Календар на всю голову. 27 січня

Календар на всю голову. 27 січня

Укрінформ
Цього дня в 1880 році Томас Едісон запатентував електричну лампу розжарювання, а в 1926 році в лабораторії Лондона вперше продемонстрували телевізор

27 січня 1142 року в Ханчжоу, КНР, помер Юе Фей - китайський військовий діяч, генерал, поет, майстер каліграфії часів династії Сун, національний герой Китаю. За свою військову кар'єру він керував 126 битвами.

27 січня 1302 року Данте Аліг'єрі був вигнаний з Флоренції, тому що, він належав до партії «білих» гвельфів, які зазнали поразки в політичній боротьбі з «чорними». Поет до кінця життя поневірявся по містах Італії та за кордоном.

27 січня 1527 року сталась Битва під Ольшаницею (Битва при Каневі). Це була одна з найбільших перемог над татарами об'єднаного русько-литовського війська під проводом князя Костянтина Острозького - військового і державного діяча Великого Князівства Литовського.

Автопортрет
Автопортрет

27 січня 1592 року в Мілані, Італія, помер Джованні Паоло Ломаццо - італійський художник і теоретик мистецтва, представник міланського маньєризму. Він входив в ігрову «Академію мужланів», яка об'єднувала кількох музикантів, художників і поетів, які писали на місцевому «грубому» діалекті.

27 січня 1651 року в місті Утрехт, Нідерланди, помер Абрахам Блумарт - художник. До кращих його творів належать: «Поклоніння пастухів», «Святе сімейство», «Вбивство синів Ніобеї».

27 січня 1731 року в місті Шат, Франція, помер Бартоломео Крістофорі - італійський майстер-виробник клавесинів. Винахідник фортепіано.

Моцарт і Констанція під час медового місяця. Листівка XIX століття
Моцарт і Констанція під час медового місяця. Листівка XIX століття

27 січня 1756 року в місті Зальцбург (нині - Австрія) народився Вольфганг Амадей Моцарт - один з найбільш популярних класичних композиторів, який зробив величезний вплив на світову музичну культуру. За свідченням сучасників, Моцарт мав феноменальний музичний слух, пам'ять і здатність до імпровізації. На відміну від інших композиторів його часу, він не просто працював у всіх музичних формах, а й домігся в них вражаючих успіхів, він - автор понад 20 опер, 50 симфоній, фортепіанних концертів і камерних творів. Багато з його творів визнані шедеврами симфонічної, концертної, камерної, оперної та хорової музики. Поряд з Гайдном і Бетховеном Моцарт належить до найбільш значних представників Віденської класичної школи.

27 січня 1760 року в місті Глухів (нині - Сумська область) помер Микола Ханенко - генеральний хорунжий Війська Запорізького, дипломат, відомий мемуарист. У 1719-1754 рр. вів щоденник, в якому описав взаємини української старшини з царським двором, дав характеристику багатьох осіб з гетьманського оточення, описав найважливіші події внутрішнього життя України, показав звичаї сучасного йому суспільства. Щоденник Ханенко є цінним джерелом з історії України першої половини XVIII ст.

27 січня 1775 року в місті Леонберг, Німеччина, народився Фрідріх фон Шеллінг - німецький філософ, представник класичної німецької філософії. Видатний представник ідеалізму в новій філософії.

27 січня 1806 року в місті Більбао, північ Іспанії, народився Хуан Крізостомо де Арріага - іспанський композитор баскського походження. За яскраву творчість і передчасну смерть, іменований «баскським Моцартом». На честь Арріаги названий оперний театр в Більбао, де йому також встановлено пам'ятник.

27 січня 1814 року в Берліні, Німеччина, помер Йоганн Готліб Фіхте - один з представників німецької класичної філософії відомої як суб'єктивний ідеалізм, який розвивався з теоретичних і етичних робіт Іммануїла Канта. Фіхте також писав роботи по політичній філософії, і через це він сприймається деякими філософами, як батько німецького націоналізму.

27 січня 1832 року в селі Дарсбері, Великобританія, народився Льюїс Керрол (справжнє ім'я Чарльз Латвідж (Лютвідж) Доджсон) - знаменитий англійський письменник. Найбільш відомі твори - казки-повісті «Аліса в Країні чудес» («Alice's Adventures In Wonderland») і «Аліса в Задзеркаллі» («Through The Looking-Glass, And What Alice Found There»), а також гумористична поема «Полювання на Снарка» («The Hunting Of The Snark»). За життя він був більш відомий як математик, логік, філософ, диякон і фотограф, навіть обіймав посаду професора математики Оксфордського університету (1855-1881).

