У холі МЗС відкрили виставку старовинних карт України

У холі МЗС відкрили виставку старовинних карт України

Фото
Укрінформ
Експозицію копій унікальних карт України відкрили у холі Міністерства закордонних справ.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, виставку формують 20 копій карт, надрукованих у XV-XVIII століттях.

“Сьогодні це проект, який розрахований на декілька років. Завдяки Олександру Білецькому ми маємо фантастичну колекцію мап України, причому перша, яка надрукована наприкінці XV сторіччя... І це насправді уявлення всього світу стосовно України, якою була Україна. Наразі Росія намагається перехопити нашу історію, перебрехати її, перекрутити, щоб показати її таким чином, що це є щось пов’язано за імперською логікою”, - сказав на відкритті міністр закордонних справ Павло Клімкін.

Відкриття виставки копій старовинних карт України / Фото: Мінченко Геннадій. Укрінформ

Він відзначив, що презентовані копії мап свідчать про те, “як розвивалося уявлення про Україну, починаючи від Сарматії, починаючи від середніх віків”.

“Подивіться, як голландські, німецькі, італійські, британські виробники цих мап, люди, які робили ці мапи, уявляли собі світ. І в цьому світі обов’язково була Україна”, - зауважив Клімкін.

Розповідаючи про презентовані мапи, міністр закликав подивитися на те, “як світ усі ці віки уявляв Україну, розумів, що без України немає спільної Європи, немає цього спільного географічного простору”.

Зібрав мапи в одну колекцію Музей української марки ім. Якова Балабана.

“Я дуже давно збираю копії старовинних карт. І спочатку ідея була в тому, щоб просто зробити старі карти, які можна продавати у музеї як сувеніри”, - розповів керівник Музею української марки ім. Якова Балабана, який знаходиться у Вінниці, Олександр Білецький.

У процесі роботи, зауважив він, зрозумів, що представлені карти — унікальні і є виробами мистецтва.

“Уявіть собі, що кожну карту треба було вручну випалити на міді чи вирізати на дошці з дерева... Мені здається, такі карти мають знаходитися в кожній українській школі”, - вважає Білецький.

Серед авторів представлених карт - Птолемей, Абрагам Ортелій, Гійом де Боплан та інші.

Клімкін додав, що у планах МЗС зробити великий проект, зібравши всі мапи із зображенням України, які існують.

“Хочемо порівняти це з історичними даними і хочемо подивитися , яким чином світ сприймав і розумів Україну”, - наголосив міністр.

Клімкін також звернувся до всіх охочих долучитися до проекту та поділитися передруками мап України різних часів, якщо такі маються.

За словами міністра, виставка мап згодом пройде в містах України.

Читайте також: Заборонене місто показало новорічні традиції імператорів

“Ми будемо робити так, щоб ця виставка пройшла нашими посольствами, і ми пояснимо, що це саме відзеркалення уявлення того, чим була Україна для всього світу”, - наголосив міністр.

Очікується, що в тур містами експозиція вирушить уже наприкінці січня 2019 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-