Календар на всю голову. 12 січня

Календар на всю голову. 12 січня

Укрінформ
Цього дня в 1946 році Черчилль вперше промовив улюблену фразу всіх політиків: «No Comments» ( «Без коментарів»), а в 1969 вийшов перший однойменний альбом «Led Zeppelin»  

12 січня 1628 року в Парижі, Франція, народився Шарль Перро - французький поет і критик епохи класицизму, член Французької академії (1671), нині відомий як класик дитячої літератури, автор популярних і всесвітньо відомих казок: «Попелюшка», «Казки матінки Гуски», «Кіт у чоботях», «Червона Шапочка», «Хлопчик-мізинчик», «Сонна красуня», «Синя борода» та ін.

12 січня 1665 року в місті Кастр, Франція, помер П'єр де Ферма - французький математик, один із творців аналітичної геометрії, математичного аналізу, теорії ймовірностей і теорії чисел. Найбільш відомий формулюванням Великої теореми Ферма. За професією юрист, з 1631 року служив радником парламенту в Тулузі і вважався блискучим поліглотом.

12 січня 1729 року в місті Дублін, Ірландія, народився Едмунд Берк - англійський публіцист ірландського походження, політичний діяч, мислитель епохи Просвітництва, основоположник теорії британського консерватизму.

12 січня 1746 року в місті Цюріх, Швейцарія, народився Йоганн Песталоцці - один з найбільших педагогів-гуманістів кінця XVIII- початку XIX ст., який зробив значний внесок у розвиток педагогічної теорії і практики. Він першим висловив думку про необхідність паралельного і гармонійного розвитку всіх задатків людської особистості.

12 січня 1863 року в місті Калькутта, Індія, народився Свамі Вівекананда - індійський релігійний вчитель, гуру, академік йоги. Філософ Веданти і йоги, громадський діяч, учень Рамакрішни і засновник Ордена Рамакрішни, а також Місії Рамакрішни. Його основними трактатами стали: «Карма-йога», «Раджа-йога» та ін.

12 січня 1876 року в Сан-Франциско (Каліфорнія, США) народився Джек Лондон (власне: Джон Гріффіт Чейні) - американський письменник, соціаліст, громадський діяч, відомий, як автор пригодницьких оповідань і романів. У 1918-1986 рр. він був другим (після Г. К. Андерсена) закордонним письменником, якого масово видавали: загальний тираж 956 видань склав 77,153 млн екземплярів. Автор знаменитих романів «Поклик пращурів», «Морський вовк», «Біле Ікло», «Залізна п'ята», «Мартін Іден», «Місячна долина»  та ін.

12 січня 1908 року в Іль-де-Франсі, Франція, народився Жан Деланнуа - французький актор, кінорежисер, сценарист, володар Золотої пальмової гілки Канського кінофестивалю. Він поставив картини «Чорний діамант», «Вічне повернення», «Пасторальна симфонія», «Таємниця Майєрлінга», «Собор Паризької Богоматері», «Марія-Антуанетта - королева Франції», «Мегре і справа Сен-Фіакр» та ін.

12 січня 1910 року юна пара з Китаю стала наймолодшими батьками в історії: батькові було дев'ять років, а матері - вісім.

12 січня 1917 року в місті Джабалпур, Індія, народився Махаріші Махеш Йогі - індійський вчений і гуру, засновник трансцендентальної медитації (ТМ) і програми ТМ-Сідхи. Автор книг з ведичної філософії.

12 січня 1929 року в селі Мілуватка (нині - Луганська область) народився Микола Мащенко - український кінорежисер, народний артист. З 1957 року - режисер, сценарист, актор Київської кіностудії імені О.П.Довженка. З 1969 року - секретар правління Спілки кінематографістів України, генеральний директор Київської кіностудії художніх фільмів імені О.П.Довженка (1987-2004). Він поставив фільми «Як гартувалася сталь», «Шлях до Софії», «Овід»,  «Все перемагає любов», «Вінчання зі смертю», «Богдан-Зиновій Хмельницький» та ін.

