Календар на всю голову. 13 січня

Календар на всю голову. 13 січня

Укрінформ
Цього дня в 1962 році Ів Сен-Лоран у Парижі представив свій винахід - жіночі колготки, а в 1977 році народився актор Орландо Блум

13 січня 1625 року в місті Антверпен, Бельгія, помер Ян Брейгель (старший) - відомий фламандський художник епохи бароко.

13 січня 1698 року в Римі, Італія, народився П'єтро Метастазіо - італійський поет, драматург і лібретист. Він написав кілька десятків лібретто: «Олександр в Індії», «Милосердя Тіта», «Антигін», «Цар-пастух» та ін. Всі вони здобули європейську славу. Деякі драми П'єтро  покладені на музику 70 - 80 разів.

13 січня 1749 року в місті Бад-Кройцнах, Німеччина, народився Фрідріх фон Мюллер - німецький поет і художник, який більшу частину життя провів у Вічному місті. Він один з представників так званого «періоду бурі і натиску». У ліриці він створив кілька чисто народних пісень.

13 січня 1834 року в місті Єна, Німеччина, помер Йоганн Баптіст Шад - німецький філософ. У 1804 році за рекомендацією Гете професор Дегуров послав до Міністерства народної освіти два доноса на колегу і німця звільнили, а 8 грудня 1816 року поспішно вивезли з Харкова і вислали під суворим наглядом за кордон. Книжки «Institutiones juris naturae» та видання «e viris illustribus Romae» - знищили.

13 січня 1859 року в місті Патри, Греція, народився Костіс Паламас - грецький поет, белетрист і критик. Засновник Нової Афінської школи.

13 січня 1879 року в місті Сколе (нині - Львівська область) упокоївся Федір Заревич - український письменник, журналіст. Найкращими прозовими творами Заревича вважаються повість із суспільного життя Галичини 1830-х - 1840-х років «Хлопська дитина» (1862) про зрушення у політичній свідомості інтелігенції після революції 1848 року, а також романтично-психологічне оповідання «Вітренниця» (1868).

13 січня 1881 року в селі Вільховець (нині - Тернопільська область) народився Антон Лотоцький - український громадський діяч, учитель Рогатинської приватної гімназії, дитячий письменник, журналіст і видавець. Учасник національно-визвольної боротьби 1914-1920 рр., активний діяч Пресової Кватири Українських Січових Стрільців.

13 січня 1887 року в місті Тульчин (нині - Вінницька область) народилася Софі Такер (справжнє ім'я Соня Калиш) - американська співачка, актриса, комедіантка і радіоведуча українського походження. Пік її слави припав на 1930-і роки, причому в своїх піснях вона часто піднімала тему сексу, що не було властиво абсолютній більшості артистів тієї епохи. За екстравагантну поведінку на сцені ще в 1928 році вона отримала прізвисько «The Last Of The Red Hot Mamas». У 1938-1939 рр. вела власне шоу на радіо, яке виходило кілька разів на тиждень.

Бычья туша. Хаим Соломонович Сутин, 1923
Бычья туша. Хаим Соломонович Сутин, 1923

13 січня 1893 року в селищі Сміловичі, Мінської губернії, народився Хайм Соломонович Сутін - французький художник білоруського походження, видатний представник «Паризької школи».

13 січня 1894 року в місті Глухів (нині - Сумська область) народився Євген Онацький - український патріот, журналіст і вчений, громадський діяч, член Української Центральної Ради, учасник української революції 1917-1921 рр., провідний діяч Організації Українських Націоналістів. Глава прес-бюро в дипломатичному представництві УНР в Римі. Співробітник періодичних видань США і Канади.

13 січня 1898 року в щоденній газеті «Орор» була опублікована стаття «Я звинувачую» французького письменника Еміля Золя. Вона написана у формі відкритого листа, адресованого президенту Франції Феліксу Фору. В листі звинувачувався французький уряд в антисемітизмі та протизаконному ув'язненні Альфреда Дрейфуса. Золя наголошував на упередженості військового суду та відсутності серйозних доказів вини Дрейфуса. Стаття викликала широкий резонанс як у Франції, так і за її межами.

