18 листопада: народний календар і астровісник

18 листопада: народний календар і астровісник

Укрінформ
Нині Єпістимії та Галактіона; звідки вітер дме і чи варто вигадувати сьогодні велосипед   

Церква вшановує нині мучеників Галактіона і Єпістимію. Вони жили в ІІІ столітті й були нареченим і нареченою. Втім, замість щасливого подружнього життя, молоді обрали суворий шлях чернецтва в пустелі. Згодом їх було схоплено, піддано тортурам і страчено.

Цього дня українці звертали увагу на домашніх свиней. Якщо вони заривалися в солому – чекай морозів. Коли ж навпаки – шукали, де б викачатися – на відлигу і вітер. Нині, як відомо, свиням в Україні немає щастя: в країні лютує АЧС – африканська чума свиней, тому поголів’я українських паць, зокрема елітних порід, суттєво зменшилось. Основним перенощиком небезпечного вірусу є дикий кабан, тому нині не тільки в Україні, але й по всій Європі йде відстріл цих тварини. Приміром, лише в Німеччині за минулий рік було вбито майже 76 тисяч диких кабанів. Найближчим часом до відстеження дикого кабана буде залучено навіть безпілотні літальні апарати. На даний час ефективних засобів профілактики африканської чуми свиней не існує, а лікувати тварин заборонено. Ось така невтішна інформація напередодні нового «кабанячого» року.

Прикмети на сьогоднішній день такі: «Пізньої осені вітри переважно зі сходу – весна буде холодна»; «Якщо зірки на небі яскраві – на гарну погоду, тьмяні – на дощ або сніг».

Іменини нині у Григорія, Тихона, Іони.

Місяць потихеньку «набирає ваги», сьогодні 11 і 12-ий місячні дні. Відпочинок і ще раз відпочинок! Думаймо про гармонізацію тіла й душі, концентруємося на доброму, світлому й вічному. Не варто вигадувати щось незвичне, вдаватися до сумнівної екзотики і шукати пригод: натомість довіртеся найближчим, розділіть разом з ними трапезу, сходіть у кіно, театр, перегляньте старі фотографії, згадуючи часи, коли спільне фото було справжньою подією, а не черговою «клацнатою» безликою миттю для Інстаграм. Будь-яка інформація у найближчі дні засвоюватиметься вкрай важко, лише в загальних рисах, без деталізації, тож врахуйте це при спілкуванні з дітьми і підлітками. Теплої неділі!

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1902 –  -17,1, а найтеплішим у 2002 – +14,4.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-