17 грудня: народний календар і астровісник

17 грудня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Нині святої Варвари; яким буде Різдво, як далеко скочить півень і на чиїй вулиці настане свято

Рівнесенько два тижні залишається до нового року, а в нас сьогодні святої великомучениці Варвари. З ХІІ століття мощі св. Варвари знаходяться в Києві – спочатку в Михайлівському Золотоверхому монастирі, а нині – у Володимирському соборі. Мощі великомучениці були оповиті надзвичайним ореолом народного шанування і свідчили про величезну духовну силу і вплив на релігійне життя не тільки Києва, але й усієї України. Перша книжка про чудеса святої Варвари «Повість про преславні чудеса св. великомучениці Варвари» вийшла в другій половині ХVІІ століття, її написав сподвижник Лазаря Барановича, видатний історик і архімандрит Михайлівського монастиря Феодосій Софонович. Свята Варвара вважалася захисницею Києва та киян від відьомських чар, а ще їй молилися від раптової смерті. Простий люд навіть пісню склав: «А Владимир наш святий / Чорна бога він побив. / А мучениця Варвара / Усіх відьом розігнала. / Відьом, що в нічну пору / Злітаються на Лису гору…» Щороку мощам великомучениці Варвари поклонялося майже сто тисяч вірян.

У давнину цього дня жінки й дівчата займалися лише рукодільництвом. Беручись за вишивання, вони хрестилися й казали: «Свята Варвара золотими нитками Ісусові ризи шила і нас навчила». Дівчата готували вареники з маком чи сиром, серед яких обов’язково мали бути й пирхуни – вареники, заправлені борошном (вовною, клоччям). Частуючи хлопців, стежили, кому втрапить такий виріб. Відтак невдаху дражнили «пирхуном». Щодо прикмет, то вони такі: «Яка погода на Варвари, така й на Різдво», «Дерева в інеї – урожай на фрукти», «Хто заспить на Варвару, той цілий рік буде сонливим», «Від Варвари до Нового року стільки дня доточить, як півень з порога скочить».

Іменинники нині Варвара, Юлія, Геннадій, Іван, Анастасія, Катерина, Кіра.

Сьогодні 10 і 11-ий місячні дні. Меркурій утретє в рамках петлі поєднається з Юпітером у Стрільці, тому період до 21 грудня може видатись не лише дуже плідним і вдалим, але й щасливим. Для сильної духом людини це час оновлення і росту. Всі сили в цей період повинні бути спрямовані на примноження добра, на будівництво «храму душі». Сьогодні від нас вимагається мужність, сила, послідовність і віра в перемогу. Сприятливий час для початку голодування, дієти. Вразливою частиною тіла може стати спина, хребет. А ще – тримайтеся меж, рамок, кордонів, не заходьте на чужу територію. Навряд чи на вас там чекатимуть із хлібом-сіллю. Нетривіального понеділка!

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1997 році: -25,1; а найтеплішим у 1937 – +8,7.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-