Календар на всю голову. 1 грудня

Календар на всю голову. 1 грудня

Укрінформ
Цього дня опублікований перший випуск журналу «Playboy», а молодий канадсько-американський викладач придумав гру - баскетбол.

1 грудня 1716 року в Парижі, Франція, помер Етьєн Фальконе - французький скульптор, який в своїх творах втілив емоційно-ліричну лінію європейського класицизму XVIII ст. Найвідоміша його робота - пам'ятник Петру I. Але сам автор поїхав до Голландії, не дочекавшись офіційного відкриття бронзового монумента, за яким закріпилася назва «Мідний вершник».

 Ганса Крістіана Андерсена
Ганс Крістіан Андерсен

1 грудня 1835 року побачила світ перша книга казок видатного данського письменника-казкаря Ганса Крістіана Андерсена.

1 грудня 1863 року на п'ятому засіданні представників перших футбольних команд Англії, помінялися правила гри, було прийнято рішення заборонити футболістам бігати по полю ... з м'ячем в руках.

Карстен Борхгревінк
Карстен Борхгревінк

1 грудня 1864 року в місті Осло, Норвегія, народився Карстен Борхгревінк - норвезький мореплавець. У 1895 році він першим в історії висадився на берег Антарктиди. У 1930 році Королівське географічне товариство визнало його внесок в історію антарктичних досліджень.

1 грудня 1866 року в Лондоні, Англія, помер Джордж Еверест - валлійський геодезист. Джордж виконав топографічну зйомку території Індії і першим визначив висоту найбільшої вершини світу Джомолунгми, яку назвали Еверестом.

Рекс Стаут
Рекс Стаут

1 грудня 1886 року в місті Ноблесвілль (Індіана, США) народився Рекс Стаут - американський письменник детективного жанру. Автор серії книг про Ніро Вульфа. Книги літератора переведені на 35 мов і випущені загальним тиражем - 70 млн примірників. В детективних романах Рекса Стаута яскраво відображені звичаї американського суспільства 1930-1970-х рр.

1 грудня 1887 року журнал «Beeton's Christmas Annual» опублікував захоплюючу детективну повість «Етюд у багряних тонах» («A Study іn Scarlet»). Читачи вперше дізналися ім'я нового кумира: містера Шерлока Холмса - великого сищика, генія дедуктивного мислення. Незабаром став знаменитий і автор, Артур Конан Дойл.

1 грудня 1891 року молодий канадсько-американський викладач в Міжнародному тренувальному центрі YMCA (шт. Массачусетс, США), тренер і новатор Джеймс Нейсміт вигадав гру - баскетбол, яка стала популярною, маючи мільйони шанувальників у всьому світі.

1 грудня 1894 року в містечку Радимно (нині - Підкарпатське воєводство, Польща) народився Юліан Головінський - український військовий і політичний діяч. Сотник Української Галицької Армії, комендант VI (Равської) бригади УГА, потім - II бригади Червоної Української Галицької Армії, співорганізатор Української Військової Організації, бойовий референт, крайовий комендант УВО (1926-1927, 1930), крайовий провідник ОУН (1930 ).

1 грудня 1903 року в США відбулася прем'єра першого в світі вестерну - «Велике пограбування поїзда» («The Great Train Robbery»), знятого режисером Едвіном Портером.

1 грудня 1910 року в Лондоні, Велика Британія, народилася Алісія Маркова - британська танцівниця, артистка «Російського балету» Сергія Дягілєва. Алісія перша британська балерина, яку відзначили титулом «Prima Ballerina Assoluta», яким відзначалися тільки італійські танцівниці.

1 грудня 1912 року в Сієтлі (Вашингтон, США) народився Мінору Ямасакі - американський архітектор, найбільш відомий як автор проекту Всесвітнього торгового центру в Нью-Йорку, зруйнованого 11 вересня 2001 року. Також містобудівник відзначився проектами будівлі аеропорту в Сент-Луїсі, комплексу споруд Інституту мистецтв і ремесел в Детройті, Американського інституту бетону.