13 січня 1910 року в місті Бостон (Массачусетс, США) помер Ендрю Джексон Девіс - американський медіум і ясновидющий.

13 січня 1919 року в селі Лецьки (нині - Київська область) народився Іван Коваленко - український поет-шістдесятник, дисидент, вчитель. На відміну від багатьох шістдесятників, письменник не йшов на компроміси з владою, принципово не друкувався за часів тоталітаризму, дотримувався класичних форм віршування, хоча і експериментував з верлібром і сонетом.

Фото: humus.livejournal.com
Фото: humus.livejournal.com

13 січня 1924 року в місті Вільмомбль (Сена-Сен-Дені, Франція) народився Ролан Петі - французький танцівник і хореограф, один з визнаних класиків балету XX в. Він - автор більш ніж 50 балетів і номерів для танцівників усього світу. Його опуси відрізнялися стилістичною і технічною різноманітністю балетної мови. Балетмейстер співпрацював, як з авангардистами, так і з представниками нового реалізму. Також він працював з модельєром Івом Сен-Лораном (костюми для балету «Собор Паризької богоматері»), співаком і композитором Сержем Генсбуром, скульптором Бальдаччіні, художниками Жаном Карзая і Максом Ернстом. Лібретто для Ролана Петі писали Жорж Сіменон, Жак Превер та Жан Ануй. Музику для його балетів складав Анрі Дютійо.

13 січня 1941 року в місті Цюрих, Швейцарія, помер Джеймс Джойс - видатний ірландський письменник, творець «потоку свідомості», один з трьох стовпів модернізму. Автор геніальних романів «Дублінці», «Портрет художника в юності», «Улісс» (1914-1921), «Це, дитя», «Поминки по Финнегану».

13 січня 1946 року в окрузі Вентура (Каліфорнія, США) помер Джо Кітон - американський комедійний актор, батько Бастера Кітона. Джо і дружина Майра були виконавцями водевіля на початку 1900-х рр. Джо, був партнером Гаррі Гудіні в спільному «Медичному шоу» («Mohawk Indian Medicine Company»). Джо танцював і робив сальто, Майра грала на саксофоні, а Гудіні показував карткові фокуси і вражав глядачів тим, що з надзвичайною легкістю звільнявся від наручників місцевого шерифа.

Фото Global Look Press
Фото Global Look Press

13 січня 1948 року індійський політичний і громадський діяч Махатма Ганді оголосив голодування, намагаючись тим самим припинити кровопролиття між індуїстами та мусульманами, яке спалахнуло після поділу на незалежні держави - Індію і Пакистан (1947).

13 січня 1962 року кутюр'є Ів Сен-Лоран у Парижі представив свій винахід - жіночі колготки.

13 січня 1964 року фірма «Capitol Records» випустила перший сингл «The Beatles» у США з піснею «I Wanna Hold Your Hand», яка за перші три тижні розійшлася тиражем 1 млн копій.

13 січня 1973 року Ерік Клептон повернувся на сцену, давши перший за два роки концерт в лондонському «The Raindow Theatre». Вийти з депресії та порвати із залежністю від героїну йому допоміг Піт Тауншенд.

13 січня 1977 року в місті Кентербері, Велика Британія, народився Орландо Блум - англійський кіноактор і продюсер. Вибрані кіноролі: «Володар перснів», «Пірати Карибського моря: Прокляття Чорної перлини», «Царство небесне», «Троя»,  «Хоббіт: Пустка Смога».

Михайло Горинь - депутат Верховної Ради України - перший у черзі до мікрофону в залі Верховної Ради. Фото Володимира Самохоцького
Михайло Горинь, перший у черзі до мікрофону. Фото: Володимира Самохоцького

13 січня 2013 року у Львові помер Михайло Горинь - український політичний діяч, дисидент, правозахисник, психолог. Народний депутат України 1-го скликання. Один із засновників Народного Руху України та Української республіканської партії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-