Лазерні ефекти і дизайнерський одяг: у Франківську покажуть мюзикл «Гуцулка Ксеня»

Лазерні ефекти і дизайнерський одяг: у Франківську покажуть мюзикл «Гуцулка Ксеня»

Укрінформ
Івано-Франківський академічний обласний музично-драматичний театр імені Івана Франка 29-30 грудня покаже прем’єру мюзиклу «Гуцулка Ксеня» за однойменною оперетою Ярослава Барнича.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це на прес-конференції в Івано-Франківську заявив директор облмуздрамтеатру, режисер мюзиклу, Народний артист України Ростислав Держипільський.

«29-30 грудня відбудеться дуже довгоочікувана прем’єра для нашого театру – «Гуцулка Ксеня» за однойменною оперетою Ярослава Барнича. Для нас є цінним те, що у 1939 році Барнич був першим диригентом Станіславівського (колишній Івано-Франківський – авт.) драмтеатру. Навіть його легкі і прості сюжети наповнені величезним патріотизмом та любов’ю до своєї землі. Знаковим є те, що у ювілейний 80-й сезон ми презентуємо роботу першого диригента нашого театру. Насправді, я не знаю, який може бути кращий дарунок перед Новим роком, як те, що є для нас рідним, своїм, патріотичним, веселим, живим, з хорошим духом і внутрішнім наповненням», – наголосив Держипільський.

Читайте також: Дмитро Богомазов і Ростислав Держипільський отримали премії НСТДУ

Також режисер зауважив, що в мюзиклі є багато родзинок: лазерні ефекти та колекція гуцульського одягу, зокрема гунь, які спеціально для мюзиклу створила дизайнерка з міста Косів Руслана Гончарук. За словами Держипільського, незвичним буде і пластичне рішення «Гуцулки Ксені». Над ним працював головний балетмейстер театру – Дмитро Лека.

«Це сучасний танець, стилізація. Ми намагаємось зробити так, щоб кожна пісня, кожний образ були доповнені пластично, аби актор міг максимально розкритись», – розповів Лека. Він додав, що в мюзиклі «Гуцулка Ксеня» немає жодного танцівника балету: їхню місію на себе взяли актори, які майже три місяці опановували хореографію.

Читайте також: Дідухи, павуки та двометровий янгол: Прикарпаття святкує Різдво

Ще однією інтригою стане акторський склад мюзиклу. Заслужена артистка України Олеся Пасічняк, для якої писали головну роль, готується стати мамою. Тому гуцулку Ксеню зіграє молода актриса Валерія Мочарська, яка навчається на 4-му курсі Львівського національного університету імені Івана Франка.

Окрім неї, глядачі побачать як молодих, так і вже знаних акторів. Творці вистави обіцяють, що у франківському мюзиклі «Гуцулка Ксеня» твори Ярослава Барнича отримають нове звучання.

Ярослав Барнич – український композитор, диригент, педагог, скрипаль і громадський діяч. В українську музику увійшов як основоположник модерної української оперети.

У доробку Барнича – чотири оперети: «Дівча з Маслосоюзу» (1933), «Шаріка» (1934), «Пригода в Черчі» (1936). Також композитор працював у жанрі пісні-танго, створивши такі композиції, як «Ох Соловію», «Чи тямиш?», «Гуцулка Ксеня» та інші. Останньою роботою композитора стала п'єса-казка на три дії «Чародійна сопілка».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-