Календар на всю голову. 26 січня

Календар на всю голову. 26 січня

Укрінформ
Цього дня в 1808 році в Австралії стався ромовий бунт або «ромовий заколот», а в 1925 році в місті Клівленд народився Пол Ньюман  

26 січня 1500 року іспанський мореплавець, дослідник і конкістадор Вісенте Пінсон став першим європейцем, який ступив на землю Бразилії опинившись біля берегів сучасного бразильського штату Пернамбуку. Так було відкрито гирло Амазонки.

26 січня 1699 року на Карловицькому конгресі був підписаний мирний договір, між Австрією, Річчю Посполитою і Венеціанською республікою з одного боку і Османською імперією з іншого боку.

26 січня 1788 року в затоці Порт-Джексон, Австралія, кинули якір 11 вітрильних кораблів Першого британського флоту під командуванням капітана Артура Філліпа. Перший Флот складався з двох військових кораблів (командного корабля HMS Sirius і невеликого швидкохідного HMS Supply, що використовувався для зв'язку), шести транспортів з ув'язненими і трьох вантажних суден. Капітан Артур Філліп оголосив про приєднання до Великої Британії Нового Південного Уельсу, про створення тут першого поселення - Сіднея, і про те, що він відтепер є першим губернатором Нового Південного Уельсу. Пізніше цей день став національним святом Австралії, відомим як День Австралії.

26 січня 1790 року в віденському Бургтеатрі відбулася прем'єра опери «Так чинять усі» композитора Вольфганга Амадея Моцарта. Твір був написаний на замовлення австрійського імператора Йосипа II. Опера була прийнята холодно і представлена всього десять разів.

26 січня 1795 року в місті Бюккебург (Нижня Саксонія, Німеччина) помер Йоганн Крістоф Фрідріх Бах - німецький композитор, видатний віртуоз, дев'ятий син Йоганна Себастьяна Баха, іноді іменований «Бюккебургским Бахом».

26 січня 1804 року в Парижі, Франція, народився Ежен Сю - французький письменник, основоположник кримінально-сенсаційного жанру масової літератури, автор роману, який здобув надзвичайно велику популярність - «Паризькі таємниці» («Les mysteres de Paris»).

26 січня 1808 року в Австралії стався ромовий бунт або «ромовий заколот». Причиною послужила заборона, накладена губернатором Нового Південного Уельсу Вільямом Блаєм, на виплату платні наймитам спиртними напоями. На виконання введеної заборони, губернатор віддав наказ вивезти з колонії перегінний куб, доставлений туди раніше для капітана Джона Макартура. Останній був відомою в Австралії особистістю: саме він в 1797 році першим завіз сюди, збагативши країну, овець-мериносів. Використовуючи свій вплив, Макартур підмовив військових заарештувати губернатора Вільяма Блая. Хоча англійський уряд і засудив такі дії, але змушено відкликав губернатора. В результаті в 1809 році в Австралії був призначений новий губернатор.

26 січня 1824 року в Парижі, Франція, помер Теодор Жеріко - французький живописець, найбільший представник європейського живопису епохи романтизму. Його картини «Пліт «Медузи» та «Перегони в Епсомі» стали новим словом в живописі, хоча їх справжнє значення в розвитку образотворчого мистецтва було усвідомлено набагато пізніше.

26 січня 1855 року в Парижі, Франція, помер Жерар де Нерваль - французький поет-романтик, прозаїк, перекладач.

26 січня 1886 року в селі Булаї (нині - Вінницька область) народився Михайло Тележинський - український композитор, хоровий диригент, публіцист, духовний і політичний діяч. У 1936 році він знову прийняв духовний сан і став священиком Василівської церкви у Володимирі. Це стало формальним приводом до арешту, тоді як справжньою причиною виявилася політична націоналістична діяльність священика. Композитор трагічно загинув в 1939 році під час конвоювання до табору - «при спробі втечі».

26 січня 1886 року німецький конструктор Карл Бенц подав заявку на отримання патенту на триколісний моторизований екіпаж (автомобіль) з чотиритактним бензиновим двигуном, розміщеним між двох задніх коліс. Обертання передавалося за допомогою ланцюгової передачі на задню вісь.