12 січня 1933 року в місті Карпі, Італія, народилася Ліліана Кавані - кінорежисер і сценарист. Вона поставила неперевершені картини «Нічний портьє», «Берлінський роман», «Галілей», «Гра Ріплі», «Франциск», «Каннібали».

12 січня 1936 року в Державному музеї українського мистецтва, в Києві, відкрилася Перша республіканська виставка народного мистецтва України.

12 січня 1936 року в Ризі, Латвія, народився Раймонд Паулс - латвійський композитор, справжній хітмейкер, диригент, піаніст, політичний діяч. Міністр культури Латвії (1989-1993).

12 січня 1938 року в Києві розстріляний Микола Філянський - український поет, перекладач, прозаїк, музеєзнавець. У 1920-х рр. друкував поезії в журналі «Червоний шлях», видав збірку поезій, сповнених любові до рідного краю «Цілую землю» (1928), яка відобразила творче зростання Філянського, як тонкого лірика, посилення в його творчості патріотично-громадських мотивів. Як поет у своїй мистецькій палітрі поєднав надбання української класичної поезії з новітніми художніми пошуками в галузі форми.

12 січня 1941 року в Свердловську (нині - Єкатеринбург) народився Володимир Мулявін - білоруський музикант, естрадний співак (драматичний тенор), гітарист, композитор, аранжувальник, засновник і художній керівник білоруського вокально-інструментального ансамблю «Пісняри».

12 січня 1946 року британський державний і політичний діяч - Вінстон Черчилль, вперше вимовив улюблену фразу всіх політиків: «No Comments» («Без коментарів»).

12 січня 1949 року в місті Кіото, Японія, народився Харукі Муракамі - популярний японський письменник і перекладач.

12 січня 1969 року вийшов перший однойменний альбом «Led Zeppelin» записаний в жовтні попереднього року.

12 січня 1970 року студійний альбом «Abbey Road» британської біт-групи «The Beatles» очолив англійський хіт-парад.

12 січня 1970 року актор Сільвестр Сталлоне підписав перший контракт. У ньому йшлося про участь в порнофільмі «Вечірка» («The Party At Kitty and Stud's») і позначався гонорар в ... $200. Ця стрічка була повторно випущена на хвилі успіху першого фільму «Роккі» під назвою «Італійський жеребець».

12 січня 1974 року в Києві помер Василь Лапокниш - український режисер, член Спілки кінематографістів України. Він поставив фільми: «Українські пісні на екрані», «Запорожець за Дунаєм», «Лимерівна», «Співає Україна», «Кінець Чирви-Козиря», «Лілея», «Наймичка» та ін.

12 січня 1976 року в місті Воллінгфорд, Англія, померла Агата Крісті - англійська письменниця, автор детективної прози, одна з найбільш публікованих письменників за всю історію людства. Агата Крісті опублікувала понад 60 детективних романів, 6 психологічних романів (під псевдонімом Мері Вестмакотт) і 19 збірок оповідань. 16 авторських п'єс були поставлені в Лондоні. Її книги видані тиражем понад 4 млрд примірників і перекладені на більш ніж 100 мов світу. Їй належить рекорд по максимальному числу театральних постановок. П'єса «Мишоловка» («The Mousetrap») вперше була поставлена в 1952 році і досі безперервно демонструється.

12 січня 1986 року в місті Сен-Совер-сюр-Еколь, Франція, помер Марсель Арлан - французький письменник, есеїст, літературний критик і журналіст. У 1968-1977 рр. він був головним редактором «La Nouvelle Revue française» одного з найбільших французьких літературних журналів. У 1952 році автору присудили Велику літературну премію Французької академії, а в 1960 році - Велику національну премію за всю творчість.

12 січня 1986 року в Мюнхені, ФРН, помер Людвіг Бірман - німецький астроном. Член Баварської АН, Німецької академії природодослідників «Леопольдина» і Національної АН США.

12 січня 2009 року в Парижі, Франція, помер Клод Беррі - французький кінорежисер, який зняв фільми «Курча» (премія «Oscar»), «Ведмідь», «Наліво від ліфта», «Коханець», «Манон з джерела».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-