Календар на всю голову. 4 листопада

Календар на всю голову. 4 листопада

Укрінформ
Цього дня у Києві почалось будівництво Софійського собору, а в Лондоні відкрили перше в світі метро.

4 листопада 1011 року в Києві почалось будівництво Софійського собору, який вважається одним з найстаріших християнських храмів, що збереглися на території України і Східної Європи. Собор почали будувати за Володимира Великого, а завершили в період розквіту Київської Русі за князя Ярослава Мудрого. За свою багатовікову історію собор пережив навали ворогів, пограбування, часткові руйнування, ремонти і перебудови. У 1990 році Софійський собор, разом з Києво-Печерською лаврою, був внесений до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

4 листопада 1660 року війська Речі Посполитої в союзі з кримськими татарами в бою біля міста Чуднова завдали нищівної поразки російським військам Василя Шереметєва і наказного гетьмана Тимофія Цицюра. В результаті цієї поразки Росія втратила контроль над Правобережною Україною. Сам Василь Шереметєв потрапив в полон до кримських татар, де пробув 21 рік. Московське уряд викупив в'язня лише у листопаді 1681 року.

4 листопада 1787 року в Лондоні народився Едмунд Кін, видатний англійський актор-трагік епохи романтизму, виконавець ролей в шекспірівських п'єсах.

4 листопада 1794 року, захищаючи фортецю Прагу від російських військ, одне з передмість Варшави, загинув Якуб Ясинський, польський генерал і поет часів загибелі Речі Посполитої, один з керівників повстання 1794 року під керівництвом Тадеуша Костюшко.

4 листопада 1844 року у Львові в будинку Даровський (нині - вулиця Вірменська, 2) відкрилася цісарсько-королівська технічна академія, де діяли технічне і торгове відділення (факультети). Це була одна з перших академічних технічних шкіл у Європі і перша в Україні. У 1877 році навчальний рік розпочався під керівництвом нового ректора Юліана Захаревича в новому корпусі академії (нині - вул. Степана Бандери). Тоді ж Академія була перейменована у Вищу політехнічну школу і включена в список академічних шкіл Австро-Угорської імперії.

4 листопада 1847 року в Лейпцигу помер Фелікс Мендельсон, німецький композитор, піаніст, органіст, диригент, педагог. Один з найбільших представників романтизму в музиці. Глава Лейпцігській школи в німецькій музиці, засновник Лейпцігській консерваторії (1843).

4 листопада 1848 року в Лондоні було відкрито перше в світі метро. Ідею побудувати підземну залізницю для швидкого транспортування городян з одного кінця англійської столиці в інший подав адвокат із Сіті Чарльз Пірсон. Перша лінія метро довжиною в шість кілометрів зв'язувала лондонські вокзали Падингтон і Фаррінгдон і називалася «Metropolitan Railway», тобто «Столична залізниця». Скорочення цієї довгої назви до п'яти літер і породило усім нам знайоме «метро».

4 листопада 1861 року на Залізничний вокзал Львова по Галицькій залізниці імені Карла Людвіга, подолавши ділянку Перемишль-Львів, з Відня прибув перший на території сучасної України потяг. Цей день вважають початком історії залізниць України. 24 листопада 1861 року дирекція Галицької залізниці отримала офіційний дозвіл на регулярний рух потягів зі Львова до Відня і Кракова.

4 листопада 1868 року в Києві народився Богдан Кістяківський, український правознавець, філософ і соціолог. Професор Київського університету (1917). Дійсний член Української Академії наук (1919).

4 листопада 1879 року Джеймс Рітті з Дайтонона (штат Огайо, США) запатентував перший у світі касовий апарат. Як господарь бару, він хотів припинити постійне шахрайство барменів. Бажаючи трохи розвіятися і поправити здоров'я, він відправився Європу. По дорозі, на пароплаві, він зацікавився пристосуванням, яке реєструвало швидкість обертання гребного валу. Тут і прийшла ідея каси, яку Рітті реалізував спільно з братом Джоном.

Василь Кучабський
Василь Кучабський

4 листопада 1895 року в с. Волиця (тепер - Львівська область) народився Василь Кучабський (Вука, Яструб, Бой), український історик, публіцист, політик, громадський і військовий діяч; учасник Першої світової війни у ​​складі Українських січових стрільців, автор перших українських підручників з військової справи. Дійсний член Наукового товариства імені Т. Г. Шевченка.