26 січня 1891 року в Кельні, Німеччина, помер Ніколаус Август Отто - німецький інженер і винахідник-самоучка, відомий як винахідник 4-тактного двигуна внутрішнього згорання.

26 січня 1893 року в місті Мендхам (Нью-Джерсі, США) помер Ебнер Даблдей - офіцер армії Сполучених Штатів Америки, генерал союзу під час громадянської війни в США. Він зробив перший постріл в битві за форт Самтер та в битві при Геттісберзі. Крім усього іншого, йому приписують ще й винахід бейсболу.

26 січня 1908 року в Парижі, Франція, народився Стефан Граппеллі - французький джазовий скрипаль, який заснував разом з бельгійським гітаристом Джанго Рейнхардтом «Quintette du Hot Club de France» - один з перших чисто струнних джазових колективів. У 1997 році легендарний скрипаль отримав премію «Grammy» в номінації «за досягнення всього життя».

26 січня 1918 року в місті Терре-Хот (Індіана, США) народився Філіп Хосе Фармер - американський письменник-фантаст, автор понад півсотні романів, повістей і оповідань. Зазвичай саме його вважають першим літератором, який звернувся до теми сексу в науковій фантастиці. Автор успішних романів «У свої  зруйновані тіла поверніться», «Річка Вічності» та ін.

26 січня 1921 року в місті Токонаме, Японія, народився Акіо Моріта - японський інженер і підприємець, засновник концерну «Sony Corporation».

26 січня 1925 року в місті Клівленд (Огайо, США) народився Пол Ньюман - американський актор, кінорежисер, продюсер, якого називають одним із стовпів Голлівуду і володарем найзнаменитіших блакитних очей в історії кіно. Десять разів він висувався на премію «Oscar», з них вісім - у номінації «краща чоловіча роль». Як бізнесмен і громадський діяч, актор зібрав і пожертвував понад $250 млн на освіту і благодійність, як власник-засновник великої продовольчої фірми «Newman's Own».

26 січня 1928 року в Парижі, Франція, народився Роже Вадим (власне: Вадим Ігорович Племянніков) - французький кінорежисер, колишній чоловік актриси Бріжіт Бардо, Катрін Денев, Джейн Фонди. Він поставив картини «І Бог створив жінку», «Якби Дон Жуан був жінкою», «Сафарі».

26 січня 1932 року в місті Фінікс (Арізона, США) помер Вільям Ріглі-молодший - американський промисловець, засновник компанії «William Wrigley Jr. Company», яка під його керівництвом стала одним з лідерів на ринку жувальної гумки в США.

26 січня 1944 року в місті Бірмингем (Алабама, США) народилася Анджела Девіс - американська правозахисниця, діяч комуністичного руху, соціолог, педагог і письменниця. У 1970-х рр. вона стала символом руху за права ув'язнених і була пов'язана з рухом «Чорні пантери».

26 січня 1945 року в місті Оксфорд, Англія, народилася Жаклін Дю Пре - відома британська віолончелістка. З 1971 року вона почала відчувати проблеми зі здоров'ям, в 1973 році лікарі поставили їй діагноз «розсіяний склероз». Більше вона не могла грати, виступати на сцені, записувати диски.

26 січня 1948 року в місті Грінвілл (Міссісіпі, США) помер Джон Ломакс - американський фольклорист, педагог. Він брав участь в етнографічних експедиціях. На підставі зібраних матеріалів вчений видав збірку «Американські балади і народні пісні». З 1934 року Джон Ломакс був куратором Архіву американської народної пісні Бібліотеки Конгресу США. Саме він створив найбільший фольклорний архів, який сприяв збереженню американської пісенної спадщини, а також діяльності виконавців і дослідників народної музики. Як педагог, Джон Ломакс виховав багато музичних фольклористів.

26 січня 1950 року в Артемівську (нині - Кипуче) Луганська область народився Володимир Щербань - український політик, голова Ліберальної партії України, голова Донецької обласної державної адміністрації (1995-1996), член Комісії з розробки Концепції державної промислової політики (1996-2000). Народний депутат України кількох скликань.

