Календар на всю голову. 19 січня

Календар на всю голову. 19 січня

Укрінформ
Цього дня в 1938 році "General Motors" почала серійне виробництво дизельних двигунів, а в 1966 році 49-річна Індіра Ганді стала прем'єр-міністром Індії  

19 січня 1200 року в Кіото, Японія, народився Ейхей Доген - японський буддистський монах і філософ, послідовник вчення дзен, засновник японської школи Сото.

19 січня 1576 року в місті Нюрнберг, Німеччина, помер Ганс Сакс - німецький поет, майстерзингер і драматург. Один з найвідоміших представників міської (бюргерської) літератури XVI ст. У 1558 році він сам почав видання своїх творів, які постійно поповнював новими шванками, фастнахтшпілями, драмами, віршами і прозовими діалогами. Крім того, поет був відомий, як прихильник і розповсюджувач Реформації.

19 січня 1747 року в Гамбурзі, Німеччина, народився Йоганн Елерт Боде - німецький астроном. У 1772 році він отримав місце астронома при Берлінській академії наук, потім став її членом і до самої смерті видавав «Берлінський астрономічний щорічник», який став настільною книгою для астрономів.

19 січня 1798 року в місті Монпельє, Франція, народився Огюст Конт - французький філософ, родоначальник позитивізму, основоположник соціології, як самостійної науки. Основні праці, які принесли автору найбільшу популярність «Курс позитивної філософії» (1830-1842) і «Система позитивної політики, або Соціологічний трактат про основи релігії людства» (1851-1854).

19 січня 1809 року в Бостоні (Массачусетс, США) народився Едгар Аллан По - американський письменник, поет, есеїст, літературний критик і редактор, представник американського романтизму. Творець форми сучасного детектива і жанру психологічної прози. Деякі роботи Едгара По сприяли формуванню і розвитку наукової фантастики, а такі риси його творчості, як ірраціональність, містицизм, приреченість, аномалії зображуваних станів передбачили літературу декадентства. Найбільш відомий, як автор «новели жаху»: «Золотий жук», «Маска червоної смерті», «Чорний кіт», а також вірш «Ворон».

19 січня 1825 року Езра Деггетт і його племінник Томас Кенсетт з Нью-Йорка запатентували спосіб консервування в жерстяних банках лосося, устриць і омарів.

19 січня 1839 року в місті Екс-ан-Прованс, Франція, народився Поль Сезанн - французький художник-живописець, яскравий представник постімпресіонізму. Художня спадщина автора складає більше 800 робіт маслом, не рахуючи акварелей та інших творів. Ніхто не може підрахувати кількості робіт, знищених, як недосконалі, самим художником, за роки довгого творчого шляху. У паризькому осінньому Салоні 1904 року цілий зал був відведений для демонстрації картин Поля Сезанна.

19 січня 1851 року в місті Монтевідео, Уругвай, помер Естебан Хосе Ечеверріа - аргентинський політик-унітарій, мислитель, поет, письменник і соціолог. Один з найбільших представників романтизму в літературі Латинської Америки ХIX ст.

19 січня 1868 року в місті Відень, Австрія, народився Густав Майрінк - австрійський письменник-експресіоніст, драматург, перекладач і банкір. Всесвітню славу йому приніс роман «Голем», який став одним з перших бестселерів XX ст.

19 січня 1891 року в місті Яворів (нині - Львівська область) народився Омелян Сеник - український військовий і політичний діяч, 9-й крайовий командант УВО, член Вищого Проводу ОУН, головуючий на II Великому Зборі ОУН у Римі.

19 січня 1903 року на першій шпальті газети «L'Auto» було оголошено про проведення дебютної супервелогонкі «Le Tour de France» - найпрестижнішого і популярного спортивного велозмагання наших днів. У період 1-19 липня минули шість етапів, переможцем став Моріс Гарен.

19 січня 1912 року в Тернополі народився Ярослав Стецько - один з лідерів українського національно-визвольного руху. З 1941 року - перший заступник керівника ОУН (б) Степана Бандери.

19 січня 1915 року в Парижі француз Георг Клод отримав патент на неонову трубку, яку використовували для зовнішньої реклами.