4 листопада 1899 року в Відні вийшла знаменита книга австрійського психолога Зиґмунда Фрейда «Тлумачення снів», вплив якої на людство фахівці порівнюють з творами Карла Маркса і Чарльза Дарвіна, хоча перший тираж в 600 примірників був проданий лише за 9 років.

Олег Бабишкін
Олег Бабишкін

4 листопада 1918 року в Переяславі-Хмельницькому на Київщині народився Олег Бабишкін, український літературознавець, кінознавець. З 1965 року він викладав в Київському університеті імені Т.Г.Шевченка, в 1968-1988 рр. був професором і завідувачем кафедри історії журналістики, теорії та практики преси, літератури і журналістики.

4 листопада 1920 року в с. Моївка, Вінницької області народилася Стефанія Кілієвич, український археолог. Кандидат історичних наук (1977). Лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки (1983, за цикл наукових праць з історії середньовічного Києва (1972-1982)). Почесний член Товариства охорони пам'яток історії та культури України.

4 листопада 1921 року в Києві у віці 38 років від тифу помер Яків Степовий (справжнє прізвище - Якименко), український композитор, публіцист, музичний діяч. Автор 50 обробок українських народних пісень для хору, вокального циклу для дітей «Проліски», опери «Невольник» (за Т.Шевченком, рукопис не зберігся).

4 листопада 1922 року Британська археолог Говард Картер у Долині Царів в Єгипті знайшов вхід до гробниці Тутанхамона, похованого за 3200 років до того. У чотирикімнатній усипальниці були виявлені тисячі унікальних предметів старовини, найціннішим з яких був кам'яний саркофаг, в якому містилися три, вкладені одна в одну труни, в найменшій з яких, зробленій з чистого золота, знаходилась мумія 18-літнього фараона Тутанхамона. Сьогодні більшість з цих знахідок зберігається в Каїрському музеї.

4 листопада 1935 року в селі Пії Київської області народився Михайло Крамар, український артист театру і кіно. Народний артист України. З 1957 року - актор Театру імені Івана Франка в Києві. Легендарним у творчій біографії актора є фільм «Сватання на Гончарівці», а Стецька в інтерпретації Крамара ніжно полюбили глядачі.

4 листопада 1939 року на автошоу в Чикаго (штат Іллінойс, США) вперше продемонстровано автомобіль з кондиціонером. Перші апарати для охолодження повітря, розроблені американською фірмою «Carrier Transicold» спеціально для використання на автомобілях, в 1936 році стали встановлювати на пасажирські автопоїзди, що курсували між Багдадом і Дамаском. З 1941 року в США почали серійно оснащувати автомобілі кондиціонерами.

4 листопада 1940 року указом Президії Верховної Ради СРСР була встановлена ​​деталізована лінія кордону між Українською РСР і новоствореною Молдавською РСР. При їх територіальному розмежуванні максимально можливо враховувався етнічний фактор, в результаті чого в складі УРСР залишилося 8 з 14 районів колишньої Молдавської АРСР, а також були приєднані три повіти Бессарабії.

4 листопада 1946 року в Парижі засновано Організацію Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури - ЮНЕСКО.

4 листопада 1956 року радянські війська вступили до Угорщини, щоб придушити розпочату 23 жовтня Угорську революцію. Почалася так звана військова операція «Вихор». У той же день були захоплені основні об'єкти в Будапешті. Урядовці Імре Надя сховалися в югославському посольстві. Радянські війська наносили артилерійські удари по осередках опору і проводили наступні зачистки силами піхоти за підтримки танків. Основними центрами опору стали робочі передмістя Будапешта, де місцеві ради зуміли очолити більш-менш організований опір. Ці райони міста піддалися самим масованим артобстрілам. Проти повсталих (50 тис. угорців) були кинуті радянські війська (31550 солдатів і офіцерів) за підтримки угорських робітників дружин (25 тисяч) і угорських органів державної безпеки (1,5 тис.).

4 листопада 1962 року в Харкові помер Іван Мар'яненко (справжнє прізвище - Петлішенко), український актор, режисер, педагог. Він знімався у фільмах «Злива», «Фата Моргана», «Коліївщина», «Прометей».

4 листопада 1963 року в Римі помер Дмитро Бучинський, український літературознавець, перекладач, бібліограф. Член-кореспондент Української вільної академії наук, член Наукового товариства імені Т. Г. Шевченка.