27 січня 1836 року в місті Лемберг (нині - Львів) народився Леопольд фон Захер-Мазох - австрійський письменник українського походження. Автор знаменитих романів «Дон Жуан з Коломиї», «Розлучена жінка», «Венера в хутрі». Його твори перекладалися на багато європейських мов і видавалися великими тиражами. Особливо популярним літератор був у Франції завдяки перекладам і коментарям Терези Бентсон. У 1886 році з рук президента Франції Леопольд прийняв орден Почесного легіону.

27 січня 1863 року в Парижі, Франція, народився Леон Фрап'є - письменник, драматург, критик і журналіст, представник реалізму, лауреат Гонкурівської премії за роман «Дитячий сад» («La Maternelle»). Нагороджений орденом Почесного легіону.

27 січня 1880 року Томас Едісон запатентував електричну лампу розжарювання. Вчений провів більше 1500 експериментів, поки підібрав необхідний матеріал для нитки розжарювання.

27 січня 1896 року японський підприємець Кокіті Микимото отримав патент на напівкруглу перлину. Процес оформлення зайняв 15 місяців, тому що, це перший прецедент видачі патентів на винахід, який стосується біологічних об'єктів.

27 січня 1899 року в Барселоні, Іспанія, народився Жуан Ребуль - іспанський скульптор.

27 січня 1901 року в Мілані, Італія, помер Джузеппе Верді - великий італійський композитор, творчість якого є одним з найбільших досягнень світового оперного мистецтва і кульмінацією розвитку італійської опери XIX ст. Джузепе створив 26 опер і один реквієм. Кращі опери: «Бал-маскарад», «Ріголетто», «Трубадур», «Травіата». Але вершиною творчості музичні критики вважають твори останніх років: «Аїда», «Отелло», «Фальстаф».

27 січня 1904 року в місті МакКоннелсвілл (Огайо, США) народився Джеймс Гібсон - американський психолог, який вважається одним з найвідоміших когнітивних психологів в області зорового сприйняття XX ст. Гібсон один з основоположників екологічного підходу до перцептивної активності, який став результатом з'єднання функціональної психології з філософським реалізмом.

Олександр Довгаль «Міщанки» / Фото: chernozem.info
Олександр Довгаль «Міщанки» / Фото: chernozem.info

27 січня 1904 року в Дебальцеве (нині - Донецька область) народився Олександр Довгаль - український книжковий графік. Він викладав в Харківському художньому технікумі (1931-1933). У 1929 році виконував ілюстрації до книжки Павла Тичини «Вірші».

27 січня 1911 року в селі Лип'янка (нині - Черкаська область) народився Іван Гончар - український скульптор, графік, художник, етнограф, історик, колекціонер. Заслужений діяч мистецтв, народний художник. Лауреат Державної премії імені Т.Г.Шевченка.

27 січня 1915 року в селі Пилипче (нині - Тернопільська область) народився Яків Гніздовський - американський художник українського походження, графік, кераміст, мистецтвознавець.

27 січня 1926 року в лабораторії Лондона в присутності членів відомого Королівського Інституту, а також кореспондента «The Times», шотландський винахідник Джон Лоджи Бейрд вперше продемонстрував пристрій для передачі і прийому телевізійного зображення - телевізор.

27 січня 1927 року в Дружківці, Донецька область, народився Олекса Тихий - український дисидент і правозахисник, педагог, мовознавець. Член-засновник Української громадської групи сприяння виконанню Гельсінкських угод.

27 січня 1929 року в місті Соллефтео, Швеція, народилася Інгрід Тулін - шведська кіноактриса, виконавиця головних ролей у фільмах Інгмара Бергмана. Вона знялася в культових картинах «Причастя», «Шепіт і крики», «Мовчання», «Загибель богів». За роль в стрічці «На порозі життя» в 1958 році актриса була зазначена пальмовою гілкою Каннського кінофестивалю.

27 січня 1944 року в місті Бірмінгем, Англія, народився Нік Мейсон - британський барабанщик, композитор, музичний продюсер, архітектор за освітою, автогонщик за покликанням. Він найбільш відомий, як один із засновників рок-групи «Pink Floyd». Нік був єдиним учасником команди, який брав участь у записі кожного альбому з моменту заснування і грав у всіх концертах.

