13 листопада: народний календар і астровісник

13 листопада: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Спиридона і Никодима; кого й на що сьогодні міняти і чиї вуха й звідки стирчатимуть 

Сьогодні католики вшановують папу римського Миколая І Великого, одного з найвизначніших понтифіків доби Каролінгів. Для роздробленої, виснаженої мусульманськими і нормандськими вторгненнями Західної Європи він був символом об’єднання, сильної і непорушної Церкви. Саме цей папа вперше сформулював ідеологію папської теократії або папоцесаризму – становища, коли в руках духовної особи сконцентрована вся повнота влади – як світської, так і духовної. На думку Миколая І тільки папа в є єдиним і беззаперечним главою Церкви, а всі інші єпископи, як на Сході так і на Заході, мають йому підкорятися. Саме за Миколая І відбулася перша серйозна суперечка між християнами – католиками і православними, відома як «Фотієва схизма» (863-867) – тоді папа серйозно розсварився з константинопольським патріархом Фотієм. А ще Миколай І благословив на проповідь християнства на болгарських теренах ченців Костянтина (згодом Кирила) і Мефодія. Поховано понтифікат у соборі Святого Петра в Римі.

У нас за церковним календарем – преподобних Спиридона і Никодима, просфорників Печерських, у Ближніх печерах, які жили в ХІІ столітті. Понад 30 років вони пекли просфори (проскури) у лаврській пекарні. На Спиридона і Никодима заєць остаточно змінює літню шубку на зимову, а борсук готується до зимової сплячки.

День Ангела нині у Івана, Леоніда, Всеволода, Олександра, Сергія, Олексія.

Сьогодні 7-ий місячний день. Минулого тижня «важковаговик» Юпітер перейшов у дім своєї сили Стрілець, а це, між іншим, суттєво впливатиме як на соціальні тренди в державах, так і на соціальні амбіції кожної окремої людини. Повсюди «стирчатимуть вуха» амбіцій. Стрілець посилюватиме в кожному з нас нездоланне прагнення росту: вгору і вшир. Що ж: якщо ми поставимо високу планку і знайдемо в собі ресурси і сили аби її здолати – тоді ми вийдемо переможцями, а коли ні… До кінця листопада варто нічого не боятися і хапатися за все й одразу. Зараз ми знаходимося саме в тій точці початку, коли змінюються способи досягнення соціального успіху. Вправності в усьому!  

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1993 –  -13,4, а найтеплішим у 1969 – +15,4.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-