозвольте радикалам зіпсувати ваше здоров’я!" - закликала урядовець.

Як повідомлялося, Окружний адміністративний суд м. Києва у вівторок частково задовольнив заяву народного депутата Ігоря Мосійчука (Радикальна партія Олега Ляшка) та заборонив Уляні Супрун вчиняти будь-які дії, спрямовані на реалізацію повноважень міністра охорони здоров’я.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-