27 січня 1948 року в США в продаж надійшли перші побутові магнітофони вартістю $149,5. Це були котушечні «Ampex 200», вироблені компанією «Wire Recording Corporation Of America». У перший тиждень було продано весь складський запас фірми - 40 тис. штук.

27 січня 1948 року в Нижньому Тагіні народився Валерій Брайнін - український поет, перекладач, есеїст, культуролог, музикознавець, музичний педагог, культур-менеджер, композитор.

27 січня 1951 року в місті Лозанна, Швейцарія, помер Карл Густав Маннергейм - барон, фінський військовий і державний діяч, генерал від кавалерії Фінляндської армії, фельдмаршал, регент Королівства Фінляндія з 12 грудня 1918 по 26 червня 1919 рр., Президент Фінляндії з 4 серпня 1944 по 11 березня 1946 рр.

27 січня 1967 року під час репетиції польоту на Місяць на стартовому комплексі №34 космічного Центру імені Джона Кеннеді загорівся американський корабель «Apollo 1». Всі члени екіпажу загинули у вогні.

27 січня 1972 року в Чикаго (Іллінойс, США) померла Махалія Джексон - видатна американська співачка, яка багато в чому визначила сучасне звучання музики в жанрах госпел і спіричуел. У 1950 році Махалія була запрошена в «Ed Sullivan Show». У той період вона заробляла $50 тис. на рік. В жовтні співачка виступила в «Carnegie Hall», Нью Йорк, побивши всі рекорди відвідуваності. Але перше Європейське турне в 1952 році солістка змушена була достроково припинити через сильні знемоги.

27 січня 1979 року в Лондоні, Велика Британія, народилася Розамунд Пайк - англійська актриса. Вибрана фільмографія «Гордість і упередження», «Загублена», «Перелом», «Розпусник».

27 січня 1983 року в місті Нант, Франція, помер Луї де Фюнес - французький кіноактор, комік, режисер, сценарист. У 1975 році він пережив відразу два інфаркти. За наполяганням лікарів актор пішов з кіно переїхав в заміський маєток XVII ст. Шато-де-Клермон неподалік від Нант, де вирощував троянди. Одна з різновидів, отриманих фірмою «Мейя», названа його ім'ям. Але Луї де Фюнес не зміг відмовитися від пропозиції Клода Зіді знятися у фільмі «Крильце чи ніжка». Після зйомок в цій стрічці актор блискуче зіграв ще в декількох фільмах. Фільм «Жандарм і жандарметки» став останнім в його кінокар'єрі.

27 січня 1992 року Україна встановила дипломатичні відносини з Канадою та Португалією.

27 січня 2003 року в Києві помер Сергій Заремба - український історик, дослідник історії України доби середньовіччя, краєзнавець. Член Українського комітету Міжнародної ради з питань пам'яток і визначних місць - ICOMOS. Заслужений діяч науки і техніки України (1997).

27 січня 2006 року в Берліні, Німеччина, помер Йоганнес Рау - німецький політик, Федеральний президент Німеччини (1999-2004).

27 січня 2007 року в місті Фарідабад, Індія, помер Камалешвар Прасад Сакса - індійський письменник, кіносценарист.

Фото: Truman Moore/Getty
Фото: Truman Moore/Getty

27 січня 2009 року в місті Денверс (Массачусетс, США) помер Джон Апдайк - відомий американський письменник, автор 23 романів і 45 книг: збірок оповідань, віршів, есе. Протягом багатьох десятиліть публікував оповідання та рецензії в журналі «The New Yorker». Лауреат ряду американських літературних премій, включаючи дві Пулітцерівські премії. Він написав романи «Кролик, біжи», «Іствікські відьми», «Бразилія», «Кентавр», «Ферма», «Подружні пари».

27 січня 2010 року в місті Корніш, США, помер Джером Девід Селінджер - американський письменник, твори якого побачили в журналі «The New Yorker» у другій половині 1940-х рр. У 1951 році автор видав роман виховання «Над прірвою в житі» («The Catcher In The Rye», 1951), який мав шалений успіх і здобув любов читачів у всьому світі. За короткий термін було продано безпрецедентні 60 млн примірників і досі щорічно реалізується близько чверть мільйона копій.

27 січня 2014 року до Нью-Йорку, США, помер Піт Сігер - американський фолк-співак, громадський активіст. Він вважається ключовою фігурою у відродженні народної музики в США середини XX ст

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-