5 листопада: народний календар і астровісник

5 листопада: народний календар і астровісник

Укрінформ
Нині Якова, після якого «тепла ніякого»; кому сьогодні легко дихатиметься  і до чого сниться пес. 

За церковним календарем сьогодні апостола Якова, брата Господнього по плоті, а також святителя Ігнатія, єпископа Константинопольського. Останній був імператорським сином. При народженні його назвали Микитою. У нього було щасливе і безтурботне дитинство при візантійському імператорському дворі, але все закінчилося в ту мить, коли владу захопив імператор-іконоборець Лев Вірменин. Всю родину хлопчика, так само як і його, заслали до монастиря. Там 15-річного Микиту оскопили і постригли в ченці, давши ім’я Ігнатій. Так у нього почалося нове життя, сповнене чернечої аскези. На важкому і досить виснажливому шляху чернецтва Ігнатій був наполегливим і ревним учнем Христа. Згодом його обрали ігуменом. У 48 років, за підтримки імператриці Феодори, тієї самої, що повернула традицію шанування ікон, Ігнатія було обрано патріархом Константинопольським. Але тут знову почалася «візантійщина», головними ознаками якої є пристрасті, інтриги, боротьба за владу. Коли Феодору було усунено від влади, пострижено й заслано разом із доньками в монастир, - між іншим цьому сприяв імператор Михаїл ІІІ, син Феодори, якого вона дуже любила, - усунули від патріаршества і самого Ігнатія. На його місце поставили відомого богослова, професора філософії Фотія. У Церкві стався розкол. Одна частина відмовилась визнавати Фотія новим патріархом, і продовжувала підтримувати Ігнатія. Останній звернувся за підтримкою до папи римського Миколая І. Папа заборонив Фотію називатися патріархом і відлучив від Церкви, а Константинопольський собор 867 року, в свою чергу, піддав анафемі самого папу Миколая І… Конфлікт одержав назву «фотієвої схизми». Це була перша серйозна і досить тривала конфронтація між католицизмом і православ’ям, яка стане передвісницею остаточного розриву, який відбудеться в 1054 році… Ігнатію таки вдалося знову ненадовго обійняти патріаршу кафедру. Але після того, як він відійшов до Бога у 80 років, патріархом знову став Фотій.

Наші пращури колись казали: «На Якова – тепла ніякого». Дивилися на листя дуба: якщо воно не все впало – зима буде довгою, а весна – пізньою.

Іменинники сьогодні Яків, Микола, Володимир, Олександр, Єфросинія, Гнат.

Нині 27-ий місячний день. Наближаємось до завершення місячного циклу. Сьогодні легко дихатиметься тим, хто не надто переймається матеріальним, і трішки важче тим, хто не просто думає лише про земне, але зациклений на ньому. День, сприятливий для будь-якої помірної праці, надто добре провести його в дорозі. Перша половина дня більш сприятлива ніж друга. Уникайте напруження і переживань. Сни, так само як і прикмети – збуваються. Особливо ж добре, якщо вам присниться цієї ночі собака – це вказує на те, що хтось із друзів неодмінно допоможе в складній ситуації. Осінньої бадьорості!

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1979 –  -11,4, а найтеплішим у 2013 – +17,6. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-