26 січня 1949 року першою в світі компанія «American Airlines» ввела попередження по гучномовцях про правила безпеки пасажирів.

26 січня 1950 року в селі Матвіївка, Запорізька область, народився Володимир Білецький - український вчений у галузі гірничої справи, доктор технічних наук, професор, видавець, редактор, перекладач, дійсний член ряду галузевих академій України і Наукового товариства імені Т. Г. Шевченка. Автор ідеї та науковий редактор першої національної української Гірничої енциклопедії. Суспільно-політичний діяч.

26 січня 1950 року в Києві помер Кузьма Мінаєв - український оперний співак (баритон). Народний артист. Служив солістом Харківської опери, другої пересувної української опери, Азербайджанського, Одеського, Київського театру опери і балету.

26 січня 1955 року в місті Неймеген, Нідерланди, народився Едді ван Хален - американський гітарист голландського походження, співак, автор пісень, конструктор гітар і підсилювальної апаратури. Лауреат премії «Grammy». Разом з братом Алексом заснували хард-рок-групу «Van Halen». У жовтні 2012 року музиканта визнали найкращим гітаристом всіх часів за версією журналу «Guitar World».

26 січня 1961 року в місті Брантфорд (Онтаріо, Канада) народився Вейн Грецкі - канадський хокеїст, центральний нападник. Один з найвідоміших спортсменів XX ст. У 1978-1988 рр. він виступав за клуб «Edmonton Oilers», з яким чотири рази вигравав Кубок Стенлі. У Національній хокейній лізі, де Грецкі отримав прізвисько «Великий», він встановив 61 рекорд і неодноразово завойовував індивідуальні призи. Його вибрали в п'ятірку спортсменів, які запалили вогонь Олімпіади-2010 в Ванкувері. Єдиний з представників північноамериканського хокею, який увійшов до символічної збірної «Centennial All-Star Team» Міжнародної федерації хокею на льоду.

26 січня 1962 року в США стартувала американська автоматична міжпланетна станція «Ranger 3», яка несла на собі капсулу для проведення дослідження. Запуск завершився невдало - апарат пролетів повз Місяця приблизно за 36 800 км і вийшов на геліоцентричну орбіту.

26 січня 1965 року хінді став офіційною мовою Індії, який разом з англійським використовується центральним урядом.

26 січня 1972 року в повітрі на висоті 10 160 метрів вибухнув літак McDonnell Douglas DC-9-32. Із 28 осіб (23 пасажири і 5 членів екіпажу) в живих залишилася тільки 22-річна стюардеса Весна Вулович.

26 січня 1976 року в Києві померла Надія Титаренко - українська актриса, заслужена артистка. Працювала в Харківському українському драматичному театрі імені Т. Г. Шевченка і Харківському театрі «Березіль».

26 січня 1980 року в Вільнюсі, Литва, помер Юстас Палецкіс - литовський журналіст, поет, письменник, радянський державний і суспільний діяч.

26 січня 1992 року Україна встановила дипломатичні відносини з Японією.

26 січня 2000 року в Лос-Анджелесі (Каліфорнія, США) помер Альфред Ван Вогт - американський письменник-фантаст. Автор бестселерів «Збройові магазини Ішера», «Слен», «Світ Нуль-А», «Імперія атома».

26 січня 2001 року в Чорному морі затонув український теплохід «Пам'ять Меркурія», який повертався із Стамбула в Євпаторію. На борту знаходилося 52 людини (27 членів екіпажу і 25 пасажирів). Люди два дні бовталися на плотах в крижаній воді. Рятувальна операція була оголошена тільки 28 січня. Врятуватися вдалося не всім: 20 людей загинули, тіла чотирьох з них так і не були знайдені.

26 січня 2007 року на аукціоні «Sotheby's» було продано полотно «Святий Яків» голландського живописця Рембрандта. Організаторам торгів вдалося отримати від його реалізації $25,8 млн. Картина, що зображає молитви апостола, була написана в 1661 році.

26 січня 2014 року в Мехіко, Мексика, помер Хосе Пачеко - мексиканський поет, прозаїк, есеїст, перекладач, автор кіносценаріїв. Член Мексиканської академії мови (2006).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-