9 листопада: народний календар і астровісник

9 листопада: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Нестора Літописця; «Ну, що б, здавалося, слова…», кому «тіпун на язик» і віддаємося мріям. 

Нині ми вшановуємо Нестора Літописця – славетного ченця Києво-Печерського монастиря (бл.1114 р.), першого древньоруського письменника і літописця, послідовника творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія. В день пам’яті святого відзначається День української писемності та мови. Француз П’єр Шевальє в своїй книжці «Історія війни козаків проти Польщі», виданій у Парижі 1663 року, характеризує українську мову козаків: «Вона – дуже ніжна й сповнена пестливих висловів та надзвичайно тонких зворотів». Німецький поет Фрідріх Боденштедт у середині ХІХ століття так захопивсь українськими народними піснями та історичними думами, що вивчив українську мову й переклав німецькою багато пісень і дум, видавши згодом антологію «Поетична Україна» в передмові до якої він піднесено писав про пісню й мову українського народу. Українці вірили, що рідним словом можна віднаходити скарби, зцілювати і воскрешати, а також боронитись від звіра і лихого людського ока. Існує чимало приказок і прислів’їв про мову: «Ласкавими словами й гадюк чарують»; «Слово – не стріла, а глибше ранить»; «Гостре словечко коле сердечко»; «Сказаного й сокирою не вирубаєш»; «Що вимовиш язиком, того не витягнеш волом»; «Меле таке, що й купи не держиться»; «Лепече, як той пустий млин»; «Не тямить голова, що язик лепече», «Тіпун тобі на язик!» тощо. І як не згадати Тараса Григоровича Шевченка: «Ну, що б, здавалося, слова… / Слова та голос – більш нічого. / А серце б’ється, ожива, /Як їх почує!..» 

Святий Нестор Літописець є покровителем істориків, журналістів і письменників.

День ангела сьогодні у Нестора, Андрія, Марка.

Нині 2 і 3-ій місячні дні. Головний меседж дня: маємо випромінювати помірний оптимізм, аби не злякати вдачу сумним поглядом і опущеними куточками вуст. Також сьогодні добре мріяти і будувати плани. І не бійтеся ділитися ними з оточуючими – ніхто не зурочить – не той день! Потурбуйтесь лише про те, щоб ці плани були більш-менш реалістичними. Якщо вам за 90 і ви плануєте найближчим часом помандрувати на Марс – мабуть це… трохи утопічна ідея – не сприйміть це за ейджизм. Сьогодні добре знайомитись – з цього може вийти щось цікаве: висока протекція, романтичні стосунки, etc... А загалом нині у виграші будуть романтики. Піднесено-романтичної п’ятниці!

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1942 –  -11,8, а найтеплішим у 1927 – +16,5.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-