9 січня: народний календар і астровісник

9 січня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Хто вищий за пана на святого Степана, де шукати істину та куди варто сьогодні поспішати.

Церква цього дня вшановує одного з перших християн, апостола першомученика і архідиякона Стефана. За проповідь християнства Стефан був до смерті забитий камінням. Під час кончини Стефан, подібно до Христа, просив, щоби Господь пробачив його мучителів і вбивць. Палець святого Стефана зберігається в Хрестовоздвиженській церкві Ближніх печер Києво-Печерської лаври. Цьому святому моляться про дарування покаяння. Наші пращури казали: «Прийшов Степан – на ньому червоний жупан». Авжеж: сонце поволі повертало на весну, а зима на мороз… Люд продовжував святкувати. Співали колядки, палили вогнища. А ще Степана вважали покровителем пастухів. У багатьох слов’янських країнах на Степана наймалися на наступний рік до нових (чи старих) хазяїв, укладали нові трудові угоди: «На святого Степана слуга вищий від пана», «На святого Степана кожен собі за пана». На півдні ґазди окроплювали виноградники святою водою, освячували вино в церкві. Цього дня кожному годилося випити хоч келишок, хоч ковточок винця. Пригощали вином навіть худобу, особливо корів, які погано доїлися.

Іменинники сьогодні Степан, Лука, Степанида, Наум і Марта.

Сьогодні 4 і 5 місячні дні. Місяць у Водолії. Позитивний в енергетичному плані день. Варто займатися поточними буденними справами: спокійно і розважливо, нікуди не поспішаючи, але й без ліні. Сьогодні бажано зробити наголос саме на простоті життя, тішачись з милих дрібниць, на яких зазвичай у суєті повсякдення ми не акцентуємо увагу. В їжі собі не відмовляйте, але й не переобтяжуйте шлунок. Приділіть увагу ниркам. На роботі не затримуйтесь, поспішайте додому. Так, і не забудьте показати молодому місяцеві (його вже видно на небі) грошики, щоб прибували! Фінансові та інші важливі документи в найближчі два тижні оформлюються не надто швидко, як того б хотілося, але надійно, законно і на тривалий термін.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1940 році – -29,2, а найтеплішим у 2005 -  +8,9.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-