15 листопада: народний календар і астровісник

15 листопада: народний календар і астровісник

Укрінформ
Нині преподобного Маркіана; чи буде перший сніг тривким і не відкладаймо на завтра те, що можна зробити сьогодні 

У Франції сьогодні чудове гурманське свято «Божоле нуво» - тобто, вина нового врожаю, виготовленого в невеличкому регіоні на північ від Ліона. Власне це свято можна назвати Днем французького винороба, коли країна підбиває підсумки виноробного року і святкує його закінчення. Франція на сьогодні – один із найбільших виробників вина у світі.

У нас за церковним календарем нині преподобного Маркіана Кірського – християнського святого, славетного сирійського пустельника, який жив у ІVстолітті. Маркіан народився в Сирії, в місті Кірі в аристократичній родині, тому дитинство і юність провів у палацах. Але досягши 17-річчя, він, наче той принц Сіддгартха Ґаутама, який згодом став Буддою, почав замислюватись над сенсом життя, а невдовзі залишив батьків і розкоші й подався в пустелю. Там він влаштував собі малесеньку келію і почав управлятися в молитвах і аскезі. З часом він досяг вражаючих результатів: по його молитвах зцілювалися ті, хто навіть і не сподівався на одужання, а біси дрижали й тікали, куди очі бачили, від сили його молитви. Незабаром до нього приєдналося двоє учнів – Євсевій і Агапіт, а згодом й інші, – таким чином утворився монастир. Маркіан мав бездоганну духовну репутацію – до нього за настановами і порадами зверталися всі єпископи краю. Чимало учнів преподобного теж стали єпископами.

Українці на Маркіана займалися справами й не святкували. А ще знали: «Перший тривкий сніг випадає на ніч; денний сніг довго не затримується». Цього дня щука на глибину йде.

Іменинники сьогодні Маркіян і Костянтин.

Сьогодні 8 і 9-ий місячні дні, місяць у Водолії. Все, що ви маєте зробити найближчим часом, робіть сьогодні й не відкладайте на завтра. Завтра все зміниться і ваші нинішні плани стануть неактуальними. Методи, завдяки яким ви досягали успіхів упродовж минулого року стануть менш дієвими. Ось-ось Марс залишить знак Водолія й перейде до Риб. В такі «перехідні» дні можемо почуватися не надто добре, тож зверніть увагу на здоров’я. Не надто успішний день для спортсменів і для всіх тих, чия діяльність пов’язана з коливаннями адреналіну. Дослухайтеся до себе, бережіть себе!

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1908 –  -16,4, а найтеплішим у 1969 – +15,6.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-