24 листопада: народний календар і астровісник

24 листопада: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Теодора Студита і великомученика Міни; чи очікувати відлиги у найближчі 10 днів і де безпечно кинути якір

За церковним календарем сьогодні преподобного Теодора Студита – візантійського монаха, аскета і проповідника. Упродовж багатьох років Теодор Студит був ігуменом відомого Студитського монастиря, який став під його очільництвом справжнім світочем православного чернецтва не тільки Константинополя, але й усього Сходу. Він написав суворий статут монастиря, який регулював життя ченців. У 1065 році цей статут був запроваджений – вперше на Русі – преподобним Феодосієм Печерським для Печерського монастиря.

А ще сьогодні Церква вшановує великомученика Міну – одного з найвідоміших і найшановніших святих православної громади Єгипту, зокрема коптів, а також греків, болгар, сербів, македонців. Великомученика Міну зазвичай зображують вершником на коні. Цей святий виконує приблизно таку ж саму роль, як у нас святий Миколай чи Юрій Змієборець. Цього дня існує звичай дарувати одяг, особливо нужденним.

В народі казали: «Федір Студит землю студить», або: «Вітер на Федора Студита вовком завиває», а надворі «стає холодно і сердито». Дощ і мряка на Студита віщувала відлиги на найближчі 10 днів – аж до Введення (4 грудня).

З іменинами вітайте Віктора, Міну, Стефаниду, Федора, Максима, Євгенія.

Сьогодні 17-ий місячний день. Амбіції жалитимуть багатьох із нас, наче ті скорпіони чи змії. Або, принаймні, як комарі – начебто й нечутно, а все одно свербітиме. Тож будьмо готові не тільки почути щось на кшталт вічних істин, але й відверту брехню, яка прикидатиметься янгольською правдою. Інтриги, інформаційні атаки – все це цілком можливе сьогодні. Оминайте їх десятою дорогою! З чистим сумлінням кидайте якір у тихих або не дуже, але родинних водах – і не прогадаєте. Саме там знайдете якщо й не спокій, зате справжню розраду і втіху. І не забудьмо ввечері запалити свічку пам’яті за українцями, загиблими під час Голодомору! І нехай її спокійний рівний вогник поєднає нас живих із ними – жорстоко убієнними, померлими у неймовірних муках голоду, позбавлених крихти хліба й надії – теплом християнської пам’яті. А темрява, зло і смерть нехай відступлять.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1998 – -15,4, а найтеплішим у 1926 – +14,1.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-