8 січня: народний календар і астровісник

8 січня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Собор Богородиці; як Йосип Обручник яєчню смажив та Ісусикові пелюшки міняв  

На другий день Різдва відзначається Собор Пресвятої Богородиці. Християни вшановують Матір Ісуса Христа – Пресвяту Богородицю Марію. В народі це свято називали просто: Богородиці, або Бабин день. Жінкам було суворо заборонено працювати, особливо прясти.

Богородицю, звісно, знають усі, а от її чоловіка – Йосипа Обручника – далеко не всі. «Земний» батько Ісуса став знаменитим і поважним доволі недавно. Нині він дуже шанований святий, покровитель Вселенської церкви, але до ХІV століття чоловік Діви Марії знаходився у Її тіні. В добу раннього Середньовіччя він навіть ставав об’єктом жартів і глузування. Вуличні актори розігрували сценки у яких чоловіка Богородиці зображували рогоносцем і підкаблучником. Мовляв, що це за чоловік, який не знає від кого у його дружини дитина, та ще й, до того ж, не спить із нею. На багатьох іконах його можна побачити за виконанням досить приземлених і принизливих на думку тогочасного обивателя обов’язків: то він смаже яєчню, то варить кашку немовляті Ісусові, то допомагає повитусі, то сидить у нечистому місці з пелюшками в руках – принаймні саме так його зобразив Ієронім Босх на боковій панелі одного з нідерландських вівтарів. У середньовіччя існувало чимало анекдотів про те, як Йосип зварив кашу (швабську вівсянку) і завернув малого Ісусика у власні панчохи. Цей сюжет – роздирання власних панчохів для Ісуса – не раз зустрічається навіть і в пізньосередньовічному мистецтві. Упродовж декількох століть однією з найзнаменитіших європейських реліквій були панчохи святого Йосипа, які зберігалися в Аахенському соборі (з ІV століття). Там вони виставлялися разом із сорочкою Діви Марії раз на сім років. Приміром, лише в 1496 році на реліквії прийшло подивитися 142 000 паломників. Щоправда, в ХVІ столітті аахенці, щоби уникнути дещо двозначних асоціацій із таким доволі інтимним елементом чоловічого костюму – перейменували цю реліквію в патетичні «пелени святого Йосипа».

З іменинами вітайте Костянтина, Наталку, Улиту і Юхима.

3 і 4-ий місячні дні. Зорі радять згадувати і досліджувати власне минуле, концентруючись на сім’ї, роді, традиції та батьківщині. Маємо плекати дерево Роду, аби воно було міцне, велике і красиве. Аби на ньому було менше сухих гілок, менше недозрілих чи перезрілих плодів, а ще пильнувати, щоби хробаки не точили корінь. Накопичуйте світлі й позитивні думки, пропрацьовуйте зв’язки з рідними. Якщо цієї місячної доби вам снитимуться рідні покійники – це добре. Не рекомендується перебувати на самоті.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1935 році – -26,6, а найтеплішим у 1998 –  +7,1. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-