22 листопада: народний календар і астровісник

22 листопада: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Зимової Мотрі; чи вийде на лід гусак і чи порозуміються Сонце з Юпітером у Стрільці

Сьогодні вшановують ікону Богородиці «Скоропослушниця», якій моляться під час якогось несподіваного лиха, а також преподобну Мотрону Царгородську. Ця свята жила в 5 столітті в Константинополі. Дівчину віддали заміж за старшого, але заможного чоловіка. Незабаром у подружжя народилась дівчинка, але Мотрона почала ходити до храму, проводячи там чимало часу. До того ж, жінка стала ревно дотримуватись постів, молитися і знатися виключно з «церковними» людьми. Чоловікові це не сподобалося. Спочатку він намагався вплинути на дружину нотаціями, але потім дійшло і до рукоприкладства. Мотрона трохи потерпіла, а потім одного дня, коли чоловіка не було вдома, забрала дитину й утекла. Дівчинку вона залишила на виховання в однієї своєї далекої родички, а сама переодяглася в чоловіче вбрання й подалася до чоловічого монастиря. Багато років поспіль жила вона там під вигаданим ім’ям євнуха Вавіли, аж поки настоятелю у видінні не було явлено, що ревний чернець Вавіла зовсім не чоловік, а жінка. Тоді він відправив Мотрону в жіночий монастир, де вона невдовзі стала ігуменею.

В народі цей день називали Мотроною Зимовою. Про Мотрону теж, як і про Кузьму з Дем’яном і про архангела Михаїла казали, що вона «приїздить на білому коні». Навіть відповідне прислів’я було: «Якщо в листопаді Мотря на білім коні приїде, то гостру зиму нам привезе». А ще була така прикмета: «Якщо на Мотрі гусак вийде на лід, то ще плаватиме по воді».

Іменини нині в Олександра, Івана, Костянтина, Дмитра, Олексія.

15-16-ий місячні дні. Сьогодні Сонце входить у зодіакальний сектор Стрільця. Там вже розташувався і почувається досить комфортно велет Юпітер (маса цього гіганта перевищує сумарну вагу всіх інших планет сонячної системи), який власне є «господарем» цього знаку. До 3 грудня ці планети рухатимуться поряд. Тандем Сонце-Юпітер найближчим часом упливатиме на наш психологічний і фізичний стан, задаючи вектори розвитку як в особистій сфері, так і в соціумі. Вважається, що саме в цей період (раз на рік) максимально посилюються процеси росту, починаючи з фізіологічного рівня й закінчуючи політичним, ідеологічним. Але «ростиме» не тільки все позитивне, але й якісь негативні речі, приміром такі, як ракові пухлини. Взагалі – перехід Сонця в інший знак суттєво порушує стабільний плин подій. Фізіологія теж перелаштовується і про це варто пам’ятати. Оптимізму за будь-яких обставин!

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1921 – -15,7, а найтеплішим у 1926 – +13,2.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-