19 січня 1921 року в місті Форт-Уерт (Техас, США) народилася Патриція Гайсміт - американська письменниця, яка прославилася своїми психологічними детективами з нальотом нуару і серією книг про Тома Ріплі. Її перший роман «Незнайомці в поїзді» (1950), на сюжет про подвійне вбивство, був екранізований Альфредом Хічкоком.

19 січня 1927 року в селі Теляче (нині - Тернопільська область) народився Петро Кардаш - австралійський кінопостановник українського походження, видавець і громадський діяч української еміграції в Австралії.

19 січня 1932 року в Філадельфії (Пенсильванія, США) народився Річард Лестер - американський кінорежисер, сценарист, актор, оператор, монтажер, продюсер, композитор. Він виступив постановником картин: «Три мушкетери», «Як я виграв війну», «Супермен 2», «Супермен 3» і двох перших фільмів за участю «The Beatles» - «Вечір важкого дня» («A Hard Day's Night», 1964) і «Допоможіть!» («Help!», 1965).

19 січня 1938 року американська фірма «General Motors» першою в світі почала серійне виробництво дизельних двигунів.

19 січня 1938 року в Херсоні був розстріляний Микола Чернявський - український поет, педагог, земський діяч.

19 січня 1939 року в Колимі помер Михайло Драй-Хмара - український поет, літературознавець, перекладач, який володів 19-ма мовами.

19 січня 1943 року в місті Порт-Артур (Техас, США) народилася Дженіс Джоплін - американська рок-співачка, королева рок-н-ролу. Вона випустила тільки чотири студійні альбоми, але вважається кращою білою виконавицею блюзу і однією з найбільших вокалісток в історії рок-музики. У 1995 році Дженіс була посмертно введена в Зал слави рок-н-ролу, в 2005 році - удостоєна «Grammy Lifetime Achievement Award» за видатні досягнення, в 2013 році - отримала зірку на Голлівудській «Алеї слави».

19 січня 1946 року був створений Союз українців у Великій Британії. На перших зборах було затверджено назву організації та її статут, а також обрано керівні органи. Членами союзу могли стати українці, які жили на території Великої Британії.

19 січня 1946 року в місті Лестер, Англія, народився Джуліан Барнс - британський письменник, літературний критик, один з видних представників літератури постмодернізму. Лауреат Букерівської премії. Автор бестселерів «Метроленд», «Як усе було», «Англія, Англія», «Папуга Флобера», «Історія світу в 10½ розділах», «Дикобраз» та ін.

19 січня 1949 року в місті Йоркшир, Англія, народився Роберт Палмер - англійський співак, гітарист, автор пісень.

19 січня 1962 року в Києві помер Іван Їжакевич - видатний український живописець, письменник і графік. Художній керівник рисувальної школи в Києво-Печерській Лаврі. Розписав Свято-Покровську церкву в Покровському монастирі, Церкву Всіх Святих і Храм преподобних Антонія і Феодосія Печерських Києво-Печерської лаври. Народний художник УРСР. В цілому художник створив понад двадцять тисяч робіт, які розійшлися по всьому світу.

19 січня 1966 року 49-річна Індіра Ганді стала прем'єр-міністром Індії. Посаду вона отримала, як лідер парламентської фракції Індійського Національного Конгресу, після смерті попереднього глави уряду Бахадура Шастрі. У наступному році Ганді зайняла ще пости міністра атомної енергії, голови Планової комісії і міністра закордонних справ.

19 січня 1969 року в Мюнхені, ФРН, помер Микола Капустянський - український військовий і політичний діяч, генерал-хорунжий Армії УНР (генерал-полковник в еміграції), один з керівників ОУН.

19 січня 1972 року в Дрездені, НДР, народився Сергій Міхалок - білоруський співак, поет і автор пісень, засновник, лідер і головний ідеолог білоруської групи «Ляпіс Трубецкой». З вересня 2014 року - лідер музичного колективу «Brutto».

19 січня 1978 року в Німеччині випущений останній автомобіль «Volkswagen Käfer» («Фольксваген Жук»). Він вважається наймасовішим автомобілем в історії, який вироблявся без перегляду базової конструкції. Всього було виготовлено 21.529.464 автомобілі.

