Дизайнер показала, якими можуть стати носи людей на Марсі

Дизайнер показала, якими можуть стати носи людей на Марсі

Фото
Укрінформ
Польський дизайнер Марта Флісіковська, враховуючи умови марсіанської атмосфери, створила версії носів людини.

Про це повідомляє Naked Science.

"Марта зосередилася на носі, бо вважає, що він найбільш схильний до змін. Ніс людини видозмінювався у ході еволюції і став індикатором того, в яких кліматичних зонах жили предки різних народів. Наприклад, широкий і низький ніс характерний для тих, хто віками жив у жаркому і вологому кліматі. Вузьким і високим носом, навпаки, володіють жителі холодних районів", - йдеться в повідомленні.

У своїй статті Марта Флісіковська вказує на дослідження Пенсільванського університету, яке підтверджує цю закономірність.

У власній роботі Флісіковська враховувала найбільш значущі кліматичні особливості Марса. Вона сформувала цілий ряд різних носів, але роздрукувала тільки три, які, на її погляд, найбільш правдоподібні. Перший володіє двома парами ніздрів для більш ефективного зігрівання повітря. Другий ніс плоский — він менш схильний до сонячних опіків і краще підходить для частого носіння шолома. Третій примірник хвилястої форми, що має поліпшити резонування.

«Ніс — це резонатор, він впливає на акустичні властивості голосу. Якщо спілкування буде вестися переважно з допомогою мікрофона, тоді ефект буде таким же, як в кабіні літака. Деякі частоти будуть перериватися шумами. Ці хвилясті структури схожі на басові пастки, які використовують в студіях звукозапису для зміни акустичного ефекту», — пише Флісіковська.

Читайте також: NASA створює кумедні постери до своїх місій

Автор підкреслила, що не вважає такий варіант еволюції обов'язковим. Тим не менш вона припускає, що подібний вплив можливий.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-