1
Шон Джон Комбс

4 листопада 1969 року в Нью-Йорку народився Шон Джон Комбс, американський репер і продюсер, який під час своєї кар'єри використовував сценічні псевдоніми Пафф Дедді, Пі Дідді і просто Дідді. За оцінкою журналів «Forbes» і «Time», він є одним з найбільш впливових і заможних діячів у світі хіп-хопу. У 2017 році його статки оцінювалися в $ 820 млн.

4 листопада 1970 року «для вивчення проблеми забезпечення та пропаганди прав людини в СРСР», в Москві був організований Комітет прав людини. У цей день академік Андрій Сахаров, Андрій Твердохлєбов і Валерій Чалідзе підписали статут організації. Це була перша дисидентський асоціація, що одержала міжнародний статус: вона стала асоційованим членом Міжнародної ліги прав людини і Міжнародного інституту прав людини. Діяльність Комітету зійшла нанівець до середини 1970-х років після еміграції Чалідзе в США і виходу з нього Твердохлебова.

4 листопада 1979 року в Тегерані іранські студенти - послідовники аятоли Хомейні, штурмом взяли американське посольство і захопили 90 заручників. За їх звільнення вони вимагали видати колишнього шаха, який знаходився в США на лікуванні від раку підшлункової залози. Через два тижні Хомейні звільнив заручників-неамериканців, всіх жінок і американців, представників нацменшин, як таких, що пригнічуються урядом США. Решта 52 заручника були звільнені лише через 444 дні, 20 січня 1981 року.

4 листопада 1982 року в Парижі помер Жак Таті (справжнє ім'я - Яків Татищев), французький кінорежисер, сценарист, актор. Він поставив фільми «Канікули пана Юло», «Час розваг», «Трафік», «Святковий день», «Парад», а за картину «Мій дядечко» в 1959 році отримав премію «Oscar».

4 листопада 1982 року в Києві помер Дмитро Франько, український артист театру і кіно. Фільмографія: «Чорноморочка», «Квітка на камені», «Вечір напередодні Івана Купала», «Сон», «Шельменко-денщик».

4 листопада 1987 року в Ужгороді помер Андрій Коцка, український живописець, один із зачинателів і виразних представників самобутньої закарпатської школи живопису. Коцка був великим знавцем карпатської етнографії та народного одягу. Він створив ескізи костюмів для однієї з програм Закарпатського народного хору, був художником на місцевих ювілейних урочистостях. В Ужгороді діє меморіальний музей Андрія Коцки.

8
Елтон Джон

4 листопада 1989 року в 50-й раз Елтон Джон був №1 в британському чарті з піснею «Sacrifice». На той момент це вдалося тільки Кліффу Річарду і Елвісу Преслі.

4 листопада 1994 року в Санта-Моніці (Каліфорнія) помер Сем Френсіс, американський художник і графік. Крім живопису він також захоплювався літографією, а в 1980-ті жив і працював в Парижі.

4 листопада 1995 року у Тель-Авіві ізраїльський ультраправий політичний екстреміст Ігаль Амір смертельно поранив 73-річного прем'єр-міністра Ізраїлю Іцхака Рабина, одного з авторів підписаної в 1993 році Декларації про принципи співіснування з палестинцями і мирного ізраїльсько-палестинського договору 1994 року. Заарештований на місці злочину Амір пояснив свої дії тим, що Рабін «хотів віддати нашу країну арабам». За вбивство екстреміст був засуджений до довічного ув'язнення і ще 14 років позбавлення волі. Наступним прем'єр-міністром Ізраїлю став Шимон Перес.

4 листопада 1995 року у Парижі помер Жиль Дельоз, французький філософ, представник так званої континентальної філософії, іноді відносяться до постструктуралізму. Філософія Дельоза стоїть осторонь від основних філософських напрямків XX ст., але займає важливе місце в сучасних дебатах про суспільство, політику, творчість та суб'єктивність.

4 листопада 2001 року в Лондоні відбулася прем'єра фільму «Гаррі Поттер і філософський камінь».

1
Барак Обама 

4 листопада 2008 року на президентських виборах в США демократ Барак Хусейн Обама випередив республіканця Джона Маккейна і, набравши 52,7% голосів, став першим афроамериканцем-президентом США. Віце-президентом став Джозеф Байден.

4 листопада 2013 року за роман «До побачення там, нагорі» французький прозаїк і сценарист П'єр Леметр отримав Гонкурівську премію. Один з членів журі, Бернар Пиво підкреслив: це - «популярний роман, в хорошому сенсі цього терміна».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-