19 січня 1986 року в Парижі помер Жан Касу - французький поет, прозаїк, літературознавець, мистецтвознавець.

19 січня 1986 року в Копенгагені, Данія, помер Йоун Гельгасон - ісландський поет, філолог, професор Копенгагенського університету і літературознавець.

19 січня 1990 року в місті Пуна (штат Махараштра, Індія) помер Ошо (Бхагван Шрі Раджніш) - індійський духовний лідер і містик, натхненник релігійно-культурного руху Раджніша. Розробив безліч нових систем медитації, пов'язаних з музикою, рухом, диханням.

19 січня 1990 року в Римі помер Альдо Гуччі - італійський модельєр, президент компанії «Gucci Shops Inc». Він був найталановитішим із синів Гуччіо Гуччі (творця фірми «Gucci») і мав бездоганний смак, передбачаючи найпотаємніші бажання багатьох людей в післявоєнні роки. Продукцію цього кутюр'є створювали кращі італійські майстри, а в числі клієнтів були королева Великої Британії, принцеса Маргарита і Френк Сінатра.

19 січня 1993 року в Києві помер Леонід Махновець - український літературознавець, історик, археолог, перекладач, бібліограф. Дослідник творчості філософа Григорія Сковороди. Доктор філологічних наук. Лауреат Шевченківської премії за підготовку і випуск видання «Літопис руський».

19 січня 1998 року в місті Джексон (Теннессі, США) помер Карл Перкінс - американський співак, композитор, один з родоначальників жанру рокабілі в середині 1950-х рр. Популярність музикантові принесли рок-н-рольні записи для мемфисської студії «Sun Records», найбільш відома з яких - «Blue Suede Shoes» (1956). У тому ж жанрі були записані «Gone, Gone, Gone», «Matchbox», «Honey Do not», «Everybody's Trying To Be My Baby», «Glad All Over». В середині 1960-х рр. Карл Перкінс звернувся до кантрі-музики, а до рок-н-ролу співак повернувся в 1980 рр.

19 січня 2000 року в місті Орландо (Флорида, США) померла Хеді Ламарр - американська кіноактриса австрійського походження, винахідниця. Вона з'явилася в популярних фільмах: «Алжир», «Леді в тропіках», «Тортілья-Флет», «Небезпечний експеримент», «Дивна жінка», «Самсон і Даліла». Тим часом, в серпні 1942 року місіс Хеді Ламарр і композитор Джордж Антейл отримали патент під №2292 387 «Секретна система зв'язку» («Secret Communication System»), яка описує секретні системи зв'язку, включая передачу помилкових каналів на різних частотах. Через складність в реалізації ВМФ США відкинув проект. Але через півстоліття цей патент став основою для зв'язку з розширеним спектром, який сьогодні використовується всюди, від мобільних телефонів до Wi-Fi.

19 січня 2004 року на американському кінофестивалі незалежного кіно «Sundance Film Festival» відбулася прем'єра культового фільму жахів - «Пила: Гра на виживання» («Saw») режисера Джеймса Вана. При скромному бюджеті в $1,2 млн. в світовому прокаті стрічка зібрала $103 млн. Спочатку картина знімалася для випуску на відео, однак після втішних відгуків на тестових переглядах було прийнято рішення випустити фільм на широкі екрани.

19 січня 2013 року в Токіо, Японія, помер Тайхо Кокі - японський сумоїст українського походження, 48-й екодзуна. У липні 2015 року (посмертно) спортсмен став першим борцем сумо, який отримав титул почесного громадянина Японії.

19 січня 2016 року у Римі, Італія, помер Етторе Скола - італійський сценарист, режисер, актор, монтажер, продюсер. Вибрана фільмографія: «Подорож капітана Фракасса», «Котра година?», «Сплендор», «Бал», «Незвичайний день», «Вечеря», «Римляни». Дві авторські стрічки - «Огидні, брудні, злі» (1976) і «Тераса» (1980) - були відзначені призами Каннського кінофестивалю.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-