Як впоратися зі стресом. 10 простих способів від психолога

Як впоратися зі стресом. 10 простих способів від психолога

Укрінформ
Побороти стрес і тривожність можна власними силами. Для цього варто прислухатись до себе, дещо змінити стиль життя і завести нових друзів, бажано оффлайн.

Про це розповів в інтерв’ю Укрінформу завідувач кафедри Медичної психології, психосоматичної медицини та психотерапії медико-психологічного факультету Національного медичного університету імені О. О. Богомольця, доктора медичних наук, професор Олег Чабан.

“Сьогодні стає все більше стресу та дистресу, і ми так чи інакше на нього реагуємо. Але, якщо ти бачиш, що у твоєму житті відбувається щось з надмірним хвилюванням, переживаннями, порушеннями сну, почни не з засвоєння психотехнік чи звернення до психолога, а з простих речей", – зазначає Чабан.

Читайте також: Біг продовжує життя, а йога рятує від стресу - Супрун

Ось кілька порад професора, які допоможуть впоратися із внутрішніми незгодами.

  1. Сядьте і подумайте, який спосіб життя ви ведете. Можливо, ви порушили основну біологічну базу, тому будь-яка негативна подія стає для вас надмірно стресовою, коли в інших вона не викликає гострий посттравматичний стресовий розлад.
  2. Приведіть своє життя до норми: вчасно лягайте спати, регулярно харчуйтеся, задовольніть своє тіло, адже воно створене природою, щоб бути в русі, а не лише сидіти й лежати.
  3. Займіться фізкультурою. Не спортом, а фізкультурою, тому що спорт – це травматична річ. Щонайменше – ходіть на прогулянки, а в напарники візьміть однодумця чи близьку людину.
  4. Не їжте продуктів, які можуть “обурити” кишківник, адже саме з нього, а не з голови, починається стрес. Кількість нейронів – нервових клітин у кишківнику – на другому місці після головного мозку, і саме там із триптофану створюється серотонін – гормон щастя, який буде приносити вам задоволення і забезпечувати ефективну роботу головного мозку.
  5. Не навалюйтесь на їжу о 8-й годині вечора, тому що потім, крім важкості у шлунку, матимете ще й докори сумління.
  6. Вживайте продукти рослинного походження, які допомагають організму очищатися.
  7. Закінчуйте роботу “у своїй голові”. На жаль, багато хто продовжує думати про роботу, навіть коли приходить додому. Вчіться говорити собі “стоп”, переступаючи поріг власної квартири.
  8. Заведіть тварину. Можна прямо сьогодні ввечері вийти на вулицю й підібрати когось. Поранена ворона, кіт чи собака – не має значення, хто це буде. У вас з’явиться член сім’ї, який ніколи не моралізуватиме, а буде підходити, дивитися в очі, ластитись і говорити: “Ти найкращий!”. Домашня тварина може стати вашим особистим психотерапевтом.
  9. Припиняйте дивитися на життя через екрани смартфонів. Перейдіть на живе спілкування, адже воно набагато цінніше за “правильні” посмішки у Фейсбуці.
  10. Почніть читати книги. Або продовжіть. Сучасна людина перейшла на “кліпове мислення”, тому навіть коли ми заходимо у цікаву статтю, то терпіння зазвичай вистачає тільки на заголовок, ілюстрацію (якщо вона є) і останній абзац.

Фото: consciouslifestylemag.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-