6 грудня: народний календар і астровісник

6 грудня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Що робили на Поліссі на Митрофана; одвічні гадання і про перспективи найближчого астрологічного майбутнього

Сьогодні Церква вшановує святого Митрофана, або як казали на Поліссі – Матріпана, Митрохвана. Цього дня жінки утримувалися від прядіння. Навіть і прислів’я білорусько-поліське було відповідне: «Матрипан дзеукам жопу отрепау, треба прасьци». А ще колись цей день називався Кануном Святої Катерини. Саме з вечора цього дня починалися дівочі гадання. Одруження, народження дітей, продовження роду було однією з найголовніших життєвих стратегій українців, а ворожіння на шлюб та судженого стали невід’ємною складовою народних традицій. Ворожінь існувало дуже багато. Приміром, напередодні Катерини відламували вишневі гілочки і ставили їх у воду; якщо галузки розпускали квіти до Різдва чи Маланки, то в цьому році їх власниці вийдуть заміж. Наступного дня повторювали обрядодію, але це вже були поіменні галузки: на кожного члена родини ставили гілочки і чекали різдвяних свят – якщо якась з них не розпускалась, то той має невдовзі померти… А ще напередодні Катерини дівчата клали під подушку листочки з різних дерев, помічаючи в такий спосіб кількох хлопців. Серед них мав бути і яблуневий листочок – для дівчини. Лягаючи спати, юнка просила долю, аби та змилосердилась над нею, а вдосвіта прохала найменшого в родині хлопчика витягти один із листочків – який втрапляв, за того і вийде заміж, а як випадав листочок з яблуні, то доведеться ще подівувати кралечці.

Іменинники сьогодні Григорій, Олександр, Макар.

Сьогодні 29-ий місячний день. Місяць переходить у знак Стрільця. Маємо на увазі, що перша декада січня позначиться декількома затемненнями, тож вплив цих космічних явищ ми починаємо відчувати вже зараз – в рази зросте концентрація важливих життєвих рішень і змін. Особливо актуальною для першої половини грудня стає тема Сонячного затемнення в Козерогу і Південному вузлі, яке відбудеться 6 січня. Це означає, що на нас очікують абсолютно нові й несподівані ситуації, нові виклики, в яких перевірятиметься наша спроможність (або неспроможність) до зрілих і відповідальних рішень, готовність взяти на себе тягар відповідальності.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1959 – -20,2, а найтеплішим у 1986 – +13,4.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-