Георгій Майборода
Георгій Майборода

1 грудня 1913 року на хуторі Пелехівщина, Полтавська область, народився Георгій Майборода - видатний український композитор. Автор опер «Милана», «Арсенал», «Тарас Шевченко» - всі поставлені в Українському театрі опери та балету імені Т. Г. Шевченка в Києві, двох симфоній, концертів для голосу з оркестром (1969), для скрипки з оркестром (1977 ), хорів, романсів, пісень та ін.

1 грудня 1918 року було оголошено про створення Королівства сербів, хорватів і словенців (з 1929 року - Королівства Югославія).

1 грудня 1918 року на хуторі Пелехівщина, Полтавська область, народився Платон Майборода - видатний український композитор, педагог. Брат Георгія Майбороди. Лауреат Державної премії імені Т. Г. Шевченка (1962). Автор хорів і пісень (понад 200), симфонічних творів, музики до спектаклів і фільмів. Відомі пісні: «Білі каштани», «Київський вальс», «Рідна мати моя» та ін.

1 грудня 1921 року вперше в світовій практиці дирижабль С-7 фірми «Goodyear», наповнений гелієм, здійснив перший показовий політ.

1 грудня 1930 року в селі Братківці, Івано-Франківська область, народився Роман Федорів - український письменник, лауреат Шевченківської премії (1995) за твір «Єрусалим на горах». Редактор журналу «Жовтень» (нині - «Дзвін»). Автор романів «Отчий світильник», «Кам'яне поле», «Чорна свіча від Їлени» та ін.

Вуді Аллен
Вуді Аллен

1 грудня 1935 року в Брукліні (Нью-Йорк, США) народився Вуді Аллен - американський актор, кінорежисер, продюсер сценарист, композитор, володар чотирьох статуеток «Oscar». Він зняв прекрасні тонкі стрічки для інтелектуалів: «Любов і смерть», «Мангеттен», «Солодкий і гидкий» та ін.

1 грудня 1937 року в селі Вирів, Львівська область, народився Андрій Содомора - український перекладач, письменник, науковець. Кандидат філологічних наук, професор кафедри класичної філології Львівського національного університету імені Івана Франка.

1 грудня 1946 року в місті Уотерфорд, Ірландія, народився Гілберт О'Салліван - популярний ірландський музикант, автор-виконавець, співак і піаніст. Він став одним з найпопулярніших поп-виконавців першої половини 1970-х рр. Читачі журналу «Record Mirror» визнали його найкращим співаком Великої Британії (1972). Найвищих результатів у «UK Singles Chart» він добився з хітами «Alone Again (Naturally)» (№3, 1972), «Clair» (№1, 1972) і «Get Down» (№1, 1973).

Aleister Crowley
Алістер Кроулі

1 грудня 1947 року в місті Гастінгс, Велика Британія, помер Алістер Кроулі - англійський поет, чорний маг і авантюрист, один з найвідоміших окультистів XX ст., член багатьох містичних організацій. Засновник вчення Телеми і автор окультних творів, в тому числі «Книги закону». Творець колоди «Таро Тота».

1 грудня 1951 року в місті Норрістаун (шт. Пенсильванія, США) народився Джако Пасторіус - геніальний джазмен, американський бас-гітарист, композитор. Розробивши оригінальний стиль і техніку гри на інструменті, він став одним з найбільш авторитетних басистів другої половини XX ст.

Фото: Getty Images
Фото: Getty Images

1 грудня 1953 року опубліковано перший випуск журналу «Playboy» Х'ю Хеффнера з оголеною Мерилін Монро на центральному розвороті.

1 грудня 1955 року початок руху проти расової сегрегації в США. У Монтгомері негритянка Роза Паркс відмовилась поступитися місцем білому чоловіку в автобусі, за що була заарештована поліцією. В результаті масових акцій протесту Верховний Суд США через рік скасував закон про сегрегацію в міському транспорті, і через 381 день Роза Паркс була серед перших темношкірих, яка проїхалася в міському автобусі.

