8 грудня: народний календар і астровісник

8 грудня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Як папа Римський в українському Криму каторгу відбував; чи запіють нині півні та чи варто скубти ще не впіймане   

Сьогодні Церква згадує священномученика Климента, апостола від 70-ти, четвертого єпископа (папу) Римського, одного з перших проповідників християнства на українських теренах. Згідно з легендою, близько 98 року він був висланий на каторгу з Риму в Інкерманські копальні Криму, де продовжував проповідувати християнство. Загинув мученицькою смертю в Херсонесі Таврійському – святого втопили в морі, прив’язавши до якоря. За переказами, мощі папи римського Климента І були віднайдені Кирилом і Мефодієм у Корсуні (Херсонесі) близько 861 року й перенесені до Риму. Втім, частина святині, зокрема голова, начебто залишилися в Херсонесі, де знаходилися у величній мармуровій гробниці, збудованій візантійськими майстрами. Після захоплення Херсонеса Володимиром Великим, чи то у 988, чи 989 році, вони були урочисто перенесені до Києва і покоїлися в Десятинній церкві. Згодом для них була виготовлена нова рака, а в мармуровому саркофазі поховали в 1054 році Ярослава Мудрого. Між іншим, у ХІ столітті єпископ Рогерій, який їздив до Ярослава Мудрого, з метою посватати для французького короля Генріха княжну Анну, бачив голову святого Климента в Десятинній церкві, про що й розповідав після свого повернення до Франції настоятелю церкви святої Марії в Реймсі Ольдеріку. Голова святого Климента і Хрест рівноапостольної княгині Ольги були найпершими і найголовнішими українськими церковними святинями. Але приблизно з ХІІІ століття слід цієї святині губиться. Як зауважив один автор, котрий не назвав свого прізвища в замітці «Киевской старины» 1884 року, цілком імовірно, що «…она стала жертвою той мирной и тайной экспроприации, которую в широких размерах практиковали последние митрополиты, странствующие лишь через Киев…, но жившие в Москве…», тому голову святого Климента варто шукати «в числе тех безымянных глав, которые хранятся в кремлевских соборах…»

«На Клима зима клин клином виганяє, з козака кучму вітром холодним збиває», «На Клима зима землю снігом пухким встеляє», – говорили старі люди. Коли ж півні на Клима надто співали – обов’язково чекай відлиги. На Клима будь-яку важливу справу годилося розпочинати натщесерце і з трьома поклонами.

Іменинники сьогодні Клим, Петро, Григорій, Іван, Василь, Ярослав, Віктор.

1-2-ий місячні дні. Швидкість «гінця і торговця» Меркурія нині мінімальна, тож ми не надто налаштовані до широкої та жвавої комунікації, а також більш мляво опрацьовуємо будь-яку інформацію. Рівень ентузіазму знижений. В період з 8 по 10 грудня варто відкласти всі справи, які вимагають точності та уваги до деталей. Максимально обережними треба бути й у всіх практичних (зокрема фінансових) справах, а також у всіх нових видах діяльності та всіх нових обставинах. Не варто також і передчасно чомусь радіти. Як у тому давньому латинському прислів’ї: «Коза ще не розродилася, а козел уже від радощів на даху стрибає». Або українському: «Ще не спіймав, а вже скубе», «Теля ще де, а ти з довбнею». Тверезого погляду на речі та на себе!

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1959 –  -19,7, а найтеплішим у 1960 – +12,2.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-