15 січня: народний календар і астровісник

15 січня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Нині курячого Сильвестра; даруємо глиняних півників і наближаємося до заповітного 

Сьогодні святителя Сильвестра, папи Римського, а також преподобного Серафима Саровського. Папа Сильвестр – єпископ Риму з 314 по 335 рік, був одним із перших, прославлених у лику святителів, а не мучеників, хоча й жив за правління  Діоклетіана, коли відбувалися великі гоніння на християн. За те, що не боявся відспівувати закатованих християнських мучеників піддався опалі. Свідчень про його життя збереглося дуже мало. Єпископом він став ще за імператора Костянтина. Саме з Сильвестром пов’язане прийняття Костянтином християнства. За легендою, Костянтин був язичником і теж переслідував християн. Якось він важко захворів лепрою, але після того, як Сильвестр здійснив обряд хрещення, правитель дивом одужав.

Селяни цей день у давнину називали ще курячим святом. Яким чином і чому наші пращури пов’язували єпископа Римської церкви з курами – невідомо. Цього дня чистили курники, різали чорну курку, щоб «інші добре неслися», адже саме з цією породою пов’язані численні забобони. Якщо ж чорна курка починала співати півнем, то їй одразу відрубували голову, «оскільки вона віщувала покійника в родині». Дітям на Сильвестра дарували нові іграшки – півників із глини. А ще передбачали майбутню погоду: чистили 12 цибулин (намагаючись при цьому не плакати), на кожну насипали дрібку солі й залишали на ніч у печі. Вранці дивилися: яка за ліком цибулина мокра – той місяць буде дощовим.

Іменинники сьогодні Серафим, Уляна, Сергій.

10 і 11-ий місячні дні. Місяць у Тільці. Спокій може виявитись оманливим, натомість від долі можна очікувати крутих і несподіваних поворотів, фортелів і кульбітів. Принаймні до 30 січня обставини складатимуться не вельми гармонійно. Ламатимуться, наче весняна крига, звичні шаблони і схеми. Найближчі дні перед місячним затемненням можуть стати поворотними у розвитку будь-яких життєво важливих ситуацій. Можна сказати, що ми проходимо своєрідний Рубікон, тому можемо як наблизити заповітне і бажане, так і віддалитися від нього. На цьому тлі кожен флюїд добра, спокою і рівноваги, може якщо й не ощасливити, то значно поліпшити атмосферу взаємин.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1896 році – -24,3, а найтеплішим у 2007 –  +8,4.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-