На Закарпатті відзначать 100-річчя Гуцульської Республіки

На Закарпатті відзначать 100-річчя Гуцульської Республіки

Укрінформ
У селищі Ясіня на Закарпатті цими вихідними відзначатимуть 100-річний ювілей створення Гуцульської Республіки. У центрі міста проведуть народне віче, а потім пройдуться святковою ходою.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомили в Рахівській районній державній адміністрації.

“13 січня в селищі Ясіня Рахівського району з нагоди відзначення 100-річчя Гуцульської Республіки проведуть святкові заходи, зокрема, на центральній площі, яка носить назву Героїв Гуцульської Республіки, пройде народне віче. На ньому запланований виступ родички Степана Клочурака, президента Гуцульської республіки", – розповіли у РДА.

За словами представників адміністрації, після віче селищем пройде урочиста хода з колядками, а потім відбудуться виступи народних колективів та частування.

Читайте також: На Закарпатті у газетах побільшало прихованої політичної реклами — ОПОРА

Разом з тим, як повідомляється на офіційному сайті голови Закарпатської ОДА Геннадія Москаля, віднині 100-річчя Гуцульської Республіки відзначатимуть на державному рівні.

Село Ясіня обрали для святкування не випадково: саме тут у січні 1919 року оголосили про створення Гуцульської Республіки. А в березні 1920-го в Ясенях проголосили незалежність Карпатської України. Цього року відзначатимуть 80-річчя цієї події.  

Читайте також: На Закарпатті стартували два великі гастрономічні фестивалі

Гуцульська Республіка існувала з листопада 1918 по червень 1919 року на сході Закарпаття. Після перемоги 1 листопада 1918 року національного повстання у Львові населення Буковини і Закарпаття на багатолюдних народних вічах у Чернівцях і Хусті висловилося за входження цих українських земель до складу ЗУНР.

21 січня 1919 року в Хусті відбувся Всекарпатський Конгрес, делегати якого вирішили возз'єднати закарпатські землі у складі єдиної Української держави. В цей же час на Рахівщині утворилась Гуцульська республіка з центром у селі Ясіня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-