Українці часто викликають “швидку” безпідставно — Вершигора

Українці часто викликають “швидку” безпідставно — Вершигора

Укрінформ
В Україні досить часто викликають швидку допомогу без суттєвих на те причин.

Про це кореспонденту Укрінформу розповів Директор Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Києва Анатолій Вершигора.

“Є різниця між швидкою та екстреною медичною допомогою. Екстрені виклики — це надзвичайні виклики, зокрема, на ДТП, виробничі, спортивні інциденти, втрати свідомості на вулиці. Закликаю українців думати перед тим, як викликаєш швидку меддопомогу. Температура, млосно у грудях, нудота та все інше — це поліклініка. У таких випадках слід звертатися до сімейного лікаря. Він зобов’язаний надавати невідкладну медичну допомогу. Чомусь українці цього не розуміють”, – сказав Вершигора.

Читайте також: “Швидка” має їхати, коли температура більше 40 чи проблема з диханням — Супрун

За його словами, у нашій країні і спостерігається цікава тенденція щодо активності викликів “швидкої”: у літню пору їхня кількість є мінімальною.

“В Україні влітку, коли люди виїжджають на дачі, ніхто не кричить “де моя карета швидкої допомоги?”. Треба думати, з якого приводу ти викликаєш “швидку”. Якщо у вас є проблема зі здоров’ям, зателефонуйте і довіртеся. Диспетчер переключить на лікаря, який дасть фахові поради телефоном. Зверніться до поліклініки у зручний час”, – наголосив Анатолій Вершигора.

Також він підкреслив, що при високій температурі, зокрема, й у дітей, слід звертатися до сімейного лікаря, який вирішить, чим лікуватися, чи треба йти до поліклініки тощо.

Читайте також: Супрун розповіла про особливості серцевого нападу в жінок

“Ми (служба екстреної медицини — Укрінформ) приймаємо виклики на високу температуру, але вони стоять у черзі. Усі вважають, що швидка медична допомога — це поліклініка на колесах. Нас викликають люди, у яких болить зуб, вухо, потрапило щось у око. Чи, наприклад, матір викликає “швидку” для свого 35-річного сина, у якого 5 днів температура 37,5. Навіть якщо у вас травма кінцівки, треба підтримати ушкоджену руку здоровою і йти до травмпункту”, – сказав Вершигора.

За його словами, гіпертонія не є приводом для виклику швидкої медичної допомоги.

“Викликати швидку через гіпертонічну кризу — це нонсенс. Пацієнт з діагнозом “гіпертонія” має бути постійно на медикаментозному лікуванні”, – зазначив медик.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-