У Києві відкрилася виставка про “століття переселення” українців

У Києві відкрилася виставка про “століття переселення” українців

Укрінформ
У Києві відкрилася виставка «Вирване коріння» про примусове переселення українців у 1944-1951 роках.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Виставка присвячена переселенню як добровільно-вимушеному, так і переселенням, які ми називаємо «депортаціями», а також вимушеними еміграціями. Взагалі 20 століття називали «століттям переселення», - розповіла куратор проекту Ганна Рафальська.

На заході були присутні члени депортованих українських родин, дослідники цієї теми та куратори. Були представлені історії родин, у яких розповідалося, як ламалося багатовікове життя, нищилася етнічна цілісність українців.

Читайте також: У Раді відкрилась виставка "Україна 1932-1933. Геноцид голодом"

«Повантажили нас у товарний вагон, їхали майже місяць... Вивантажили під відкрите небо... не можна словами описати душевне потрясіння, розпач, коли роздивилися все навкруги...», - згадує один з депортованих Петро Русиняк.

Матеріали, експонати для виставки збирали протягом року, нині ця робота продовжується.

На сьогодні представлені експонати 332 родин, серед яких, наприклад, колесо (пам’ятка однієї з сімей), що символізує образ дороги, переселення та долі.

За науковими дослідженнями, протягом 1944-1951 років було насильно переселено 654 тисячі українців - переважно у південні степи України, а також до Польщі. Більшість з вимушених переселенців не повернулися до рідних країв.

Виставка проходить у Музеї історії України в Другій світовій війні і триватиме майже рік.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-