1 грудня 1956 року в Луганську народився Ігор Мамушев - відомий український піаніст, поет, композитор. Записи музичних творів за його участі зберігаються в золотому фонді Національної радіокомпанії України.

1 грудня 1959 року Аргентина, Австралія, Бельгія, Велика Британія, Чилі, Франція, Японія, Нова Зеландія, Норвегія, ПАР, СРСР і США підписали у Вашингтоні Договір про мирне наукове використання Антарктиди.

1 грудня 1964 року в місті Бхубанешвар, Індія, помер Джон Бердон Сандерсон Холдейн - англійський біолог (генетик, еволюціоніст, фізіолог, біохімік), популяризатор і філософ науки. Член Лондонського королівського товариства (1932).

1 грудня 1966 року в Києві народився Тарас Штонда - український оперний співак (бас), соліст Національної опери України, народний артист України (2008). Лауреат багатьох Міжнародних конкурсів.

1 грудня 1972 року в місті Гонконг помер Іп Ман - китайський майстер бойових мистецтв, представник стилю Він-Чунь, учитель актора Брюса Лі.

David Ben-Gurion
Давид Бен-Гуріон

1 грудня 1973 року в місті Тель-Авів, Ізраїль, помер Давид Бен-Гуріон - ізраїльський політичний і державний діяч, великий діяч сіонізму, лідер єврейського робітничого руху в Палестині, голова Єврейського агентства Ізраїлю (1935-1948), прем'єр-міністр Ізраїлю (1948-1953, 1955-1963).

1 грудня 1973 року в місті Едмонтон, Канада, помер Михайло Голинський - український оперний співак, тенор. Після успішних гастролей у Варшаві він підписав контракт з Великим Варшавським театром. Соліст Одеської, Київської та Харківської опер.

1 грудня 1976 року в Києві помер Лука Ляшенко - український письменник, сценарист, кінорежисер, актор. Він знімався в картинах «Земля», «Щорс», «Хліб», «Троє з однієї вулиці», «Йшов солдат з фронту», «Дружба».

1 грудня 1978 року в Києві помер Петро Панч (справжнє ім'я Петро Панченко) - український письменник. Автор книг «Гомоніла Україна», «На калиновім мості», «Голубі ешелони», «Народження», «Облога ночі», «В дорозі».

1 грудня 1985 року у Львові помер Григорій Смольський - український художник, громадський діяч, краєзнавець. Серед кращих полотен живописця - портрети Станіслава Людкевича, Василя Стефаника та Івана Крип'якевича. Його полотна зберігаються у фондах музеїв Києва, Львова, Запоріжжя, Дніпра.

1 грудня 1986 року в Ужгороді помер Юрій Тимошенко (Тарапунька) - український естрадний артист і кіноактор, народний комік, гуморист. Народний артист УРСР (1960).

1 грудня 1988 року в Пакистані Беназір Бхутто стала першою жінкою прем'єр-міністром у мусульманській країні.

1 грудня 1988 року вперше світ відзначив Всесвітній день боротьби зі СНІДом.

1 грудня 1990 року під Ла-Маншем зустрілися британські та французькі будівельники, які з двох кінців прокладали перший в історії підземний тунель через протоку між Британією і Францією.

1 грудня 1994 року в матчі проти «Дніпра» нападник Андрій Шевченко забив перший гол в складі київського «Динамо».

1 грудня 1995 року на аукціоні особистих речей Френк Сінатра виручив за свої лоти $2 млн.

1 грудня 1997 року в Парижі помер Стефан Граппеллі - французький джазовий скрипаль, який заснував разом з бельгійським гітаристом Джанго Рейнхардтом «Quintette du Hot Club de France» - один з найперших струнних джазових колективів. У 1997 році легендарний скрипаль отримав премію «Grammy» в номінації «за досягнення всього життя».

1 грудня 2014 року в Києві помер Євген Сверстюк - український письменник, філософ, дисидент, громадський діяч, засновник і головний редактор газети «Наша віра», президент Українського ПЕН-клубу. У січні 1972 року його заарештували, а в березні 1973 року засудили до семи років позбавлення волі та п'яти років заслання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-